Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VOT FINAL în Comisia pentru Agricultură pe Legea privind VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE

Publicat: 19 iunie 2018 - 02:11
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Marţi 19 iunie 2018, parlamentarii din comisia pentru Agricultură din Camera Deputaţilor ar trebui să aprobe proiectul de lege privind vânzarea terenurilor. La dezbaterile finale, conducerea Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi LAPAR vor fi prezente pentru a susţine punctele de vedere ale agricultorilor membri ai celor două organizaţii.

UNCSV cere extinderea dreptului de preempţiune la cumpărarea terenurilor
„Vom participa şi noi pentru că este un proiect de lege care ne interesează în mod direct. Ne dorim în mod expres să fie introduşi în lege cu drept de preempţiune la vânzarea terenurilor tinerii fermieri şi cercetarea agricolă. Totodată, am dori să ca dreptul de preempţiune să fie exercitat şi de rudele de gradul II - fratele şi sora - că prin Codul Civil, la ora actuală, rudele de gradul I şi coproprietarii pot să cumpere fără să mai treacă procedura obişnuită; ei au dreptul de atribuire sau cumpărare directă, cum s-ar zice.
De asemenea, am solicitat să fie notificaţi în scris toţi preemptorii, e foarte important ca aceştia să primească un document scris să ştie că proprietarul x cu suprafaţa y vrea să vândă la preţul z pentru că afişajul de la primărie se poate rupe, iar în format electronic e mai greu, nu se postează frecvent anunţurile pe situri”, ne-a declarat Florentin Bercu, directorul UNCSV.

Infracţiunile la încheierea contractelor de vânzare/cumpărare pedepsite exemplar
Acesta a susţinut că „ar trebui considerată infracţiune nerespectarea prevederilor legale la încheierea contractelor de vânzare/cumpărare a terenurilor, are atrage după sine nulitatea absolută a înţelegerilor semnate” şi că „am dorit să fie făcută o menţiune expresă dacă sunt alte infracţiuni ce nu sunt prevăzute în prezenta lege privind vânzarea terenurilor să se aplice legislaţia în materie civilă sau penală”.

teren de vanzare_b

Plafon la cumpărare pentru persoanele fizice şi juridice
Florentin Bercu a precizat că unii membri cooperatori din zona de vest au solicitat să fie o limitare a suprafeţelor care se pot vinde sau mai exact o limitare a dreptului de preempţiune. Astfel să se stabilească de comun acord în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor o anumită suprafaţă pentru persoanele fizice, gen 250 ha, şi o alta pentru persoanele juridice, care poate să fie 1.000 – 2.000 ha poate mai mult.

UNCSV se declară împotriva reducerii bugetului PAC
Propunerea Cominiei Europene privind plafonarea plăților directe la suma de 100.000 de euro/fermă și reducerea acestor subvenții începând de la suma de 60.000 de euro nu a fost discutată de conducerea Uniunii Naţionale de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal.  
„Pe acest subiect nu am luat încă o poziţie clară. Noi suntem împotriva reducerii bugetului PAC, atât pe Pilonul I, cât şi pe Pilonul II şi susţinem ca bugetul alocat Politicii Agricole Comune să rămână cel puţin la acelaşi nivel de până acum. În ceea ce priveşte plafonarea plăţilor directe, evident, că părerile sunt împărţite, avem atât fermieri mici cu suprafeţe de 10 hectare, cât şi fermieri mari cu până la 3.500 ha. Aşteptăm mai multe informaţii şi de la Comisia Eurpeană; deocamdată e o variantă preliminară. Noi suntem convinşi că se vor găsi soluţii ca subvenţiile să rămână, totuşi, la un nivel ridicat, să nu se reducă la aşa de drastic”, ne-a declarat directorul general UNCSV.

LAPAR: condiţii de cumpărare, clare şi pertinente
Mâine la dezbaterile şi la votul final pe legea vânzării terenurilor în şedinţa Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor va fi prezent şi liderul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu, alături de membri din Comitetul Director.   
Am inventariat împreună cu preşedintele LAPAR, propunerile Ligii: „Mai întâi să începem cu cine are acces la cumpărarea terenurilor! Acces la cumpărare au atât persoanele fizice, cât şi cele juridice din UE. Apoi, condiţiile de cumpărare: cumpărătorul trebuie să facă dovada că are cel puţin cinci ani de rezidenţă în România şi cinci ani istoric la Finanţe. Trebuie să ştie că nu poate să schimbe destinaţia pământului cumpărat timp de 15 ani; trebuie să ştie că cine lucrează terenul trebuie să aibă cunoştinţe agronomice, studii medii sau superioare, iar cel care cumpără trebuie să facă dovada că 75 la sută din business e în agricultură. De asemenea, pentru tineri nu e nevoie decât să aibă numai un an vechime în agricultură.
Astea sunt în mare propunerile noastre; cred că toate sunt destul de pertinente şi eu sunt optimist că vor trece toate”.

Aşadar, conform planificării, marţi 19 iunie a.c., proiectul de lege privind vânzarea terenurilor se va aproba în comisie, urmând ca săptămâna viitoare, probabil marţi, să intre în plenul Camerei Deputaţilor şi să se aprobe.

Vizualizat: 1543 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?