Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

România, vândută bucată cu bucată!

Publicat: 21 iulie 2021 - 08:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Senatul a adoptat proiectul care modifică Legea 17/2014 privind vânzarea terenurilor agricole din extravilan. E un „atentat la suveranitatea, independenţa şi securitatea României ca ţară”, susţin reprezentanţii fermierilor.

Speranţa fermierilor rămâne la Camera Deputaţilor, unde proiectul va ajunge pentru dezbatere şi vot final.
Proiectul anulează condiţiile de cumpărare pentru firme şi persoane fizice, elimină interdicţia înstrăinării terenurilor timp de 8 ani de la achiziţionare, stabileşte o nouă ordine de preempţiune (tinerii fermieri vor deveni preemptori de gradul V) şi o nouă procedură la cumpărarea terenurilor agricole.

 

ADOPTARE FĂRĂ DEZBATERE

 

„România scoate măsurile de protecţie pentru ca fondurile de investiţii să vândă către alte fonduri de investiţii cca. 500.000 ha”, acuză Federaţia Naţională PRO AGRO şi Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

De asemenea, o acuză pe Iulia Scântei, preşedinta Comisiei Juridice din Senat, că a ignorat toate propunerile de modificare a proiectului şi a refuzat să îl dezbată în Comisia Juridică, deşi în Comisia de Agricultură din Senat, „ca urmare a dezbaterilor, absolut toţi membrii de la toate partidele, inclusiv cei care au fost iniţiatori ai proiectului, au înţeles că proiectul legislativ, în forma iniţială, afectează profund fermierii din ţara noastră, integritatea teritorială şi suveranitatea României, au acceptat propuneri constructive de îmbunătăţire, pe care le-au aprobat şi transmis către Comisia Juridică pentru raport comun”.
Conducerile celor două organizaţii ale fermierilor au avertizat deja că 7 milioane ha din cele 9,4 mil. ha de teren arabil din ţara noastră vor fi deţinute de cetăţeni străini, dacă Parlamentul va adopta acest proiect de lege în forma iniţială.

 

VOR SERVI INTERESELE ŢĂRILOR LOR DE ORIGINE

 

„Vânzarea terenului către străini constituie un atentat la caracterul naţional, la unitatea şi indivizibilitatea teritoriului României, la suveranitatea, independenţa şi securitatea României ca ţară, a poporului român ca naţiune”, mai susţin preşedinţii Pro Agro şi UNCSV, invocând atât Legea 51/1991 privind securitatea naţională, cât şi Constituţia României.
Prin vânzarea către străini, „teritoriile respective ies de sub suveranitatea de stat a României”, devenind „proprietăţi private ale entităţilor cumpărătoare străine, posedate şi folosite de acestea exclusiv, absolut şi perpetuu în acord cu interesele lor şi ale ţărilor lor de origine”, mai atrag atenţia reprezentanţii fermierilor români.

 

C.E. ACCEPTĂ LIMITAREA ACHIZIŢIILOR DE TERENURI

 

Asociaţia Eco Ruralis a cerut drept de preempţiune şi pentru cooperativele agricole şi susţine că proiectul de lege „nu răspunde concret problemei de concentrare şi acaparare de terenuri”. Iniţiatorii ignoră o măsură acceptată de Comisia Europeană, şi anume limitarea sau stabilirea unui plafon superior de achiziţii de terenuri agricole (de exemplu: nu se permit achiziţii mai mari de 1.000 ha sau ferme cu o suprafaţă totală mai mare de 5.000 ha). De asemenea, deşi Agenţia Domeniilor Statului (ADS) rămâne preemptor la achiziţia de terenuri agricole, nu se asigură participarea activă a statului pe piaţa funciară.

Click AICI şi citeşte şi alte articole despre legiferarea fondului funciar în România!

un articol de
VIOLETA MÂŢ

Vizualizat: 1720 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?