Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bun venit în era digitală! Ești pregătit?

Publicat: 10 februarie 2021 - 11:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Este absolut şocant să aflăm că 85% dintre meseriile care vor exista în 2030 (peste numai nouă ani!) nu au fost încă inventate, potrivit unui raport publicat de Dell Technologies. Asta spune practic totul despre cât de mult va evolua lumea într-un timp atât de scurt. 

Liviu-Gordea

Ritmul schimbărilor va fi atât de rapid încât oamenii vor fi nevoiți să dobândească abilităţi pe care cu greu ni le putem imagina astăzi. Capacitatea de a asimila noi cunoştinţe va fi mai valoroasă decât cunoştinţele în sine.
Privind din perspectiva fermierilor, transformarea este cât se poate de evidentă. Agricultura de precizie, în special, care implică drone, senzori, achiziţia de date şi multe altele, constituie un salt uriaş înainte în era digitală.

Automatizarea sarcinilor de teren care conduc la apariţia unei noi forme de producţie agricolă reprezintă o provocare semnificativă în ceea ce priveşte organizarea întregului sector. Dar cum va influenţa oare aceasta la nivel de profesie e greu de intuit. Cel puţin deocamdată...
Tehnologiile agricole evoluează rapid către această nouă paradigmă - Agricultura 4.0. În cadrul acesteia, digitalizarea, automatizarea şi inteligenţa artificială joacă un rol major în producţia vegetală, inclusiv în ceea ce priveşte controlul buruienilor şi combaterea dăunătorilor. Această evoluţie prezintă atât provocări, cât şi oportunităţi, precum trecerea de la tehnologii manuale la echipamente automatizate şi mecanizate. Mecanizarea agricolă tradiţională, caracterizată prin utilizarea tractoarelor şi a puterii motorului, va fi depăşită de echipamentele autonome şi de robotică, care sunt mult mai precise. Până atunci mai sunt însă de parcurs câţiva paşi mari, şi nu doar din punct de vedere legislativ.
Dar ce ar înseamna o lume în care tractoriştii nu mai există? Manipularea maşinilor autonome necesită o pregătire specială, dar cine trebuie să antreneze pe cine? Producătorii de echipamente vor trebui să elaboreze noi strategii pentru a oferi consumatorului final cea mai bună experienţă şi o tranziţie cât mai uşoară către scenariul 4.0.

Pentru cei care se tem că agricultura va deveni mult prea tehnologizată, subjugată pe undeva inteligenţei artificiale, nu e cazul să ne alarmăm - toate prognozele susţin că omul va continua să deţină controlul. Cel puţin la nivel decizional. Robotica sau orice altă formă de tehnologie avansată nu vor înlocui fermierul. Tot el va fi cel care va lua deciziile importante. Rămâne de văzut cât de accesibile vor fi aceste noi tehnologii. Şi nu doar pentru marile exploataţii, care dispun oricum de resurse, ci şi pentru fermele de dimensiuni mai mici. Aici, probabil orice formă de asociere va deveni mult mai relevantă. Şi chiar dacă roboţii agricoli se află încă într-o etapă incipientă de dezvoltare, există indicii foarte clare privind potenţialul lor. Provocările viitoare nu sunt doar de natură tehnică, ci prezintă şi o componentă socio-economică, în special în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor şi necesitatea de a înţelege pe deplin principiile şi tehnologiile implicate.

LIVIU GORDEA
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: liviu.ferma@gmail.com

Vizualizat: 882 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?