Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Apa se vinde la bursă!

Publicat: 05 noiembrie 2021 - 17:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În condițiile în care securitatea apei este esenţială pentru securitatea alimentară şi economică şi reprezintă o prioritate pentru fiecare ţară, accesul la apă poate deveni un instrument de presiune sau de declanşare a unui conflict.

Chiar dacă tehnologia de „cloud seeding” ar fi perfecţionată, rămâne însă în discuţie o altă problemă: cine este proprietarul apei provenite din precipitaţiile generate în mod artificial, cu ajutorul dronelor sau prin alte metode?

 irigatii apa_b


RĂZBOIUL PENTRU APĂ


ONU reglementează, în prezent, doar folosirea ostilă a tehnicilor de modificare a mediului. Dacă, în mod normal, proprietarul apei de ploaie este proprietarul terenului pe care cad precipitaţiile, când vine vorba de ploaie produsă artificial, cine va deține precipitațiile suplimentare generate prin metode de „cloud seeding”? Dacă o companie privată investeşte în astfel de tehnologii, aceasta ar putea revendica dreptul de proprietate asupra unei părţi din apa cazută din nori, deşi, deocamdată, este dificil de determinat procentul suplimentar de precipitaţii obţinut prin metodele de „cloud seeding”.

 

2,3 MILIARDE DE OAMENI TRĂIESC ÎN ŢĂRI CU STRES HIDRIC


Cele mai recente rapoarte privind eficiența utilizării apei şi nivelul stresului hidric elaborate de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) şi prezentate la Săptămâna mondială a apei din Stockholm 2021 arată că este nevoie urgentă de a dezvolta sisteme sustenabile de gestionare a apei şi de a creşte eficiența utilizării apei în toate sectoarele, în special în sectorul agricol, care consumă 70% din resursele de apă dulce utilizate la nivel global.

Raportul FAO privind stresul hidric observă că aproape o treime din populația lumii (2,3 miliarde de oameni) trăiește în țări cu stres hidric, în timp ce 10% (733 milioane de persoane) trăiesc în țări cu stres hidric ridicat sau critic. Mai mult, fermierii se pot confrunta cu inegalități tot mai mari în ceea ce privește accesul la resursele de apă.

 seceta, lipsa apa_b


COMERȚUL CU APĂ

 

Din decembrie 2020, apa se vinde la bursă, alături de aur, petrol şi alte mărfuri.

Piața americană a comerțului cu apă, prima de acest gen, a fost lansată de GrupulCME(Chicago Mercantile Exchange) cu 1,1 miliarde de dolari în contracte ce vizează apa din California, stat în care 82% din populație trăiește în zone afectate de secetă. Preţul contractelor futures pentru 1.233.48 metri cubi de apă variază între 812.00 dolari, în martie 2022, şi 1.007 dolari, pentru iunie 2023.

 

un articol de

VIOLETA MÂȚ

Vizualizat: 1390 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?