Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Reguli noi şi mai dure pentru tinerii fermieri

Publicat: 09 ianuarie 2012 - 15:00
4 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

După ce au scăpat de liceul obligatoriu şi le-au fost promişi mai mulţi bani (dacă vine şi acordul oficial al Comisiei Europene), tinerii fermieri care vor fonduri europene prin Măsura 112 din PNDR se confruntă acum cu alte probleme birocratice: pentru a acumula punctajul maxim, aceştia trebuie să facă dovada că sunt membri fie ai unui grup de producători, fie ai unei cooperative agricole, întrucât din noul Ghid al Solicitantului, publicat la 5 decembrie 2011, structura de asociaţie profesională cu profil agricol a fost exclusă

Click pe poza pentru galerie!

Aşadar, nu mai este suficient ca tinerii fermieri să fie înscrişi într-o asociaţie de profil, ci este nevoie de afilierea lor la un grup de producători recunoscut în conformitate cu Legea nr. 338/2005 sau la o cooperativă agricolă constituită neapărat pe Legea nr.1/2005 sau pe Legea nr.566/2004.

„Apartenenţa la o cooperativă nu este obligatorie, ci în vederea acumulării punctajului, pentru a avea şanse mai mari, iar în criteriile de selecţie publicate în Ghidul Solicitantului sunt menţionate grupurile de producători şi cooperativele care sunt acceptate”, ne-a declarat Laura Marcu, reprezentant al APDRP Timiş.

„Important este pe ce lege este înfiinţată cooperativa, ăsta este un criteriu de selecţie concret. Contează pe ce bază este recunoscută, respectiv Legea nr.1/2005 şi Legea nr.566/2004, cu modificările şi completările ulterioare”, a adăugat Laura Marcu.

Fermierii sunt însă nemulţumiţi şi susţin că noile condiţii din Ghidul pe Măsura 112 sunt făcute pentru a îngrădi accesul la fondurile alocate pentru „Instalarea tinerior fermieri”, din cauză că la noi sunt foarte puţine cooperative şi acestea nu pot fi înfiinţate peste noapte, astfel încât foarte puţini solicitanţi vor obţine punctaje maxime.

Mai mult, stimularea înfiinţării de cooperative este o măsură foarte bună, în avantajul fermierilor, dar condiţia afilierii la un grup de producători sau la o cooperativă, fapt care obligă fermierul să îşi vândă o parte semnificativă din producţie pe o anumită perioadă prin intermediul formei asociative din care face parte este aberantă în cazul Măsurii 112, care are ca obiectiv operaţional “creşterea numărului de tineri agricultori care încep pentru prima oară o activitate agricolă ca şefi de exploataţii”. O astfel de condiţie ar fi potrivită pentru măsura de modernizare şi extindere a fermelor, nu pentru cea care ar trebui să încurajeze tinerii să înceapă o afacere în agricultură, mai spun fermierii.

Aceştia sunt nemulţumiţi şi că nu au fost consultaţi înainte de modificarea criteriilor de selecţie. Cine şi de ce face aceste noi reguli în timpul jocului? Până când Ministerul Agriculturii şi APDRP ne vor răspunde la aceste întrebări, este de notat faptul că în Comitetul de Monitorizare a PNDR sunt doar 7 reprezentanţi ai organizaţiilor producătorilor agricoli.

Sesiunea de depunere a cererilor de finanţare a proiectelor pentru Măsura 112 mai este deschisă până în 13 ianuarie 2012.


3.500 de tineri fermieri se bat pentru finanţare

3.500 de proiecte din cele 4.083 de proiecte depuse de tinerii fermieri pentru a obţine finanţare nerambursabilă prin Măsura 112 “Instalarea tinerilor fermieri” din PNDR în sesiunea 1–29 iulie 2011 au fost declarate eligibile de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Valoarea totală nerambursabilă a celor 3.500 de proiecte evaluate ca fiind eligibile este de 71,6 mil. euro, însă alocarea totală a sesiunii din luna iulie 2011 a fost de numai 50 mil. euro.

Potrivit APDRP, cele mai multe proiecte eligibile depuse în cadrul sesiunii aparţin tinerilor fermieri din sudul ţării. Astfel, pe primul loc se află Regiunea 4 Sud-Vest, Craiova cu 844 de cereri de finanţare, urmată de Regiunea 2 Sud-Est, Constanţa cu 614 proiecte şi de cele 521 de proiecte ale Regiunii 3 Sud, Târgovişte.

Cele mai accesate domenii de investiţii pentru care tinerii fermieri au solicitat sprijin financiar au fost apicultura şi fermele vegetale, dar au fost cerute fonduri nerambursabile şi pentru creşterea animalelor, exploataţii horticole şi modernizări ale fermelor.

