Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

MARSAT Roman şi-a triplat capacitatea de depozitare

Publicat: 19 iulie 2018 - 19:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pentru SC MARSAT SA, cu sediul în municipiul Roman, judeţul Neamţ, 2018 poate fi considerat un an al investiţiilor majore în domeniul depozitării produselor agricole, dacă analizăm dimensiunile celor mai recente achiziţii de baze de depozitare şi suma destinată investiţiilor în cumpărarea şi modernizarea respectivelor spaţii. 

Dispunând, până în anul 2017, de o capacitatea totală de depozitare de aproximativ 92 de mii de tone, societatea Marsat SA Roman aproape că şi-a triplat această capacitate de stocare a produselor agricole, odată cu achiziţionarea a şapte noi baze, în judeţele Bacău şi Iaşi. Este vorba despre şase baze de depozitare în judeţul Bacău, active preluate de la fostul Cerealcom Bacău, şi despre un siloz situat în localitatea Muncel Vale, judeţul Iaşi.

Baza SascutClick pe poza pentru galerie!

Spaţii de stocare pentru 260.000 de tone
”Pentru bazele din judeţul Bacău, actele notariale au fost încheiate la data de 5 mai 2018, după ce acţiunea de achiziţionare a început încă din iarnă. Este vorba despre un siloz, în localitatea Sascut, cu o capacitate de 40.000 de tone şi o desfăşurare de 36.491 mp, de opt magazii la Buhuşi, tot cu o capacitate totală de 40.000 de tone şi cu o suprafaţă de 26.666 mp, ambele obiective cu linie de cale ferată. De asemenea, am mai preluat trei magazii, în localitatea Galbeni, cu o capacitate totală de 15.000 de tone, cu acces la calea ferată. Se mai adaugă patru magazii la Parâncea (capacitate totală de 15.000 de tone şi 34.915 mp), două magazii în localitatea Răcăciuni (capacitate totală de 4.000 de tone şi 23.290 mp) şi două magazii la Secuieni-Bacău (capacitate totală de 5.000 de tone şi 22.717 mp). Societatea noastră ţinteşte an de an spre noi performanţe, toate activităţile fiind evidenţiate pe centre de profit, care sunt periodic analizate şi adaptate. Din acelaşi spectru de abordări face parte şi decizia ca, în anul 2018, să investim şi într-o nouă bază de depozitare a cerealelor din judeţul Iaşi, respectiv baza din localitatea Muncel Vale. Noua achiziţie are o capacitate de 15 mii de tone şi o suprafaţă de 48 mii de metri pătraţi, cu acces la calea ferată”, explica inginerul Vasile Balcan, administratorul SC Marsat SA Roman.
Aceste noi spaţii de depozitare a recoltelor li se adaugă celor aflate deja în proprietate, în judeţele Botoşani, Iaşi şi Neamţ, precum şi în localitatea Drochia, Republica Moldova. ”Silozul de lângă municipiul Roman are o capacitate totală de 100.000 de tone, iar cel din comuna nemţeană Bâra permite depozitarea a 15.000 de tone. În judeţul Botoşani, deţinem două baze de depozitare, respectiv la Bucecea (de 15.000 tone) şi Băluşeşti (4.000 de tone). În judeţul Iaşi, înaintea achiziţiei din acest an, deţineam trei spaţii de depozitare, respectiv în comuna Mirceşti (3.000 de tone), la Todireşti şi în comuna Cristeşti (500 tone). La Drochia, în Republica Moldova, prin investiţii succesive, am ajuns să avem o capacitate totală de depozitare de 40.000 de tone. Baza de la Drochia este amplasată pe o suprafaţă de douăzeci de hectare şi este dotată cu utilaje noi de uscare şi condiţionare”, ne spunea inginerul Vasile Balcan.
În acest moment, capacitatea totală de depozitare a produselor agricole deţinută de SC Marsat SA Roman este de peste 260 mii tone. În prezent, societatea a demarat acţiunile de modernizare şi dotare, astfel încât toate bazele să fie perfect funcţionale, înscriindu-se în rigorile actuale şi în parametrii care să asigure eficienţa.

