Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sateliţii au controlul în ferma lui Valentin Mărginean

Publicat: 30 decembrie 2020 - 17:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu 1.400 de hectare cultivate şi întreţinute şi cu ajutorul sistemului de ghidare prin satelit, Valentin Mărginean scrie una dintre poveştile agricole de succes din centrul ţării.

material furnizat de
BORO Communication

Valentin Mărginean (foto), administratorul fermei de familie Klaus Agrar din Târnăveni, jud. Mureş, cultivă grâu, porumb, rapiţă, floarea-soarelui şi soia. Fermierul a mizat pe agricultura de precizie. An de an, câştigul l-a redirecţionat spre investiţii. „Am făcut achiziţii şi anul acesta: o combină, un tractor şi alte utilaje. Noi folosim deja sistemul de ghidări prin satelit, sisteme de precizie care monitorizează culturile. Fără tehnologie nu merge nimic”, e convins Valentin Mărginean.

 

„Suntem sub cerul liber”

 

Deşi ferite de secetă, culturile au avut de suferit din pricina vremii capricioase. „În primăvară a fost puţină secetă, au fost mici probleme, dar s-au rezolvat pe parcurs. Mai greu a fost cu recoltatul, pentru că în acea perioadă am avut ploi. Când aveam nevoie de soare, a venit ploaia, şi invers. Asta este! Suntem sub cerul liber”, declara fermierul pe 29 septembrie, în calitate de Speaker şi Invitat la evenimentul “Fermier în Linia Întâi în Transilvania şi Maramureş - Xgroup Meetings Agriculture”.
Dar munca nu a fost în zadar, recoltele fiind satisfăcătoare: „Noi în centrul ţării am avut culturi destul de bune, suntem mulţumiţi de recolte, mai ales la soia şi floarea-soarelui”, adăuga Valentin Mărginean.

 

Recoltă depozitată

 

Pentru preţuri mai bune, fermierul a decis să aştepte cu vânzarea recoltei: „Avem spaţii de depozitare. Grâul este depozitat, încă nu am vândut, aşteptăm iarna. Spaţiile de depozitare nu sunt suficiente, dar grâul şi porumbul îl depozităm. Am vândut doar rapiţă, floarea-soarelui şi soia cu preţul de la contractele anterioare. Oricum preţurile sunt bune pentru noi, poate nu şi pentru zootehnişti”, declara fermierul mureşean.

 

„Creştem porcii altora”

 

Valentin Mărginean a renunţat la zootehnie, dar tot nu a scăpat de animale... De cele sălbatice. „Cred că toţi fermierii din centrul ţării se confruntă cu problema mistreţilor, iar mai nou avem şi urşi. E o problemă care sperăm să se rezolve. Când vizităm alte ţări, nici nu se pune în discuţie a fi pagube create de animalele sălbatice. Din păcate, noi creştem porcii altora. Am avut o fermă de 6.000 de porci de îngrăşare. Toţi porcii nu consumau atât porumb câtă pagubă fac mistreţii într-un an”, mărturisea fermierul.

Forumul Marilor Fermieri RALF 2020, un maraton live timp de 7 ore, a avut loc pe 20 noiembrie a.c., la Bucureşti. Revista Ferma a fost partener media principal al evenimentului.
Click AICI şi vezi filmul complet al celei de-a 5-a ediţii RALF, cu tema "Fermieri în Linia Întâi".

Valentin Marginean V2_b

Ne concentrăm mult pe tehnologia de ultimă generaţie deoarece ne aduce un profit în plus şi facem economie de substanţe, de îngrăşăminte, de timp - VALENTIN MĂRGINEAN, fermier din judeţul Mureş

Vizualizat: 1318 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?