Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Autoghidarea - precizie şi productivitate mai mare cu 30%

Publicat: 23 septembrie 2021 - 10:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Viitorul va aparţine fermelor complet automatizate. Germenii progresului se află în agricultura de precizie, un domeniu tot mai prezent în exploataţiile administrate de tineri fermieri.

Unul dintre cei ce scrutează viitorul cu optimism este Cristian Staţie, mic fermier din judeţul Dolj care lucrează 60 ha de teren, cultivând, îndeosebi cereale şi plante tehnice.

Acesta nu a ezitat să achiziţioneze sistemul Trimble Gfx-750 cu autoghidare, cu precizie de 2,5 prin CenterPoint RTX. „Soluţiile de ghidare automată sunt o noutate pentru ferma noastră. În scurt timp, după o instruire temeinică, am reuşit să înțelegem mai bine toate funcțiile şi exploatarea optimă a acestui echipament. De asemenea, semnalul de precizie este extrem de util, asigurând o precizie de 2-3 cm la toate lucrările pe care le facem în fermă”,susţine tânărul doljan.

 Foto 2 Cristian Statie_b


Autoghidarea - cea mai utilizată soluție GPS


Acesta a semănat culturile de toamnă cu GPS-ul, observând creșterea productivităţii cu cel puţin 25%, în condiţiile unei activităţi de câmp mult mai destinse. „După răsărirea plantelor s-a văzut clar o diferență între culturile semănate cu sistemul Trimble Gfx-750 cu autoghidare şi cele însămânţate înainte cu tehnologia convenţională (la mână sau cu marcatori). Distanța între rânduri este corectă, iar rândurile drepte. Acum, autoghidarea dă ora exactă în ferma noastră”,a concluzionat Cristian Staţie.

 Autoghidare prin GPS_b


Precizie şi productivitate mai mare cu 30%


În aceiaşi termeni gândeşte şi agronomul Ovidiu Andrei, din Sâmbăta Nouă, judeţul Tulcea.

“Cunosc de circa zece ani echipamentele Trimble, ne-am dotat tractoarele şi maşinile agricole cu ele şi funcţionează ireproşabil. Lucrăm la o precizie de 2 cm, prin sistemul satelitar RTX, semnalul fiind întotdeauna excepţional, chiar şi în cele mai îndepărtate colţuri”,explică specialistul.

În fermă sunt instalate două sisteme folosite primăvara pe tractoarele mici şi toamna pe cele de putere mai mare. „Utilizăm autoghidarea la absolut toate lucrările: arat, semănat, fertilizat, erbicidat sau prăşit. De când am implementat acest sistem, a crescut productivitatea (implicit timpul de lucru) cu cel puţin 30%”, continuă Ovidiu Andrei.

Potrivit acestuia, autoghidarea elimină foarte mult pierderile cauzate de suprapuneri, în general, cele de la capetele de sole.

Foto 3 O Andrei_b

„Am avut în testare funcţia de întoarcere automată şi pasul imediat următor este achiziţionarea echipamentului, deoarece se reduc semnificativ timpii de întoarcere la capăt de rând” - OVIDIU ANDREI, Fermier în judeţul Tulcea

 

un articol de

MARIAN MUȘAT

Vizualizat: 762 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?