Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Agricultura post-COVID, eficienţă de nivel 4.0

Publicat: 01 octombrie 2020 - 21:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Inteligenţa Artificială (IA) îşi pune amprenta asupra lumii agricole post-COVID-19, făcând-o mai eficientă, mai puţin risipitoare şi cu adevărat mai inteligentă decât era acum un an.

În timp ce lumea începe să se redeschidă încetul cu încetul după blocajele apărute pe fondul acestei crize fără precedent, încercăm să evaluăm efectele pe termen lung ale pandemiei. Un lucru care s-a schimbat, probabil pentru totdeauna, este modul companiilor de a lucra, în special cu tehnologia. Iar sectorul agricol se găseşte într-o poziţie favorabilă datorită capacităţii fantastice de a se adapta la noile tendinţe.

inteligenta artificiala_b 

 

'Smart farming' a luat amploare

 

Înainte de pandemie, adoptarea de către sectorul agricol a tehnologiei bazate pe inteligenţă artificială era deja în creştere, iar COVID-19 a accelerat această evoluţie. În Statele Unite, spre exemplu, unde noile tehnologii pătrund mult mai uşor în agricultură decât în orice alt colţ al planetei, cererea pentru soluţiile de 'smart farming' s-a intensificat în prima jumătate a anului.

 

Culturi monitorizate de sus şi de la distanţă

 

DroneDeploy, una dintre companiile lider în domeniul colectării şi interpretării datelor culese de drone, a observat o creştere cu 33% a zborurilor de utilitate agricolă pe teritoriul SUA, de la mijlocul lunii martie până la mijlocul lui aprilie, când au intrat în vigoare cele mai dure restricţii impuse pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus. „Profesioniştii din agricultură s-au gândit imediat că investiţia în soluţii software pentru aplicaţiile dronelor aduc plusvaloare muncii lor, în special în ceea ce priveşte monitorizarea culturilor şi însămânţarea, care pot fi gestionate de la distanţă, păstrând lucrătorii în siguranţă”, a fost interpretarea celor de la DroneDeploy.

inteligenta artificiala 2_b 

 

Intervenţie ţintită asupra problemelor identificate

 

În prezent, instrumentele de IA pot detecta carenţele de azot, deficienţele de apă, problemele de îmburuienare şi apariţia bolilor specifice sau a dăunătorilor pe suprafeţele agricole supravegheate.
Blue River Technology, un start-up american achiziţionat de către John Deere, foloseşte inteligenţa artificială pentru a detecta şi pulveriza buruienile. În timp ce erbicidele şi alte substanţe fitosanitare sunt în mod tradiţional aplicate orbeşte pe un câmp întreg sau pe toată cultura, sistemele Blue River au capacitatea de a direcţiona substanţele chimice numai acolo unde este necesar, făcând economii importante de bani şi timp, cu beneficii majore şi asupra mediului înconjurător. Dronele pot, de asemenea, identifica problemele din cultură şi chiar elibera prescripţii de aplicare cu rată variabilă a erbicidelor pe baza hărţilor aeriene, pentru o abordare ţintită a problemelor legate de îmburuienare.

 

Ordinea recoltării

 

Nu în ultimul rând, practicile de recoltare au potenţialul de a se schimba în bine cu ajutorul inteligenţei artificiale. Ordinea în care intraţi la recoltat poate fi indicată cu ajutorul acestor tehnologii avansate. De exemplu, de obicei porumbul trebuie să fie recoltat la un nivel de umiditate de 24-33%. Câmpurile de porumb care nu au devenit încă galbene sau maronii trebuie uscate mecanic după recoltare, ceea ce implică anumite costuri suplimentare. Imaginile furnizate de drone pot ajuta astfel cultivatorii să măsoare care parcele s-au uscat până la niveluri optime şi pot determina ordinea suprafeţelor pe care să intre combinele la recoltat. Pe lângă asta, există posibilitatea de a indica cu precizie câmpurile care sunt pregătite pentru recoltare în funcţie de genetica seminţelor.
Acest nivel foarte ridicat de gestionare a datelor permite fermierilor să elimine presupunerile şi să devină din ce în ce mai eficienţi, cu un efort minim.

 

Provocări şi oportunităţi

 

Pe măsură ce automatizarea în agricultură continuă să se dezvolte, este interesant să vedem în ce direcţie se vor îndrepta lucrurile în anii următori. Fără umbră de îndoială, COVID-19 a adus sectorul agricol în faţa unor mari provocări, dar a permis şi apariţia multor oportunităţi. Cineva spunea odată: „Întotdeauna supraestimăm schimbarea care va avea loc în următorii doi ani şi subestimăm schimbarea care va avea loc în următorii zece ani”. Într-adevăr, până vom vedea cerul brăzdat de drone sau tractoare care să lucreze în mod autonom suprafeţele agricole vor mai trece ceva ani. Un lucru însă e sigur - pandemia aceasta ne-a făcut să gândim altfel.

DRONA, EVALUATORUL AGRICOL NR. 1
În prezent, dronele pot număra automat plantele la scurt timp după ce acestea ies din sol, pentru a măsura dacă suprafeţele trebuie să fie reînsămânţate. Acest fapt indică ce varietate de seminţe are cele mai bune rezultate în funcţie de tipul de sol, locaţie, climat etc. De asemenea, acest proces automatizat face recomandări cu privire la numărul de boabe la hectar necesar pentru asigurarea unei răsăriri uniforme a culturii, pentru maximizarea producţiei.
Click AICI şi află totul despre dronele care „tratează” bolile plantelor!


PREDICŢII MAI EFICIENTE ŞI MAI PRECISE
Automatizarea agricolă va stimula inovarea industriei post-pandemice şi, foarte probabil, va revoluţiona anumite procese, înfiinţarea culturilor având potenţial mare de creştere. Pe baza datelor stocate în timp, agronomii pot decide soiurile sau hibrizii cu cele mai mari şanse de a performa în anumite condiţii climatice. Sistemele care utilizează inteligenţa artificială pot analiza şi oferi predicţii mai eficient şi mai precis decât omul, bazându-se pe algoritmi de învăţare automată, ce presupun îmbunătăţirea continuă a performanţelor.

 

un articol de
LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1255 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?