Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Model de succes în asociere. Cât de greu e drumul de la tarabă la cooperativă!

Publicat: 25 noiembrie 2021 - 16:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Tânărul legumicultor Robert Zamisnicu, din comuna ieşeană Probota, ”a luat taurul de coarne” şi, împreună cu alţi mici producători din zonă, a pornit pe calea lanţului scurt alimentar înfiinţând prima lor cooperativă agricolă.

În acest an, în judeţul Iaşi, s-a înmulţit numărul fermierilor care, din dorinţa de a creşte performanţa şi eficienţa activităţilor lor, au reuşit fie să adere la o anumită formă asociativă de profil, fie chiar să iniţieze astfel de sisteme organizatorice.

cos cooperativa_b

 

Cooperativa ”Legume de Probota” Iaşi

 

Un exemplu concret este cel al tânărului legumicultor Robert Zamisnicu, care, după mai multe tentative neîmplinite, în toamna 2021, a reuşit să prezinte public cooperativa pe care a format-o în localitate, respectiv Cooperativa ”Legume de Probota” judeţul Iaşi.

În spirit de solidaritate, dar şi pentru a acumula noi informaţii de specialitate, la lansare au fost prezenţi şi alţi fermieri ieşeni, unii dintre aceştia aflaţi la început de drum în ceea ce priveşte asocierea.

 

Pregătiţi să cucerească şi alte pieţe

 

Noi, micii producători, adeseori vindem la preţuri foarte mici, incorecte în raport cu ceea ce investim pe lanţul de obţinere a legumelor şi chiar în raport cu sumele pe care consumatorii sunt nevoiţi să le plătească pentru a achiziţiona produsele noastre de la terţi. Practic, ideea înfiinţării cooperativei noastre s-a născut din simplul motiv că este singura variantă de a fi prezenţi noi, producătorii, în faţa consumatorilor şi din dorinţa noastră de a ajunge şi pe alte pieţe decât cele din comună sau din proximitate. În zona supermarketurilor, fiecare beneficiar îşi doreşte să existe continuitate a livrărilor şi calitate a producţiei. De unul singur este destul de dificil să răspunzi acestor cerinţe. De aceea ne-am asociat şi, cu destule dificultăţi, am reuşit să ducem proiectul la capăt”, spunea Robert Zamisnicu.

 cooperativa probota_b

Lanţul scurt alimentar, produse sănătoase pe mesele consumatorilor, formule de asociere prin care să avem un acces mai facil la piaţă şi la investiţii sunt câteva dintre ideile care ne-au animat atunci când am pornit la drum pentru a organiza cooperativa

ROBERT ZAMISNICU (stg. foto)

Tânărul legumicultor din comuna ieşeană Probota

 

Doar 5 membri fondatori

 

Cooperativa ”Legume de Probota” Iaşi a obţinut documentul de înfiinţare în luna decembrie 2020, prin asocierea a 5 membri, producători de legume din satele Bălteni şi Perieni, comuna Probota. Suprafaţa totală cu legume este de 45 hectare, preponderent legumicultură în câmp deschis, cea mai mare parte a supafeţei cu legume fiind amplasată în apropierea unei importante surse de apă, respectiv pe malul drept al Prutului (aproximativ 32 ha). Aici se obţine o gamă variată de produse legumicole (tomate, ardei, gogoşari, vinete, morcov, ceapă, usturoi, pepeni, ţelină, cartof, varză, etc.). În arealul ceva mai îndepărtat de râul Prut, cultivă preponderent pepeni şi dovlecei.

 

Un tânăr mânat de nevoia de bunătate şi sănătate

 

Coordonatorul cooperativei, Robert Zamisnicu, este practic continuatorul activităţii legumicole începute de către părinţii săi, în urmă cu peste 20 de ani. Cunoscând bine domeniul şi având, inclusiv, experienţa condiţiilor potrivnice, a reuşit să treacă şi peste dificultăţile întâmpinate pe drumul creării Cooperativei ”Legume de Probota” Iaşi. ”Cu pasiune faţă de munca pământului, continuăm tradiţia unui sat de 150 ani, de a aduce pe masă celor dragi produse pline de bunătate şi sănătate. Acesta este şi sloganul nostru, respectiv Cooperativa ”Legume de Probota” Iaşi - bunătate şi sănătate. L-am ales, după ce am înţeles că trebuie să fim buni, în sensul de a produce bine şi, de asemenea, în sensul de a înţelege oamenii care îţi pun diverse piedici şi de a continua calea luminii”, explica Robert Zamisnicu.

Citeşte articolul integral în Revista FERMA, ediţia 15-30 noiembrie 2021!

Găseşte AICI revista în FORMAT ELECTRONIC!

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

Redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 663 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?