Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura viitorului - 3 tendinţe de larg interes

Publicat: 17 mai 2020 - 13:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agricultura viitorului este deja în viaţa noastră de zi cu zi, dar în continuă evoluţie. Ce tehnologii de ultimă oră vor revoluţiona modul în care oamenii îşi vor produce hrana?

În mai puţin de zece ani, inovaţiile digitale vor prelua controlul. Pentru ca afacerile agricole să fie mai profitabile, mai eficiente, mai sigure şi mai prietenoase cu natura, va fi revoluţionat întreg lanţul agroalimentar, arată un raport întocmit de firma de consultanţă în management Oliver Wyman pentru World Government Summit, organizaţie patronată de şeicul Dubaiului, Mohammed bin Rashid Al Maktoum, şi care analizează tendinţele, problemele şi oportunităţile cu care se va confrunta omenirea în viitor, cu accent pe inovaţia tehnologică.

 agricultura viitorului 1_b

Agricultura viitorului: soluţii specifice digitalizării

Congresul anual al World Government Summit se desfăşoară în Dubai, considerat cel mai „smart” oraş din lume (Guvernul din Dubai vrea să fie primul din lume care va efectua 100% din tranzacţii prin blockchain în 2020), şi reuneşte peste 4.000 de participanţi şi peste 100 de vorbitori din 150 de ţări, de la şefi de state, cercetători, lideri de opinie, decidenţi din sectorul privat şi reprezentanţi ai unor organizaţii internaţionale precum Fondul Monetar Internaţional (FMI), Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), UNESCO, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Forumul Economic Mondial, care sunt parteneri strategici ai World Government Summit.

Autorii raportului văd trei tendinţe generale pentru viitorul agriculturii, bazate pe tehnologii şi soluţii specifice agriculturii digitale.

Tehnologii care sunt aplicate experimental sau la scară redusă în prezent vor revoluţiona modul în care oamenii îşi vor produce hrana în viitorul apropiat:

  1. Utilizarea noilor tehnologii pentru a dezvolta moduri diferite de producţie (agricultură în deşert sau în apă);
  2. Utilizarea noilor tehnologii pentru a aduce hrana la consumator, crescând eficienţa lanţului alimentar (ferme pe verticală, carne produsă în laborator, alimente create la imprimante 3D);
  3. Utilizarea de tehnologii şi aplicaţii specifice altor industrii (drone, roboţi, blockchain, Internet of Things, agricultura de precizie, nanotehnologii).

 

Ce spun specialiştii români…

... despre cum ar putea arăta agricultura viitorului peste 10 ani? Iată răspunsul lui Ovidiu Ranta, conferenţiar în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. Ora exactă se va da cu siguranţă peste Atlantic. Europa este cumva retrogradă din punct de vedere a tehnicii agricole, deşi în mod paradoxal sunt foarte multe inovaţii care apar. Peste ocean, însă, lucrurile sunt mai vizionare, conexiunea cu sateliţii şi implicarea mijloacelor inteligente este mult mai prezentă şi mai dezvoltată. Acolo lucrurile vor arăta mai bine, sunt convins. În zona europeană lucrurile se duc spre conservare şi aici există o tendinţă clară de a se închide ferme. Se depun eforturi mari pentru a orienta tinerii către acest domeniu de activitate. Dacă luăm însă în calcul acele exploataţii care vor funcţiona în parametri corecţi, cu siguranţă vom avea multă tehnică deşteaptă. Nu ştiu dacă peste tot vor exista roboţi sau, mă rog, vehicule autonome. Pe scară largă, nu cred că suntem încă în stare să le accesăm. În schimb, cred că fiecare fermă va avea cel puţin o platformă digitală de monitorizare şi control a diverselor operaţii. Vor exista, de asemenea, camere şi sisteme de măsurare a tuturor parametrilor din câmp, care să fie integrate în platforma respectivă. Iar dacă ar fi să mă refer la fermele din România, cred că cei care sunt profesionişti vor supravieţui, iar codurile de exploataţii de la APIA pentru cei mici şi locuitori ai satelor, care practic nu produc pentru piaţă ci mai mult pentru consumul propriu, încet şi natural se vor diminua. Şi probabil suprafeţele respective se vor recomasa, urmând a apărea noi nuclee de excelenţă în ceea ce priveşte tehnologia.”

 

Detalii despre cele  trei tendinţe generale pentru viitorul agriculturii, în următorul număr al revistei Ferma.

Vizualizat: 786 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!