Producătorul buzoian Neculai Borcescu susţine că stochează producţia. „Nu vând un bob şi nici nu fac contracte în avans, mai cu seamă de când am văzut oscilaţia preţurilor”.
„Am suficientă capacitate de depozitare, cu magazia pe care o finalizăm sunt 15.000 t, dar şi posibilitate de transport din câmp de 150 t odată (cinci mijloace a câte 30 t fiecare). Cu forţa mecanică de care dispunem, în condiţii normale de lucru putem recolta până la 700 t de cereale pe zi. Trebuia să termin recoltatul în maxim 10 zile, acum mă întind pe trei săptămâni şi cu unele pierderi din pricina ploilor. În lanurile de orz, sunt vetre unde cultura este culcată”, precizează buzoianul.
Fermierul ar vrea să mişte producţia la un preţ bun: „La 850 lei tona de orz era bine, acum a mai scăzut. Aştept să crească oferta de preţ; ca şi la grâu. Pot fi surprize în piaţă, cum s-a mai şi întâmplat”.
Neculai Borcescu are mare încredere în „lumina ochilor” lui (nepoţelul), spre care se îndreaptă... transferul de agribusiness.
Nu-s o raritate, în agribusisess sunt mulţi oameni ca mine. Spunea cineva că trebuie să sari de pe stânci şi să-ţi construieşti aripi pe drumul în jos. Or, eu asta am făcut!
NECULAI BORCESCU, fermier din jud. Buzău
Citeşte AICI povestea de viaţă a fermierului consideral legendă vie în agricultura buzoiană!
un articol de
MARIAN MUŞAT