Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Primul „Lapte de la vacă”

Publicat: 19 martie 2018 - 01:21
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 24 noiembrie a.c. am fost într-o scurtă vizită la ferma Agroserv Măriuţa, din localitatea Drăgoeşti, judeţul Ialomiţa, să văd dacă am vreo şansă de a cumpăra de pe piaţa liberă prima sticlă de sticlă cu „lapte de la vacă”. 

Vă reamintim că Nicuşor Şerban, proprietarul fermei Agroserv Măriuţa, a demarat anul acesta construcţia unei fabrici de procesare a laptelui, cu un buget iniţial de 5 milioane de euro, din care 50 la sută fonduri europene. Fabrica, proiectată pentru o capacitate de procesare de 73.000 de litri de lapte, ar putea procesa peste o sută tone pe zi, iar produsele vor fi comercializate sub brandul “Lapte de la vacă”.

NicuÅŸor Åžerban_b

Şase luni înainte de termen
Adrian Cocan, ginerele lui Nicuşor Şerban - liderul Asociaţiei Holstein Ro, spune că înainte de acest Crăciun voi avea prilejul de a consuma “Lapte de la vacă”. Pentru că fabrica va fi gata cu o jumătate de an înaintea termenului oficial de punere în funcţiune. Investiţia a sărit deja din bugetul iniţial. Proiectul a fost stabilit la valoarea de 4.925.239 euro, din care Agroserv Măriuţa trebuia să susţină 2.462.620 euro. Dar Nicuşor Şerban, împreună cu ginerele său Adrian Cocan, care s-a ocupat direct de acest obiectiv de investiţie, nu se zgârcesc când vine vorba de calitate.
În fabrică vor munci, dacă aceasta va funcţiona la capacitate maximă, 25 de oameni. Fluxul va fi complet automatizat. Toată investiţia a fost ridicată cu antreprenorul SC Maconz Construct SRL, pentru derularea fluidă a proiectului. Avansul de şase luni spune că treaba a mers ca pe roate, deşi investiţia a început abia anul acesta. E adevărat că Nicuşor Şerban este aproape tot timpul în fermă, iar ginerele său are energie cât pentru alte zece investiţii, ceea ce a indus, probabil, ceva mai multă viteză de execuţie.

NicuÅŸor Åžerban_b

Principalul atuu - prospeţimea
Cât priveşte laptele muls, colectat şi procesat „blând” în fabrica fermei de la Drăgoieşti sub brandul „Lapte de la vacă”, pasteurizarea lui se va face la temperatură joasă, la 72 grade Celsius câteva secunde, în aşa fel încât produsele vor fi extrem de curate şi cu termen de valabilitate scurt. Vor fi proaspete, ceea ce în România, la momentul acesta nu prea mai găseşti. Principalul lor atuu este că au ferma de lapte peste drum. Este o garanţie a calităţii şi a prospeţimii. Din păcate pentru noi, Adrian Cocan a prospectat deja piaţa vest-europeană, dar şi cea din Orientul Mijlociu, acolo unde apetitul pentru produse premium este din ce în ce mai mare. Dar e adevărat că piaţa românească încă preferă produsele cu termen de valabilitate… “cosmic”.
L-am chestionat pe fermierul ialomiţean şi despre cum decurge îngrăşarea tăuraşilor în ferma sa, iar răspunsul a fost unul pozitiv-optimist, aşa că nu pot să nu mă întreb cum de România exportă în continuare viţei?!
Printre discuţiile cu Nicuşor Şerban am abordat şi iniţiativa „taxa profesională” pe care Pro Agro a transformat-o într-un draft de lege. O iniţativă pe care acesta a spus că o susţine alături de majoritatea celor pe care îi reprezintă, deoarece - spune fermierul - „a venit vremea să fim prezenţi la Bruxelles dacă vrem să nu se uite că existăm şi noi în viitoarea Politică Agricolă Comună”. Ca de obicei, opiniile fermierului ialomiţean, care munceşte peste 3.500 ha şi creşte 900 de vaci la muls, sunt puternice şi foarte bine fundamentate! Ca şi businessul său!

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)

Vizualizat: 1500 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?