Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Mica piaţă a terenurilor agricole din sudul ţării

Publicat: 28 aprilie 2018 - 21:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Continuu în acest număr incursiunea prin piaţa terenurilor agricole, având ca sursă de informare site-urile direcţiilor agricole judeţene, unde sunt publicate, potrivit Legii 17/2014, atât ofertele de vânzare, cât şi acceptările acestor oferte şi avizele finale, atunci când e cazul. E bine să cunoaştem aceste date, fiindcă trimit direct la realitate. Având aceste informaţii, ştim exact cine vinde, cine cumpără, care sunt suprafeţele tranzacţionate şi care sunt preţurile încasate pentru terenurile scoase la mezat. 

Mi-am propus să investighez site-urile direcţiilor agricole ale câtorva judeţe din sudul Carpaţilor, unde se află cea mai întinsă zonă agricolă din România. Pun mai întâi cursorul pe dadrmh.ro, site-ul Direcţiei Agricole Judeţene Mehedinţi. Ofertele de vânzare pentru anul 2018 sunt prezentate având drept criteriu numele UAT-ului unde se află terenul, lista fiind constituită în ordine alfabetică. Dau click, la întâmplare, pe ”Oferte de vânzare terenuri Prunişor”. În data de 2 februarie, au fost înregistrate la primărie 12 oferte, de către un singur proprietar, Alexandru Cârstulescu. Omul a scos la mezat suprafeţe mai mici de un hectar, iar preţul cerut este de aproape 10.000 lei/ha. Prunişor se află într-o zonă colinară, principalele culturi agricole sunt cele de grâu şi de porumb.

teren_b
Cum stau lucrurile într-o comună situată în zona de câmpie. La Cujmir, au fost înregistrate tot 12 oferte de vânzare, dar din partea mai multor proprietari. Nicoleta Naramzoiu, de pildă, vinde 1500 mp pentru care cere 3000 de lei. Raportul dintre suprafaţă şi banii ceruţi duce preţul unui hectar la 20.000 de lei. SC Georgescu Ovidiu SRL, în calitate de arendaş preemptor, a acceptat oferta. Eugen Golici, un alt ofertant, s-ar mulţumi cu mult mai puţin, 5400 lei/ha pentru unul dintre terenuri (0,37 ha), dar pentru un altul (0,11 ha) cere 2000 de lei, ceea ce ar însemna 18.181 lei/ha. Nu au fost publicate încă - poate fiindcă nu au fost emise de către DADR MH -, avizele finale pentru fiecare tranzacţie. Desigur, puteţi consulta mai departe toate ofertele din anul în curs, dar şi pe cele din anul trecut.
Remarc o transparenţă redusă privind datele personale ale ofertanţilor din anul 2018. Nu este publicată adresa de comunicare a proprietarilor. Potrivit Ordinului 719/2014 (care conţine normele de aplicare a Legii 17/2014) în anexa nr. 1B este prevăzut ca în formularul pentru persoanele fizice care vor să vândă pământ să fie consemnate adresa de comunicare, telefonul şi e-mailul ofertantului.

Terenuri mari, terenuri mici
Numeroase oferte de vânzare au fost publicate şi pe site-ul Direcţiei Agricole Judeţene Dolj, începând cu data de 22 ianuarie 2018. {tefan Treanţă din comuna Dăbuleni a scos la mezat 0,42 ha pentru care a cerut 2550 lei. O suprafaţă mare de teren, 24 ha, vând Gelu Emilian Diaconescu şi Ioana Rodica Diaconescu, având adresa de comunicare în Craiova, dar pământul se află în localitatea Cetate.
Pentru anul 2018 nu există afişate încă avize finale, dar sunt cele pentru anii 2015 şi 2017. Nu ştiu de ce lipseşte lista cu avizele finale pentru anul 2016. În 18 decembrie 2017, DADR Dolj a dat avizul final pentru tranzacţionarea unui teren agricol în suprafaţă de 0,67 ha, valoarea fiind de 8710 lei. Vânzător a fost Oprea Florea, iar cumpărător, II Guna Ovidiu Constantin, în calitate de preemptor arendaş. Terenul se află în extravilanul localităţii Giubega. În aceeaşi comună, II Guna Ovidiu Constantin a mai cumpărat un teren de 0,50 ha, plătind 6500 de lei. Consultând lista cu avize finale, am constatat că noii proprietari ai terenurilor sunt atât români, cât şi cetăţeni din alte ţări. La Mârşani, de pildă, un teren a fost cumpărat de Iulică Dinu, iar la Moţăţei de Marius Fulga, dar în localitatea Dranic cumpărător a fost firma Euroscot SRL, prin administrator Luciana Magdalena Bryce, probabil soţia lui Iain Bryce, un fermier britanic poposit pe meleaguri româneşti. Potrivit reţelei LinkedIn, fermierul este licenţiat al Universităţii din Edinburgh, cu specializare în comerţ, obţinând diploma în 1987. Euroscot SRL apare pe o listă cu firme care au o cifră de afaceri de peste un milion de lei (sursa: doingbusiness.ro ).
Tot în 2017, o firmă din Bucureşti, SC Agri Terenuri SA, a vândut unei firme din Băileşti, SC Mănucu Agro SRL, un teren de 1,58 ha, cu preţul de, ţineţi-vă bine, 7000 euro/ha.

