Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Model de business profitabil pentru fermierii mici

Publicat: 05 martie 2012 - 14:00
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Mulţi fermieri mici şi independenţi din România activează după un model de business care nu reuşeşte să susţină interesele de afaceri ale acestora

Click pe poza pentru galerie!

Ei se confruntă cu o problemă care nu se regăseşte în nicio altă industrie: sunt puşi în situaţia de a cumpăra cu amănuntul şi de a vinde en-gros. Vestea bună este că există o soluţie testată cu succes în străinătate, menită să rezolve această problemă, şi care este disponibilă acum şi în România.

Micii fermieri, care operează cu un volum mic de produse, au din acest motiv o putere mică de negociere, fiind foarte expuşi presiunilor şi schimbărilor din piaţă. Când trebuie să vândă, sunt trataţi ca angrosişti şi toată lumea aşteaptă de la ei să ofere cel mai mic preţ, dictat de bursele de mărfuri.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care fermierii mici sunt nevoiţi să se organizeze împreună, în diverse forme, pentru a putea deveni entităţi cu margini de profit rezonabile, necesitate relevată de studiul Nevoi şi atitudini ale fermierilor - AgroManager 2011, realizat în cadrul proiectului AgroManager - Dezvoltare şi performanţă în afaceri.

La nivel internaţional există două modele de asociere a fermelor. Modelul cel mai cunoscut în România, faţă de care există mai multe rezerve, este cel al cooperativelor sau al oricărei forme juridice de asociere a acestora. Membrii unor astfel de entităţi sunt atât investitori cât şi manageri.

Acest lucru a creat foarte multe probleme în ultimii 20 de ani, în ţara noastră. Majoritatea fermierilor nu au încredere că un alt membru al asociaţiei poate să o administreze suficient de bine, considerând că, prin faptul că este fermier la rândul său, se află în conflict de interese cu ceilalţi.

Dar există alternativă. Pe plan mondial s-a dezvoltat o a doua formă de asociere a fermierilor. Este vorba de fermierii mici integraţi comercial de către o companie cu putere financiară, cu management performant profesionist, în care tranzacţiile cu partenerii fermei mici se fac transparent, la cotaţiile cele mai convenabile ale momentului.

Integrarea comercială presupune un contract ferm între mai mulţi fermieri mici şi o companie comercială numită integrator, care le poate pune la dispoziţie toată gama de inputuri necesară pentru procesul de producţie şi care este capabilă să le preia toate outputurile.

Acest fapt le permite fermierilor ca sub pălăria integratorului să negocieze atât cu furnizorii cât şi cu potenţialii cumpăratori condiţii şi termene mai avantajoase. Acest model, demonstrat cu succes în plan internaţional, este soluţia pentru fermele mici din România.

 

Cum se pot asocia fermierii cu un integrator

Fermierii mici pot dezvolta parteneriate pe termen lung cu firmele care au o situaţie financiară solidă, cu o reţea de distribuţie şi de achiziţie suficient de densă şi de mare în zona în care operează fermierul. Acesta nu trebuie decât să finalizeze un contract de parteneriat pe termen lung în care sunt puse transparent toate doleanţele ambelor părţi şi se ajunge la un consens.

Dacă lucrează cu un integrator pe toate planurile de inputuri şi de output, fermierii vor reuşi să obţină preţuri mai bune, condiţii mai bune, siguranţă mai mare. Într-o perioadă în care criza economică loveşte nemilos, colaborarea cu un integrator puternic financiar, auditat şi cu solvabilitate foarte mare, garantată de băncile cu care lucrează, oferă siguranţă şi garanţia că nu pierde în tranzacţiile pe care le face cu integratorul.

Desfăşurat sub sloganul AgroManager - Dezvoltare şi performanţă în afaceri, proiectul AgroManager este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 3 „Creşterea adaptabilităţii lucrătorilor şi a întreprinderilor”, Domeniul major de intervenţie 3.1 „Promovarea culturii antreprenoriale”. Detalii puteţi afla accesând: www.antreprenoragricol.ro şi www.fseromania.ro.

AgroAdvice, iniţiatorul proiectului AgroManager, este prima companie privată specializată în servicii de consultanţă agricolă tehnică din România. Obiectivul acesteia constă în optimizarea producţiei agricole şi a activităţilor din ferme, ţinând cont de condiţiile de piaţă şi de specificul fiecăreia.

Serviciile oferite de AgroAdvice sunt orientate spre a conduce la creşterea profitabilităţii fermelor, producţii de calitate, cu un management eficient al costurilor, pornind de la aplicarea tehnologiilor moderne, planificarea activităţilor în ferme şi îmbunătăţirea tuturor proceselor care determină succesul în agribusiness.

 

7 AVANTAJE ALE INTEGRĂRII COMERCIALE

1. Conferă independenţă juridică.
2. Reprezintă o asigurare că eşti tratat într-un mod transparent, echilibrat şi avantajos.
3. Oferă posibilitatea unui schimb continuu de informaţii cu integratorul şi cu partenerii membri ca şi tine.
4. Cel mai mare beneficiu al asocierii cu un integrator este dat de siguranţa tranzacţiilor din punct de vedere cantitativ, calititativ, ca termen de plată şi preţ.
5. Un integrator are capacitatea de a desface produse agricole pe mai multe pieţe şi la alte distanţe decât zona de acţiune a fermierului.
6. Integratorul oferă acces la multiple pieţe de desfacere, reducând riscul ca marfa să nu fie vândută în timp util.
7. Un fermier mic este nevoit să investească în stocarea cerealelor sume mai mari decât o poate face un integrator cu o capacitate de stocare de sute de mii de tone.

Sigle AgromanagerClick pe poza pentru galerie!

Gabriel IONESCU
Coordonator Consultanţă
AgroManager

Vizualizat: 759 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Afaceri cu prepelite
|
12. 01, 2013. Sunday 16:45
Perfect adevarat, de aceea recomandam afacerea cu prepelite. Simpla, eficienta afacerea cu prepelite are numai avantaje.Va oferim tot ajutorul. Deschide o afacere cu prepelite accesand ouaprepelite.pprepelite.ro
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?