Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Întoarcerea la natură. Ce plante revin în atenţie?

Publicat: 31 octombrie 2022 - 10:02
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cultura plantelor medicinale, aromatice și condimentare pare a redeveni atractivă pentru fermierii din România, după o cădere dramatică, de la 15,9 mii ha în 2010, la doar 1,7 mii ha în anii 2019-2020.

Acest aspect a fost subliniat în cadrul evenimentului ”Cultura plantelor medicinale și aromatice - abordări, rezultate și perspective”, organizat în ziua de 19 iulie 2022 de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare Agricolă Seuieni, județul Neamț.

 

ACTIVITATE NEÎNTRERUPTĂ LA STAŢIUNEA DIN SECUIENI


”Cu argumente din practica recentă, vă pot spune că tot mai numeroși fermieri ne comandă semințe, material semincer și materii prime vegetale. Vorbesc despre fermieri care utilizează aceste plante îndeosebi în scopuri terapeutice și care sunt din toată țara. La SCDA Secuieni, cercetările științifice în domeniul plantelor medicinale și aromatice au început în anul 1973 și, chiar dacă suprafețele cultivate au scăzut semnificativ, specialiștii unității au continuat activitatea, cu încrederea într-o revigorare a sectorului acestuia atât de important pentru sănătatea umană”, arăta Elena Trotuș, Director al SCDA Secuieni, județul Neamț.

Munca cercetătorilor nemţeni s-a concretizat în experimentarea și diversificarea speciilor și a celor mai noi genotipuri sub aspectul comportării lor la condițiile pedoclimatice ale zonei, în identificarea structurii agenților patogeni și a dăunătorilor, în elaborarea tehnologiilor de cultivare și producerea de sămânță din categorii biologice superioare.

plante medicinale 01_b

 

COMPENSARE PRIN PRODUCŢIE


Scăderea suprafeței cultivate a fost cumva contrabalansată cu creșterea performanțelor în producție, recoltele anuale crescând de la 0,9 tone/ha în 2010, la 1,1-1,2 tone/ha în anul 2020.

„Continuăm cercetările științifice de profil și suntem bucuroși că, odată cu reorientare fermierilor și către acest sector, se dovedește a fi deosebit de oportun inclusiv proiectul A.D.E.R. 6.2.1., care ne reunește astăzi, în cel de-al patrule an de aplicare și aflat sub denumirea <Înfiinţarea şi diversificarea continuă a colecţiei naţionale de plante medicinale şi aromatice, aclimatizarea şi introducerea în cultură de noi specii şi perfecţionarea tehnologiilor de cultivare în zona de munte>”, a precizat directorul SCDA Secuieni.

Obiectivul proiectului l-a constituit realizarea unei colecții cu minim de 200 specii şi subspecii, care va sta la baza viitoarelor cercetări în domeniul plantelor medicinale şi aromatice, având ca scop menţinerea biodiversităţii, îmbogăţirea colecţiei de resurse genetice, salvarea speciilor aflate pe cale de dispariţie, stabilirea unor tehnologii de cultură la speciile Lophantus anisatus L. (lophantus) şi Carthamus tinctorius L. (şofrănel) și extinderea culturilor de alte specii valoroase de plante medicinale și aromatice.

plante medicinale 02_b

 

PLANTELE AROMATICE APROAPE CĂ AU FOST UITATE


”Cultivarea plantelor medicinale, aromatice și condimentare nu a fost considerată un domeniu principal și, sigur, fiecare cultură își are locul său. Dar, cred că aceste plante au o perspectivă excepțională, din mai multe considerente. În ultimul timp, tot discutăm despre alimentația sănătoasă. Însă, punctul numărul unu despre care ar trebui să vorbim este alimentul sănătos, care se caracterizează printr-un conținut de substanțe active ce trebuie să fie benefice pentru organismul uman și nu numai. Mai mult, aceste plante medicinale vor căpăta o mai mare importanță, pe măsură ce moleculele sintetice sunt eliminate. Să nu uităm că, în viitor, vom fi solicitați să construim, mai ales prin alimentație, sisteme de imunitate a organismului uman și animal. De unde vor fi luate elementele care să asigure imunitatea?”, sublinia Valeriu Tabără, preşedintele ASAS.