Împuternicit şi client în acelaşi timp
Cele mai noi oferte de vânzare au fost publicate pe site-ul DADR Olt în data de 20 februarie 2018. Elena Roşca, având adresa de comunicare în Petroşani, vinde în localitatea Vişina Nouă un teren de 0,80 ha, preţul cerut fiind 2500 lei, şi încă un teren de 0,92 ha, tot în Vişina Nouă, cu 2800 de lei. Ofertele au primit deja acceptare din partea lui Ion-Marin Minculeasa, în calitate de arendaş preemptor. De remarcat că fermierul figurează şi ca vânzător/împuternicit în oferta de vânzare. Cum ar veni, îşi vinde lui însuşi terenul scos la mezat de Roşca Elena, stabilită în Petroşani. Cumpărătorul aşteaptă acum avizul final emis de DADR Olt.
De observat frenezia scoaterii la vânzare a terenurilor agricole în judeţul Olt. Din primele zile ale anului 2018 şi până în 20 februarie pe site-ul direcţiei judeţene au fost publicate 852 de oferte de vânzare. Desigur, numărul ofertanţilor este mai mic, fiindcă unii dintre ei vând mai multe terenuri. În 2017, numărul ofertelor de vânzare a fost peste 4000, dar puţine au primit aviz final şi au ajuns pe biroul notarului. Au fost emise câteva avize finale şi în primele două luni ale anului. Astfel, în 15 februarie, DADR Olt a avizat favorabil tranzacţia unui teren agricol situat în extravilanul localităţii Orlea, vânzător fiind Laurenţiu Ciuciumis, cu adresa de comunicare în Corabia, iar cumpărător a fost PFA Cococi Zorina-Mihaela, din Orlea, în calitate de preemptor arendaş. Suprafaţa tranzacţionată a fost de 0,50 ha, iar preţul încasat a fost de 5000 de lei. Mai multe avize au fost eliberate în prima lună a anului. În 16 ianuarie DADR Olt a emis trei avize finale pentru un singur cumpărător, Vasile Tocea, preemptor arendaş pentru terenuri situate în extravilanul comunei Ianca. Acesta a devenit, dacă documentele notariale au fost deja finalizate, proprietarul a opt hectare, achiziţionate cu 10.000 lei/ha de la trei proprietari diferiţi. Doi dintre aceştia au adresa de comunicare în Bucureşti, respectiv Cluj-Napoca.

Avize finale în aşteptare
Nouă avize finale au fost emise de DADR Teleorman în data de 20 februarie 2018. Potrivit unui document publicat pe directiaagricolateleorman.ro, George-{tefan Gogolan, în calitate de preemptor arendaş, a primit aviz final să cumpere 1,36 ha, cu preţul de vânzare 16.300 de lei, de la Anca Constanţa, având adresa de comunicare în Videle. Terenul este situat în extravilanul comunei Moşteni. Fermierul a mai primit un aviz final pentru achiziţionarea, tot în localitatea Moşteni, a unui teren de 0,24 ha, oferind preţul de 2400 de lei. SC Criscom SRL a primit aviz final pentru cumpărarea unor terenuri în localitatea Călmăţuiu, unde îşi are sediul. Suprafaţa totală achiziţionată depăşeşte 7 ha, preţul de cumpărare fiind peste 10.000 de lei. Pentru unsprezece posibile tranzacţii sunt aşteptate avizele finale de la DADR Teleorman, proprietarii primind deja acceptarea de ofertă de la preemptorii arendaşi. Astfel, SC Agrosalix SRL, cu sediul în Alexandria, intenţionează să cumpere trei terenuri în localitatea Nenciuleşti. O altă firmă, Agrovera SRL, cu sediul în localitatea Peretu, avându-l administrator pe Ilie Culcea, aşteaptă aviz favorabil pentru cumpărarea a trei terenuri situate în extravilanul comunei Plosca. Pe site-ul DADR Teleorman sunt publicate numeroase oferte de vânzare, pentru care nu există încă acceptare din partea unui eventual cumpărător. Astfel, Nicolae Mătură, cu adresa de comunicare în Turnu Măgurele, a scos la mezat 3,45 ha, cerând 66.493 lei. Pentru 0,30 ha, Mihai Chelu din Vităneşti cere 3600 de lei, iar Zanfir Voicu, având adresa de comunicare în Giurgiu, cere 10.560 pentru 0,83 ha.
Aşa cum arătam în articolul „Piaţa mică a terenurilor: cine vinde, cine cumpără?”, publicat în ediţia trecută a revistei Ferma, şi în judeţele din sudul ţării cumpărătorii sunt de regulă arendaşii terenurilor respective şi au ca obiect de activitate producţia agricolă, majoritatea vânzătorilor domiciliază la oraşe, iar cumpărătorii sunt în mare parte cetăţeni români. Cunoscând, pe fiecare judeţ în parte, ofertele de vânzare a terenurilor, acceptarea acestor oferte şi avizele finale, avem în faţă tabloul real al tranzacţiilor cu terenuri agricole în România, realitate care bate orice manipulare.


BENEFICIILE TRANSPARENŢEI
Legea 17/2014, cu normele metodologice cuprinse în Ordinul 719/2014, a adus reglementări binevenite în piaţa terenurilor agricole, inclusiv prin obligarea direcţiilor agricole judeţene să facă publice ofertele de vânzare, acceptarea acestor oferte şi avizele finale. În felul acesta, fermierii şi jurnaliştii din presa agricolă au sub ochi tabloul real al tranzacţiilor. Transparenţa e condiţia de bază a evitării oricăror manipulări. Direcţiile agricole ale judeţelor din sudul ţării nu respectă integral, din păcate, prevederile Ordinului 719/2014, atât timp cât nu publică şi numărul de telefon al celor implicaţi în tranzacţiile cu terenuri agricole. În felul acesta am fi avut ocazia să aflăm motivaţia vânzării terenurilor agricole de către cetăţenii români, dar şi eventuale planuri de cheltuieli după tranzacţionarea terenului. Cine ştie ce drame ascund doar câteva informaţii din domeniul imobiliar.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 4/209 (ediţia 1-14 martie 2018)

Vizualizat: 2162 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?