BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

În judeţul Neamţ, taurinele pentru carne sporesc eficienţa fermelor

Publicat: 28 iunie 2010 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Bazele organizării şi implementării unui Program de Dezvoltare şi Exploatare a Taurinelor pentru Carne, pentru anul 2008-2009, în judeţul Neamţ, s-au pus la finele anului 2007, în cadrul unei întâlniri cu specialiştii din zootehnie, desfăşurate la DADR Neamţ.

Click pe poza pentru galerie!

Reprofilarea exploataţiilor fără profit pe rase de carne

Analizând situaţia crescătorilor de taurine, s-a constatat faptul că multe dintre exploataţiile existente au pierderi financiare însemnate, fiind neprofitabile. Acestea se regăsesc în zonele de munte, acolo unde taurinele sunt trimise la păşunat, departe de casă, fără posibilitatea de valorificare a produţiei de lapte, precum şi în gospodăriile fără cotă de lapte sau care deţin animale bătrâne şi slab productive.

Pornind de la "Strategia pentru producţia de carne de bovine" elaborată de ANARZ, s-a ajuns la concluzia că prin reprofilarea acestor exploataţii pe rase de carne gospodăriile individuale şi ale micilor fermieri vor deveni eficiente, rolul asociaţiilor va creşte, iar reprezentarea şi susţinerea crescătorilor de taurine de către acestea va fi întărită.

 

Eficienţa fermelor mic, valorificată comercial

Scopul programului constă în valorificarea potenţialului biologic existent al taurinelor din judeţul Neamţ, în vederea dezvoltării şi valorificării producţiei de carne, în cadrul gospodăriilor individuale ale populaţiei. Se urmăreşte, de asemenea, conştientizarea crescătorilor de taurine de necesitatea şi oportunitatea eficientizării exploataţiilor zootehnice prin introducerea raselor de carne, obţinerea şi valorificarea fără intermediari pe piaţa internă şi externă a produşilor obţinuţi.

Participanţii la program sunt în primul rând micii crescători de animale, urmaţi de Asociaţiile locale ale crescătorilor de taurine prin operatorii însămânţători, societatea SEMTEST, furnizoarea materialului seminal, precum şi organizatorii acestui program, care urmăresc pas cu pas derularea lui şi care caută permanent posibilitatea valorificării produşilor la preţuri europene.

 

Încrucişarea raselor autohtone cu cele de carne

Programul a început cu informarea şi atragerea crescătorului de taurine, în vederea identificării vacilor ce urmau a fi însămânţate cu material seminal din rase de carne. În perioada ianuarie-februarie 2008 au fost efectuate prezentări în peste 50 de comune ale judeţului Neamţ. S-au stabilit rasele de carne paterne, respectiv: BBB, AA, LI, CH, PI, şi au fost identificate, în baza unei cereri aprobate, vacile din rasele locale, respectiv: B şi metisi de B, metisi de BR şi metisi de BNR, care urmau a fi însămânţate cu material seminal de carne.

În baza cererilor întocmite de crescătorii de animale, cuprinzând date despre rasă, greutate corporală, măsurători corporale, vârstă, fătări anterioare, producţia de lapte şi starea de întreţinere a vacilor, în perioada martie-iunie 2008 s-au efectuat peste 3500 de însămânţări (I.A.) cu material seminal din rasele de carne menţionate anterior. Au fost diagnosticate gestante peste 75 la sută dintre acestea, iar în decembrie 2008 au început fătările.

În continuare, conform prevederilor programului, s-au înregistrat toate fătărilor, urmărind modul de desfăşurare a acestora, s-au cântărit viţeii la fătare, s-a executat crotalierea acestora, şi, împreună cu crescătorul de animale, s-a stabilit sistemul de îngrăşare, precum şi a modul de valorificare pe piaţă internă şi externă a acestora.

Surpriza crescătorilor de vaci la obţinerea primilor viţei din rase de carne a fost aceea că, deşi la fătare greutatea corporală a acestora era destul de mică (35-40 kg), într-un timp foarte scurt aceştia au înregistrat un spor de creştere foarte bun.

Preocuparea organizatorilor de program (subsemnata, în colaborare cu Vasile Ujica, profesor universitar), este de a identifica posibilii cumpărători ai viţeilor din rasele de carne şi de a-i valorifica la preţuri europene. În luna ianuarie 2009, au fost vânduţi peste 25 de viţei la preţul de 10 lei/kg în viu.

 

Şi totuşi, un semnal...

Sunt crescători care păstrează viţeii în exploataţie, cu intenţia de a-i sacrifica pentru consumul propriu. Fermierii au fost atenţionaţi să nu reţină femelele pentru reproducţie, deoarece programul implementat nu urmăreşte ameliorarea raselor, ci doar eficientizarea fermelor individuale.

Toate rezultatele obţinute în urma încrucişării raselor autohtone cu rase de carne sunt introduse în baza de date, analizate şi vor sta la baza efectuării unei cercetări ştiinţifice cu scopul de a eficientiza fermele mici şi mijlocii din judeţul Neamţ.

În prezent, mulţumită rezultatelor pozitive ale programului, crescătorii de taurine nemţeni au intrat într-o mare competiţie cu intermediarii (samsarii), care se văd eliminaţi de pe piaţa cărnii. Astfel, aşa cum s-a promis încă de la demararea acestui proiect, există deja posibilitatea de a valorifica produşii obţinuţi în ferme. Ori, tocmai aceasta este finalitatea urmărită în cadrul programului de introducere a raselor de carne.


Articol publicat în Ferma de Moldova nr. 1(4)/2009

Vizualizat: 1053 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?