Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

VÂNZAREA TERENURILOR - 15.000 de lei pentru 2.80 ha

Publicat: 19 martie 2018 - 02:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Vânzarea terenurilor a devenit o temă sensibilă. Mai ales vânzarea pământului către cetăţenii din alte ţări europene a generat reacţii asemănătoare celor din anii nouăzeci, când participanţii la anumite mitinguri strigau în stradă: ”Nu ne vindem ţara”. Tranzacţiile au loc însă în cadru legal, în baza tratatului de aderare a României la UE şi a Legii 17/2004, care a adus noi reglementări în piaţa funciară. 

Toată lumea a direcţionat mesajul spre cumpărători, dând deoparte vânzătorul, adică pe bietul cetăţean român (sătean sau orăşean) care nu vinde de cele mai multe ori fiindcă îl dau banii afară din casă. Vinde fiindcă are nevoie de bani şi este firesc să se îndrepte fix către cumpărătorul care oferă preţul cel mai bun.

Pârloaga din depărtare

Explorând site-urile direcţiilor agricole, am ajuns şi pe pagina DADR Iaşi. Vreau să felicit de la bun început instituţia ieşeană pentru transparenţa de care dă dovadă în comunicarea informaţiilor despre piaţa funciară din judeţ. Cu un singur click pe rubrica ”Vânzare-cumpărare terenuri agricole”, am avut acces la o interesantă bază de date. Mai întâi ofertele, care merg până în anul 2014, când a fost emisă Legea 17. Sunt afişate mii de oferte, venite de la proprietari, mici proprietari, cele mai multe suprafeţe scoase la mezat fiind sub un hectar, chiar şi suprafeţe de 0,01 ha. Timp şi răbdare să ai să parcurgi cât mai multe oferte, ca să vezi cum stau lucrurile în realitate: cine anume vinde, locuieşte la sat sau la oraş, ce suprafaţă vinde? Mulţi proprietari au adrese la oraş, în special în Iaşi, muncipiul de reşedinţă. Acest fapt indică imposibilitatea micilor proprietari de a lucra efectiv acele terenuri, pe care au fost nevoiţi să le arendeze. Când a apărut un cumpărător şi a oferit preţul cel mai mare, ei nu au ezitat să vândă. Desigur, unii proprietari sunt săteni, locuiesc chiar în comuna în care deţin pământul. Unul dintre ei este Petre Mănescu, din satul Zagavia, comuna Scobinţi. Mi-a atras atenţia suprafaţa scoasă la vânzare: 2,80 ha. În oferta de vânzare afişată pe site-ul direcţiei agricole se află adresa săteanului şi numărul de telefon, aşa că l-am sunat imediat ca să aflu detalii. Omul mi-a spus că terenul scos la vânzare se află departe de locuinţa sa, la câţiva kilometri, în plin câmp. A fost recâştigat după 1990, în urma unor procese istovitoare purtate de mama sa. Femeia a lucrat pământul un singur an, apoi a trecut la cele veşnice. Fiul său, Petre, a lucrat şi el terenul tot un singur an: ”A fost un an secetos, nu s-a făcut nimic. Dacă aş fi dat terenul cuiva să-l lucreze, n-ar fi avut să-mi dea un bob în toamnă, l-aş fi acuzat că mi-a furat sămânţa în primăvară şi n-a mai semănat nimic”. Descurajat, săteanul a renunţat să mai cultive terenul, care, de-a lungul anilor, s-a transformat în pârloagă, iar mai târziu l-a luat în arendă un crescător de ovine, dar acesta finalmente a plecat din zonă.

teren-de-vanzare_b

Tranzacţia vieţii

Cu timpul, în zona comunei Scobinţi, s-a format o asociaţie agricolă, dar au venit şi fermieri atât români, cât şi din alte ţări europene, cum ar fi Italia şi Austria. Ieşeanul nostru a dat terenul, cel de 2,80 ha, în arendă unei societăţi agricole cu capital austriac, Verena Farm S.R.L., cu sediul în localitatea Bădeni. ”Mi-au dat arendă bună, la început 800 kg de grâu/ha, apoi 1000 kg/ha. Mi-au achitat arenda, nu am de ce să mă plâng, au fost corecţi”, îmi spune săteanul. La un moment dat a avut loc o discuţie între sătean şi reprezentanţii firmei Verena Farm S.R.L. pentru tranzacţionarea terenului. S-au înţeles şi au urmat întocmai paşii legali. Mai întâi, Petre Mănescu a întocmit dosarul, cu oferta de vânzare, semnată în 17 februarie 2017, şi cu acceptarea ofertei de vânzare, venită din partea firmei la data de 21 februarie 2017.

Primăria a înaintat dosarul către DADR Iaşi, care l-a analizat şi a emis în 20 martie 2017 avizul final. Tranzacţia a fost parafată, iar în conturile săteanului din Scobinţi au intrat 40.000 de lei. ”Am discutat înainte şi cu câţiva români de-ai noştri, dar niciunul nu a vrut să dea mai mult de 2000 euro/ha, adică vreo 9000 de lei. M-a căutat şi o italiancă, mi-a oferit 12.000 de lei. Austriacul mi-a oferit 15.000 de lei. A fost cel mai bun preţ. N-am mai stat pe gânduri”, îmi spune ieşeanul.

Un articol semnat de DUMITRU BĂDIŢA

Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi articolul din revista Ferma nr. 3/207 (ediţia 15-28 februarie 2018)

Vizualizat: 1482 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
DDG
|
03. 23, 2018. Friday 21:13

Strainii au bani sa cumpere si ofera pret bun daca zona reprezinta interes,insa cu noua lege ramane de vazut cat si cine mai poate cumpara...

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?