Valeriu Tabără a mai precizat că, în timp ce de plantele medicinale s-au mai ocupat anumite entități, plantele aromatice aproape că au fost uitate. Ori, aici, vorbim despre uleiurile volatile, deosebit de complexe și cu acțiuni excepționale, în urma testărilor descoperindu-se inclusiv acțiunile lor bactericide și antivirusologice.

plante medicinale 03_b 

PARADOX: IMPORTĂM, DEŞI AVEM PLANTE DIN BELŞUG


Asemenea altor situații paradoxale, România importă foarte mult, deși este o țară extrem de bogată în specii de plante medicinale, aromatice și condimentare în flora spontană, dar și cu o anumită tradiție în cultivarea acestora.

„Până în 1996-1996, am avut mai multe stațiuni și institute care s-au ocupat de cercetări științifice în domeniu. Le putem recupera și le putem dezvolta, inclusiv după modelele SCDA Secuieni sau Banca de Resurse Genetice Vegetale de la Suceava. Avem nevoie de programe speciale de cercetare științifică, deschise la nivel național. Va veni și acel timp, pentru că lumea are nevoie de revenirea la normal și natural, iar eu îi îndemn pe colegii mei să producă material biologic. Va fi necesar. Lupta noastră, a ASAS și a structurilor de cercetare științifică, în acest lucru constă, respectiv în a reduce importurile mari de material biologic pe care le face România, fiindcă sunt costuri enorme plătite de țară și sunt multe riscuri. Materialul biologic importat nu este, întotdeauna, de cea mai bună valoare, ci este de necesitate, așa după cum s-a văzut și în viticultură ori în pomicultură”, sublinia Valeriu Tabără.

plante medicinale 04_b

 

PERSPECTIVE MAI OPTIMISTE


Pe fondul noilor ambiții europene în domeniul producției agricole, care reorientează activitățile către sistemele ecologice și naturale, asociat tendinței populației de a redescoperi miracolul plantelor tămăduitoare și noutățile culinare naturiste, perspectivele acestui domeniu par a deveni mai optimiste. Produsele naturiste care se realizează în momentul de față sunt adjuvante pentru aproximativ 200 de afecțiuni.

”În centrul nostru de cercetare științifică, au fost deja notificate 37 de produse, cu derivatele lor - ceaiuri, tincturi, creme, săpunuri. De asemenea, a fost creat un nou condiment pentru obținerea produselor tradiționale specifice sărbătorilor de iarnă, pe bază de semințe de chimion, coriandru, mărar, fenicul, țelină, anason, morcov, la care s-a adăugat și un pansament hepatic (un produs din care se extrage silimarina). Există un trend ascendent, în ceea ce privește orientarea populației către produsele naturiste”, spune Teodor Robu, Ccoordonator al Centrului de Cercetări Pentru Plante Aromatice şi Medicinale din cadrul USV Iași.

plante medicinale 05_b 

COLECŢIA CU 200 DE SPECII


În cadrul proiectului A.D.E.R. 6.2.1., ”Înfiinţarea şi diversificarea continuă a colecţiei naţionale de plante medicinale şi aromatice, aclimatizarea şi introducerea în cultură de noi specii şi perfecţionarea tehnologiilor de cultivare în zona de munte", în perioada 2019-2020, la SCDA Secuieni - Neamț s-au introdus în colecţia de plante medicinale şi aromatice 132 de specii, iar în perioada 2020-2021, 68 de specii. Aceste specii au fost aduse de la B.R.G.V. Suceava, I.N.C.D.A. Fundulea, din flora spontană şi din cadrul unităţii nemțene.

ATLASUL PLANTELOR MEDICINALE

Cu prilejul manifestării de la Secuieni, județul Neamț, a fost lansat ATLASUL PLANTELOR MEDICINALE ȘI AROMATICE, autor Diana Camelia Batîr-Rusu, volum ilustrat ce cuprinde specii din flora spontană și cultivată, care se află în colecția Băncii de Resurse Genetice Vegetale "Mihai Cristea" Suceava.

 

un articol de

PETRONELA COTEA MIHAI

redactor Radio România Iaşi

 

Vizualizat: 977 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?