 

Cheltuieli eligibile şi neeligibile din bani europeni

Achiziţia vehiculelor de transport rutier pentru investiţiile aferente codului CAEN 4941-Transporturi rutiere de mărfuri este neeligibilă şi nu va fi decontată în cadrul proiectelor cu finanţare nerambursabilă acordată prin Măsura 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi” din PNDR, informează APDRP. Astfel, proiectele depuse pe Măsura 312 şi care vizează codul CAEN 4941 vor putea beneficia de sprijin nerambursabil doar pentru investiţii în amenajarea sau construirea spaţiilor de garare a vehiculelor, achiziţia de mijloace specializate la încărcarea/ descărcarea mărfii, licenţe, patente, software etc..

În schimb, TVA-ul va deveni cheltuială eligibilă în proiectele cu fonduri europene, măsura urmând să fie valabilă pentru toate contractele semnate începând din 2012.

 

UE dă 95% din banii nerambursabili

Uniunea Europeană va putea finanţa până la 95%, faţă de 85% în prezent, din proiectele de dezvoltare rurală din România, Grecia, Irlanda, Portugalia şi Letonia, a hotărât, în 13 decembrie, Parlamentul European.

Creşterea ratei de cofinanţare vine în sprijinul dezvoltării economice prin accelerarea investiţiilor şi creşterea competitivităţii în statele care au dificultăţi financiare şi va fi aplicată doar temporar, până la sfârşitul lui 2013.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, care a propus această măsură, prin reducerea cotei de cofinanţare naţională de la 15% la 5% la proiectele cu fonduri europene (nu doar cele pentru dezvoltare rurală), România ar putea beneficia de maxim 714 mil. euro, bani pe care nu va fi obligată să-i dea din bugetul propriu în această perioadă pentru programele implementate cu fonduri europene nerambursabile.

Vizualizat: 1327 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
4.
birocratism inspaimantator
|
11. 01, 2013. Friday 09:40
Este o diferente ca de la cer la pamant intre ce se spune si ce se face efectiv cu tinerii ce doresc sa utilizeze masura 112. La fiecare pas numai piedici iar curajul de a accesa masura 112 ajunge nebunie si poti sa o iei razna cand deja ai patruns in "intortochetul" si interminabilul birocratism. Daca s-ar dori cu adevarat sa se faca ceva pentru acesti tineri care, de fapt este pentru tara noastra trebuie vointa acolo, sus, la factorii de decizie. Oare stiu cei de la UE ce haos este in acest domeniu ? cu siguranta nu, doar cerd pe cei ce le expun in niste fraze sforaitoare ca, vom face si vom drege....dar in realitate nimic sau cel mult extrem de putin. MARE PACAT.
3.
finantare
|
05. 12, 2012. Saturday 06:22
Ne duce cu vorba de la un birou la altul,am cheltui aproape 25.000€ pentru a accesa niste fonduri nerambursabile,si nu am primit nimic decat ridicaturi din umeri,in loc sa fi cheltuit banii cu avocati si spagi peste tot si tot felul de impozite imi incepeam o afacere mai mica pe cont propriu.un guvern de nimic,de le-ar cadea casele alea de pe la munte in cap facute pe banii nostri..nu se merita sa traiesti in romania..o sa ne puna impozit si pe aerul care îl respiram.. mi sa spus k sunt tanar si dispun de unele avantaje,dar cand am inceput am albit in cap.din 2009 astept fondurile si nu le mai primesc,cine stie cine si-a luat masina de lux pe bani mei...
2.
AGRI DE 2 LEI
|
01. 15, 2012. Sunday 19:51
NISTE POLITICIENI DE..............2 LEI,SI DOMNUL TABARA LA FEL.
1.
proiecte
|
01. 10, 2012. Tuesday 10:56
ce fac tinerii fermieri care au cheltuit o gramada de bani si sperante ,ca proiectele lor vor fi finantate ? De ce pe masura 112 nu se suplimenteaza sumele alocate in asa fel incat cei care sunt dezavantajati de punctaj sa poata incepe o afacere de familie pentru a nu deveni cazuri sociale in viitor ? Oare domnul Tabara si guvernul Romaniei nu isi dau seama ca cu cat au cetateni cu surse de venit proprii ca atat scade presiunea pe bugetul statului?
Rezultate: [4]  
Pagini: [1]  1   
reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Combina Ideal și tractorul anului 2021, vedetele standului SIGMA România la INDAGRA 2021

Sigma Romania, prezență consistentă la Indagra! Tractorul anului 2021 și combina Ideal, vedetele standului la ediția din acest an! Un interviu cu Alexandru Antonesei - manager produs Massey Ferguson, Sigma România

Vasile Târziu: 5 provocări pentru agricultura de mâine Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?