Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

10 motive pentru a adopta tehnologiile de precizie

Publicat: 20 octombrie 2021 - 10:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru practicarea agriculturii de precizie sunt necesare cel puțin două condiții: 1) utilajele din fermă să fie dotate corespunzător și 2) fermierul și operatorii din fermă să aibă o instruire temeinică în acest domeniu.

Fermele desfașoară, de regulă, activități în mai multe zone. Fermierul, oricât de harnic ar fi, nu poate supraveghea peste tot starea culturilor și activitățile zilnice. Însă prin agricultura de precizie, poate avea sub control totul, fără deplasare la fața locului, iar prin informațiile primite poate lua cele mai bune decizii, la timpul optim. În acest fel realizează economie de timp și de bani.

 agricultura de precizie interconectivitate_b

 

10 motive pentru a adopta tehnologiile de precizie


Am identificat 10 dintre principalele avantaje ale agriculturii de precizie:

1. Fermierul poate urmări pe tabletă sau pe telefonul mobil starea culturilor din fiecare parcelă, dacă sunt îmburuienate, dacă a apărut atac de boli sau dăunători, unde trebuie intervenit și cu ce. Se vede în orice moment situația din tot câmpul.

2. Poate urmări fiecare utilaj, unde se află, ce face, dacă este în activitate, care este calitatea lucrării, suprafața lucrată, consumul de combustibil etc.

3. Poate efectua analiza agrochimică a tuturor parcelelor, prelevând cât mai multe probe pe adâncimea 0-30 cm. Aceasta se execută cu sonde automate montate pe ATV-uri și dotate cu monitoare GPS care stabilesc precis conținutul în nutrienți, sare. Fertidrona se determină conținutul în azot al plantelor pe baza conținutului în clorofilă și a capacității de absorbție a azotului. Datele obținute sunt transmise la calculator, care determină doza de azot necesară. În acest fel, îngrășămintele sunt distribuite cu precizie la locul potrivit și în cantitatea corectă.

4. Pe baza analizelor, se întocmesc hărți digitale, care se încarcă în monitorul utilajelor folosite la aplicarea îngrășămintelor cu rată variabilă, pentru a uniformiza parcelele. Mașinile folosite la fertilizare, pe baza setărilor din hărți, distribuie cantități de îngrășăminte astfel încât să uniformizeze conținutul în nutrient pe întreaga parcelă.

5. Hărțile se folosesc de asemenea pentru semănat, pentru stabilirea densității semințelor în funcție de fertilitatea terenului. Mașinile de semănat, dotate corespunzător, repartizează cantități de semințe în funcție de nivelul de fertilitate din fiecare zonă a parcelei. La eventuale suprapuneri, distribuitorul se închide automat.

6. La erbicidare, sunt identificate precis buruienile și se stropește numai acolo cu erbicid sau buruienile sunt distruse cu laser sau prin descărcări electrice. Cu camera video de înaltă precizie pulverizatorul distinge buruienile. Prin aceasta se reduce necesarul de erbicide cu 70-90% și, în mod corespunzător, se reduc și cheltuielile și poluarea. La fel se procedează în cazul plantelor bolnave ce trebuie tratate.

7. La efectuarea lucrării de prășit, utilajul recunoaște rândurile, întoarce la capătul parcelei, diferențiază plantele de buruieni și acționează numai asupra buruienilor ce trebuie distruse, precum la plivitul manual sau cu jet de ulei de rapiță încins.

8. La recoltat, combinele au senzori și cameră video, pe baza cărora se efectuează automat reglajele privind reducerea pierderilor, a spărturilor și o cât mai bună curățire a boabelor. Combina ghidată automat poate lucra ziua și noaptea, iar operatorul se va concentra mai mult pe urmărirea indicilor de calitate.

9. Toate cele menționate anterior asigură o consistentă economie de îngrășăminte, de sămânță, de pesticide și de carburanți, precum și executarea lucrărilor în timpul optim și de bună calitate, și ca urmare, se asigură producții ridicate, cu cheltuieli minime și cu evitarea poluării.

10. Prin toate aceste măsuri se realizează îndeplinirea prevederilor Uniunii Europene și a Planului Strategic Național ca până în 2030 să scadă consumul de pesticide cu 50% și cel de îngrășăminte chimice cu 20-25%.

 

agricultura de precizie utilaje agricole_b

Instrumentele digitalizării


Digitalizarea se realizează prin teledetecție satelitară, cu ajutorul dronelor, prin serviciile de geolocalizare (GPS), cu roboți, cu senzori, cu utilaje autonome.

Fermierul poate ține în mână dispozitivul de comandă și de control, precum un telefon mobil, cu care poate determina conținutul plantei/recoltei în proteină, în carbohidrați, în grăsimi, umiditate ș.a.

La întocmirea hărților topografice și cartografice se folosesc diverși algoritmi și indici vegetativi, pentru a vedea starea culturilor agricole.

Utilajele agricole dotate corespunzător evită orice suprapuneri și greșuri la lucrări, închizând automat distribuitoarele de îngrășăminte, de semințe sau de pesticide.

 

un articol de

VASILE POPESCU

Vizualizat: 499 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?