Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Capacitatea de a gândi autonom

Publicat: 01 iunie 2020 - 09:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura are reputaţia de a fi cumva încremenită în trecut. În realitate însă, lucrurile nu stau chiar aşa şi trebuie să recunoaştem că în acest domeniu de activitate apetitul pentru inovaţie este destul de ridicat. 

Foarte multe companii au dedicat resurse importante pentru a dezvolta tehnologiile agricole de mâine, în condiţiile în care lipsa forţei de muncă este o problemă care afectează aproape toate sectoarele. Pe de altă parte, munca brută a devenit mai monotonă şi parcă mai greu de gestionat. Imaginaţi-vă că peste nici 20 de ani toate lucrările repetitive în acest domeniu vor fi realizate de echipamente şi maşini autonome.

Fermierul sau agronomul doar va superviza activitatea din birou. Chiar şi astăzi, orice proces agricol mecanizat este asistat de un calculator, care optimizează parametrii de lucru şi gestionează eficient consumurile.

Noţiuni precum "Agricultura de Precizie" (Precision Farming) şi "Agricultura Inteligentă" (Smart Farming) au intrat deja în vocabularul multor fermieri români. Au apărut drone cu aplicabilitate extinsă, de la managementul culturilor şi până la culesul fructelor din livezi. Există deja mini roboţi care pot îndeplini cu succes diferite munci agricole, cum ar fi plivitul, semănatul, recoltarea şi ambalarea, 24 din 24 de ore timp de 7 zile pe săptămână. Cu ajutorul camerelor de înaltă rezoluţie şi a senzorilor se obţin rezultate net superioare. Un robot poate controla dăunătorii sau poate trata local bolile, ceea ce înseamnă utilizarea redusă a substanţelor chimice.

Inteligenţa artificială (AI) în agricultură are un potenţial imens. Fermierii nu sunt în măsură să prevadă cu exactitate modelele meteorologice sau randamentele culturilor, ceea ce îi face extrem de vulnerabili. Calculul cognitiv, în mod particular, este pregătit să devină cea mai disruptivă tehnologie în acest sector, deoarece poate înţelege, învăţa şi răspunde la diferite situaţii (bazate pe învăţare) pentru a creşte eficienţa.

Combinaţia dintre ceea ce numim astăzi internetul lucrurilor (Internet of Things - IoT) şi tehnologiile de inteligenţă artificială, cum ar fi învăţarea automată (machine-learning), alături de analiza predictivă, permit fermierilor să obţină informaţii în timp real despre condiţiile meteo, temperatură, umiditatea solului, sănătatea plantelor şi preţurile cerealelor. Generaţiile viitoare de roboţi vor fi suficient de inteligente pentru a se adapta naturii, condiţiilor meteo şi de mediu, având o productivitate şi o performanţă mai bune decât omul. Dacă nu mă credeţi pe cuvânt, vă invit să descoperiţi în paginile ce urmează câteva tehnologii care sunt deja înaintea timpului nostru.

LIVIU GORDEA
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: liviu.ferma@gmail.com

Vizualizat: 862 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Tractorul ZETOR, stăpânul păşunii în ferma de vite Angus a lui Ioan Hlavai

Ioan Hlavai, exploatează în jur de o sută de hectare iar în 2019 a reuşit să câştige un proiect de finanţare cu fonduri europene în valoare de 74.500 euro, pentru achiziţia de utilaje. Îşi luase atunci un tractor Zetor Forterra CL 140, împreună cu o tocătoare pentru defrişări. 

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?