Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

VIOREL NICA, Agrichim Feteşti: 2018 este un AN AGRICOL la care NU NE AŞTEPTAM!

Publicat: 12 august 2018 - 01:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deşi toate prognozele erau targetate spre un an foarte secetos „natura ne-a dovedit altceva!”. Aşa se face că ploile repetate au creat condiţii foarte bune pentru culturile de primăvară iar la grâu „influenţa acestora a fost mică, pozitivă şi, aşa cum se spune tradiţional, ploile au spălat grâul ceea ce a dus la pierderi din procentul de proteină şi implicit a glutenului.

Ceea ce a influenţat calitatea! Însă producţiile în sud-estul României, spune preşedintele OUAI, au fost destul de bune pe ansamblu deşi, prin scuturare şi întârzierea recoltării s-au pierdud circa 500 kg/ha. Meiile producţiilor recoltate la Agrichim Feteşti au fost de peste 6 t/ha la grâu şi peste 8 t/ha la orz. Aşa cum a tot repetat, Viorel nica merge pe o structură de 50 % soiuri româneşti şi 50% soiuri nemţeşti pe care le şi multiplică. Cât priveşte lucerna de sămânţă, recoltase doar 26 ha cu o producţie de peste 300 kg/ha. La rapiţă, „spre suprinderea şi în ciuda văicărelilor noastre pe cele 400 ha am obţinut o medie de aproape 3 t/ha. E bine că ne-a ferit Dumnezeu şi am putut recolta la timp, nu ca alţi colegi de ai mei care au avut probleme de acest fel!”.

Viorel Nica_3_b

În plus, spune fermierul din Feteşti, „preţul la grâu dus în port a crescut mult peste ce ne aşteptam iar acum vindem cu 85 bani/kg grâul furajer şi cu 90 bani.kg pe cel de panificaţie!”. De data aceasta, remarcă Viorel Nica, natura a creat condiţii mai bune pentru fermierii români. Fermierul nu a mai irigat de pe 11 iulie deoarece a avut parte de ploi frecvente, nu prea mari dar bune.

Viorel Nica_2_b

Cât priveşte suspiciunile cu virusul PPA adus prin porumb de mistreţi, deocamdată se vor rezolva conform ordinului dat de ministrul Agriculturii prin neutraliazare şi dezinfecţie în zonele în care se găsesc mistreţi decedaţi în urma îmbolnăvirii cu PPA. „La urma urmelor noi vindem boabele nu plantele doborâte de mistreţi! Iar psihoza asta românească prin care până şi bolile acestea ne sunt aduse, sau injectate de cineva nu e bună. Trebuie să facem ceea ştim ca să oprim extinderea focarelor şi limitarea pierderilor economice şi sunt convins că deja se face.” Discuţia cu Viorel Nica a fost posibilă în cadrul celei de a cincea ediţii a platformei Donau Soja pe care o face în ferma sa. Anul acesta are 725 ha cu soia şi a folosit la tratamentul seminţelor Poliriz S pe care domnia sa îl recomadă ca pe cel mai bun produs pentru bacterizare!

Viorel Nica_1_b

Vizualizat: 970 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Disparitia pasarilor de genofond, o povara pentru micii crescatori

Disparitia pasarilor de genofond, o povara pentru micii crescatori

Leonard Stafie, specialist în cresterea pasarilor de curte si unul dintre actorii principali ai proiectului Fundatiei Revistei Ferma de sustinere a învatamântului preuniversitar agricol, vorbeste despre provocarile cu care se confrunta crescatorii de pasari din România, la finalul vizitei efectuate la Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Real Deal la Agro Oltenia AGRIN la Agro Oltenia
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?