Investiţii totale de aproximativ 6.500.000 de euro
De la toate cele şapte baze de depozitare achiziţionate recent, SC Marsat SA Roman, a preluat şi salariaţii, păstrând şi chiar suplimentând numărul locurilor de muncă, în special pe segmentele de gestionare, laboratoare, mentenanţă şi comercializare de produse agricole. În total, în acest moment, unitatea are un număr total de 180 de angajaţi.
Valoarea investiţiilor din anul 2018, pe segmentul de depozitare a recoltelor, este de aproximativ 6.500.000 de euro, în achiziţionarea celor şapte baze, precum şi dotarea şi modernizarea acestora. ”Vizăm modernizarea laboratoarelor şi a spaţiilor de depozitare, dotarea laboratoarelor cu aparatura de măsură şi control al calităţii produselor, lucrări de întreţinere şi reparaţii ale instalaţiilor de condiţionare şi uscare, dotarea cu mijloace de transport şi de manipulat marfă. De asemenea, la Drochia, în Republica Moldova, am început o investiţie într-un depozit de cereale, pornind de la două celule a câte o mie de tone fiecare, ajungând să avem deja o capacitate totală de depozitare de 40.000 de tone. Deosebit de important şi de avantajos este faptul că baza de la Drochia are cale ferată proprie”, mai preciza Vasile Balcan.
Societatea MARSAT SA Roman, judeţul Neamţ a luat fiinţă în anul 1991, având ca obiect de activitate producţia vegetală şi direcţiile auxiliare producţiei vegetale. De-a lungul anilor, structura activităţilor s-a dezvoltat şi s-a diversificat, la această dată fiind incluse în portofoliu şi domeniile de consultanţă şi management, distribuţie de seminţe, îngrăşăminte şi produse pentru protecţia plantelor, maşini şi utilaje agricole, service agricol, cultivarea cerealelor (în ferme proprii, pe aproximativ 4.000 de hectare, precum şi prestări servicii către terţi), transportul şi depozitarea produselor agricole, comercializarea produselor agricole şi a altor produse destinate agriculturii.

 Vasile Balcan_b

Vasile Balcan: “În zona Bacău, odată cu preluarea acestor şase baze de depozitare, am extins reţeaua de dotări cu utilajele necesare preluării direct de la producători a recoltelor, în aşa fel încât să putem apăra calitatea recoltelor şi să obţinem preţurile cele mai bune de valorificare, înspre beneficiul tuturor, respectiv al nostru şi al fermierilor. Ne interesează mult să putem asigura plata, corectă şi rapidă, a tot ceea ce ni se livrează, pe această bază fermierii putând să dispună la timp de fondurile necesare unui nou ciclu de producţie, iar noi reuşind să ne asigurăm continuitatea afacerii”.


DE CE ACESTE INVESTIŢII MASIVE?
Încă din acest an, Marsat SA Roman a trecut la preluarea a tot ceea ce se produce în fiecare dintre zonele în care societatea deţine baze de depozitare, de la rapiţă, orz, grâu, floarea-soarelui, până la soia, porumb etc. “Dorim ca, în continuare, unitatea noastră să se axeze pe activităţile de depozitare şi comercializare de cereale şi plante tehnice, în zona Moldovei. Acest nou centru de business vrem să fie performant şi profitabil atât pentru noi, ca entitate economică autohtonă, cât şi pentru partenerii noştri, adică producătorii agricoli cu care vom dezvolta relaţii comerciale. Deja avem numeroşi parteneri, unora prefinanţându-le chiar producţia agricolă. Vom continua şi pe acest segment, de susţinere cu inputuri agricole, consultanţă, tractoare, maşini şi utilaje agricole, motorină şi prestări de alte servicii, cu plata la recoltare, dar vom asigura şi servicii post-recoltare. Atât micii producători, cât şi fermierii care exploatează suprafeţe mai mari şi-au mai creat propriile spaţii de depozitare, dar acestea sunt provizorii. Marfa adevărată trebuie colectată în silozuri şi de aici, pe calea ferată, care este cel mai ieftin mod de a transporta produsele agricole, urmează să fie livrată mai departe. Cei mai mulţi fermieri nu au posibilităţi de condiţionare a cerealelor - atât de tarare şi selectare, cât şi de uscare, astfel încât produsele să nu îşi diminueze calitatea şi să nu se piardă bani chiar în etapa finală, de valorificare a recoltelor. (...) Din păcate, o mare parte a produselor achiziţionate iau calea exporturilor. Eu regret faptul că nu sunt consumate în România şi că nu se realizează acea plus-valoare aici, prin transformarea în produs finit. Dacă rapiţa, floarea-soarelui şi soia cam rămân în ţară şi sunt prelucrate în fabricile din România, nu se întâmplă acelaşi lucru cu orzul, grâul, porumbul. Iarăşi, din păcate, ceea ce exportăm pleacă în exteriorul ţării prin intermediul traderilor, neavând, încă, logistica necesară pentru a realiza exporturi directe”, explică Vasile Balcan.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 12/217 (ediţia 1-31 iulie 2018)


 

Vizualizat: 2672 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?