Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

VIOREL NICA, Agrichim Feteşti: 2018 este un AN AGRICOL la care NU NE AŞTEPTAM!

Publicat: 12 august 2018 - 01:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deşi toate prognozele erau targetate spre un an foarte secetos „natura ne-a dovedit altceva!”. Aşa se face că ploile repetate au creat condiţii foarte bune pentru culturile de primăvară iar la grâu „influenţa acestora a fost mică, pozitivă şi, aşa cum se spune tradiţional, ploile au spălat grâul ceea ce a dus la pierderi din procentul de proteină şi implicit a glutenului.

Ceea ce a influenţat calitatea! Însă producţiile în sud-estul României, spune preşedintele OUAI, au fost destul de bune pe ansamblu deşi, prin scuturare şi întârzierea recoltării s-au pierdud circa 500 kg/ha. Meiile producţiilor recoltate la Agrichim Feteşti au fost de peste 6 t/ha la grâu şi peste 8 t/ha la orz. Aşa cum a tot repetat, Viorel nica merge pe o structură de 50 % soiuri româneşti şi 50% soiuri nemţeşti pe care le şi multiplică. Cât priveşte lucerna de sămânţă, recoltase doar 26 ha cu o producţie de peste 300 kg/ha. La rapiţă, „spre suprinderea şi în ciuda văicărelilor noastre pe cele 400 ha am obţinut o medie de aproape 3 t/ha. E bine că ne-a ferit Dumnezeu şi am putut recolta la timp, nu ca alţi colegi de ai mei care au avut probleme de acest fel!”.

Viorel Nica_3_b

În plus, spune fermierul din Feteşti, „preţul la grâu dus în port a crescut mult peste ce ne aşteptam iar acum vindem cu 85 bani/kg grâul furajer şi cu 90 bani.kg pe cel de panificaţie!”. De data aceasta, remarcă Viorel Nica, natura a creat condiţii mai bune pentru fermierii români. Fermierul nu a mai irigat de pe 11 iulie deoarece a avut parte de ploi frecvente, nu prea mari dar bune.

Viorel Nica_2_b

Cât priveşte suspiciunile cu virusul PPA adus prin porumb de mistreţi, deocamdată se vor rezolva conform ordinului dat de ministrul Agriculturii prin neutraliazare şi dezinfecţie în zonele în care se găsesc mistreţi decedaţi în urma îmbolnăvirii cu PPA. „La urma urmelor noi vindem boabele nu plantele doborâte de mistreţi! Iar psihoza asta românească prin care până şi bolile acestea ne sunt aduse, sau injectate de cineva nu e bună. Trebuie să facem ceea ştim ca să oprim extinderea focarelor şi limitarea pierderilor economice şi sunt convins că deja se face.” Discuţia cu Viorel Nica a fost posibilă în cadrul celei de a cincea ediţii a platformei Donau Soja pe care o face în ferma sa. Anul acesta are 725 ha cu soia şi a folosit la tratamentul seminţelor Poliriz S pe care domnia sa îl recomadă ca pe cel mai bun produs pentru bacterizare!

Viorel Nica_1_b

Vizualizat: 1700 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?