Este absolut şocant să aflăm că 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 (peste numai nouă ani!) nu au fost încă inventate, potrivit unui raport publicat de Dell Technologies. Asta spune practic totul despre cât de mult va evolua lumea într-un timp atât de scurt.
Ritmul schimbărilor va fi atât de rapid încât oamenii vor fi nevoiți să dobândească abilităţi pe care cu greu ni le putem imagina astăzi. Capacitatea de a asimila noi cunoştinţe va fi mai valoroasă decât cunoştinţele în sine.
Privind din perspectiva fermierilor, transformarea este cât se poate de evidentă. Agricultura de precizie, în special, care implică drone, senzori, achiziţia de date şi multe altele, constituie un salt uriaş înainte în era digitală.
Automatizarea sarcinilor de teren care conduc la apariţia unei noi forme de producţie agricolă reprezintă o provocare semnificativă în ceea ce priveşte organizarea întregului sector. Dar cum va influenţa oare aceasta la nivel de profesie e greu de intuit. Cel puţin deocamdată...
Tehnologiile agricole evoluează rapid către această nouă paradigmă - Agricultura 4.0. În cadrul acesteia, digitalizarea, automatizarea şi inteligenţa artificială joacă un rol major în producţia vegetală, inclusiv în ceea ce priveşte controlul buruienilor şi combaterea dăunătorilor. Această evoluţie prezintă atât provocări, cât şi oportunităţi, precum trecerea de la tehnologii manuale la echipamente automatizate şi mecanizate. Mecanizarea agricolă tradiţională, caracterizată prin utilizarea tractoarelor şi a puterii motorului, va fi depăşită de echipamentele autonome şi de robotică, care sunt mult mai precise. Până atunci mai sunt însă de parcurs câţiva paşi mari, şi nu doar din punct de vedere legislativ.
Dar ce ar înseamna o lume în care tractoriştii nu mai există? Manipularea maşinilor autonome necesită o pregătire specială, dar cine trebuie să antreneze pe cine? Producătorii de echipamente vor trebui să elaboreze noi strategii pentru a oferi consumatorului final cea mai bună experienţă şi o tranziţie cât mai uşoară către scenariul 4.0.
Pentru cei care se tem că agricultura va deveni mult prea tehnologizată, subjugată pe undeva inteligenţei artificiale, nu e cazul să ne alarmăm - toate prognozele susţin că omul va continua să deţină controlul. Cel puţin la nivel decizional. Robotica sau orice altă formă de tehnologie avansată nu vor înlocui fermierul. Tot el va fi cel care va lua deciziile importante. Rămâne de văzut cât de accesibile vor fi aceste noi tehnologii. Şi nu doar pentru marile exploataţii, care dispun oricum de resurse, ci şi pentru fermele de dimensiuni mai mici. Aici, probabil orice formă de asociere va deveni mult mai relevantă. Şi chiar dacă roboţii agricoli se află încă într-o etapă incipientă de dezvoltare, există indicii foarte clare privind potenţialul lor. Provocările viitoare nu sunt doar de natură tehnică, ci prezintă şi o componentă socio-economică, în special în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor şi necesitatea de a înţelege pe deplin principiile şi tehnologiile implicate.
LIVIU GORDEA
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: liviu.ferma@gmail.com