Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Preţurilor cerealelor sub tirul artileriei ruso-ucrainene determină fermierii să contracteze în avans

Publicat: 06 mai 2022 - 12:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În judeţul Galaţi, fermierii încep să contracteze în avans producţiile agricole ce vor fi obţinute în acest sezon.

Într-o discuţie cu unul dintre importanţii producători, care lucrează circa 5.000 de hectare de teren arabil, am aflat că au fost semnate înţelegeri comerciale pentru cantităţi însemnate de grâu şi porumb la preţul de 1,8 lei kilogramul, de floarea soarelui la 3,00 lei/kg.

De asemenea, pentru rapiţă şi soia s-au perfectat contracte futures la 4 lei per kilogram.  

Într-unul dintre judeţele din sudul ţării, fermierilor li s-au propus precontracte la preţuri ceva mai mici, de: 1,3 lei/kg la orz, 1,45 lei/kg la grâu, 3,6 lei/kg pentru rapiţă şi 3,45 lei/kg pentru floarea-soarelui.

Săndel Malaxa, crescător de ovine din Fârţăneşti, judeţul Galaţi, era nemulţumit că pe piaţa liberă trebuie să cumpere porumbul cu 2 lei kilogramul, în timp ce la bursele internaţionale de cereale tranzacţiile se fac la preţuri nemaipomenite în ultimii 10 ani.

„La piaţă găseşti să cumperi porumb cu 2 lei, iar mălaiul costă 4,5 lei/kg. Mie îmi trebuie cam 100 de tone de porumb, ca să scot din iarnă cele câteva sute de animale pe care le am! De unde să fac rost de 2 miliarde de lei vechi când de câţiva ani nu am scăpat de secetă?”, se întreabă neputincios fermierul care continuă: „eu nu produc aceşti bani!”

 

Preţurile cerealelor sub tirul loviturilor militare

  

”Preţurile la cereale au fost afectate din cauza faptului că Rusia şi Ucraina sunt două state mari producătoare de cereale, iar preţurile, când vorbim de cereale, se reglează la nivel internaţional prin bursele de cereale. Sunt cele două burse mari – la Chicago şi în Franţa, bursa Euronext – care reglează acest preţ în funcţie de cerere şi de ofertă”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

Preţul grâului la Chicago pentru contractele cu livrare pe luna mai a crescut luni cu 2,2 la sută, ajungând la 411,71 dolari/tonă, adică o creştere de 71,4% faţă de cotaţia de acum un an, iar preţul porumbului pentru contractele pe luna mai a înregistrat o creştere 2,9 la sută, până la 320,16 dolari/tonă.

preturi piete profit Sursa canva.com_b 

 

Cotaţiile Euronext – Paris (4 mai 2022)

 

¤ Grâu: 390,50 euro/t (mai 2022); 387,50 euro/t (septembrie 2022) şi 371,25 euro/t (decembrie 2022);

¤ Porumb: 354,50 euro/t (iunie 2022); 353,75 euro/t (august 2022); 336,50 euro/t (noiembrie 2022);

¤ Rapiţă: 835,50 euro/t (august 2022); 821,75 euro/t (noiembrie 2022) şi 810,25 euro/t (februarie 2023).

Sursa: Agritel

 

Piaţa europeană a cerealelor - tensionată

 

Conform estimărilor unor experţi, piaţa europeană a cerealelor rămâne sub o tensiune puternică în faţa războiului din Ucraina şi a vremii dificile din America de Nord.

În Argentina, Bursa de Mărfuri din Buenos Aires şi-a redus estimarea suprafeţelor cu grâu comun cu 200.000 ha anul acesta, la 6,5 milioane, iar cea din Rosario şi-a majorat prognoza pentru recolta de porumb la 49,2 milioane tone.

 

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 3210 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?