Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

În cooperative, afacerile din oierit prind cheag

Publicat: 09 martie 2020 - 10:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ca în fiecare an, în primele două luni ale lui 2020, majoritatea asociaţiilor de crescători de ovine susţin adunări generale cu membrii lor, unde pe lângă problemele de zi cu zi, dezbat şi strategii de dezvoltare pentru viitor. 

Vizita efectuată anul trecut, la începutul lunii septembrie, în câteva ferme de ovine din Franţa mi-a întărit convingerea că asocierea într-o cooperativă, aşa cum este cooperativa franceză Sodial, poate conduce la o mai bună negociere şi valorificare a produselor la ovine şi nu numai.

Agricultorii din vestul Europei se asociază tot mai des în cooperative agricole sau în grupuri de producători, tocmai datorită multitudinii de avantaje oferite membrilor, dintre care cele mai importante sunt: garanţia că produsul va fi vândut, respectarea termenului de plată, consultanţă tehnică financiară şi juridică, acoperirea cheltuielilor de marketing, un anumit procent din profit acordat fiecărui producător, în funcţie de calitatea produselor valorificate prin cooperativă.
În România, legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004 a avut multe neclarităţi şi lacune, dar în anul 2019 a fost completată şi modificată prin Legea nr. 21/2019, act normativ mai clar şi mai explicit.

Ovine_b

Avantaje economice şi fiscale

Adesea îi auzi pe crescătorii de oi întrebând pe un ton ridicat ce foloase au dacă se asociază. Legea 556/2004 şi Legea 21/2019 prevăd o serie de avantaje economice şi fiscale pentru membrii cooperatori, precum:
- scutirea de la plata impozitului pe profit pe o perioadă de 5 ani a cooperativelor agricole care procesează produsele agricole şi/sau produc, comercializează material genetic şi/sau au activitate de creştere şi reproducere;
- scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri în cazul persoanelor juridice care deţin microîntreprinderi şi de la plata impozitului pe norma de venit în cazul persoanelor fizice;
- scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe clădirile şi pe terenurile utilizate pentru obţinerea producţiei agricole valorificate prin/către cooperativa agricolă;
- scutirea membrilor de la plata impozitului pe arendă în cazul terenurilor luate în arendă de către cooperativele agricole.
Cooperativele au acces la subvenţii, la fonduri publice şi la fonduri europene prevăzute în programul de susţinere şi de dezvoltare a agriculturii din România.

Ovine_b

Oportunităţi de piaţă

Asocierea în cooperative agricole oferă membrilor ei posibilitatea de a beneficia de avantaje tehnologice şi de oportunităţi privind valorificarea produselor agricole procesate. Astfel, crescătorii de oi asociaţi pot realiza fabrici performante de nutreţuri combinate care să producă granule de calitate şi la preţuri mai mici, centre de preluare a mieilor, unităţi de procesare a cărnii de ovine şi a laptelui în produse de calitate superioară şi întreprinderi de prelucrare a lânii şi/sau a pieilor cu tehnologii inovative de ultimă oră.
Asocierea în cooperative agricole mai mari creşte şansele de a negocia cele mai bune preţuri la achiziţia de clădiri, utilaje şi echipamente, animale performante, medicamente, materii prime, seminţe, îngrăşăminte etc. Totodată, această asociere creează premisele pentru desfacerea produselor la preţuri mai avantajoase pe o piaţă mai largă şi mai sigură, prin oferte mai mari şi de calitate, diversificarea gamei de produse şi promovarea de mărci noi.
Membrii cooperativei, din profit, vor primi dividente proporţional cu participarea acestora la capitalul social şi/sau la realizarea cifrei anuale de afaceri.
Adunarea generală a cooperativei poate aproba ca o parte din profitul net să fie alocat pentru dezvoltare, atragerea fondurilor interne şi externe şi chiar pentru perfecţionarea membrilor şi a angajaţilor.
Pot fi date mai multe exemple de cooperative înfiinţate şi funcţionale. Un model este Cooperativa Agricolă „Romovis”, cu sediul în Răşinari, judeţul Sibiu, condusă de preşedintele Nicolae Mitrea şi de patru vicepreşedinţi, care pe lângă alte activităţi în folosul membrilor cooperativei, a achiziţionat anul trecut 2000 de tone de granule pentru îngrăşarea mieilor la un preţ mic, cu o perioadă foarte convenabilă pentru plată.
Pentru oamenii cinstiţi, sociabili şi orientaţi în afaceri, cooperativele agricole sunt o şansă de a munci mai uşor şi mai eficient. Atunci ce mai aşteptaţi?

Ioan PĂDEANU
Sorin VOIA
USAMVB Timişoara


COOPERATIVA AGRICOLĂ - ORGANIZARE ŞI FUNCŢIONARE

În cadrul adunărilor generale, mulţi crescători au exprimat că doresc să afle ce este o cooperativă agricolă în zilele noastre şi cum funcţionează? Că de CAP duc dorul doar cei care iarna aplicau sistemul de păşunat în porneală.
O cooperativă agricolă modernă este o asociere autonomă formată din minim cinci membri activi, persoane fizice sau juridice, cu capital variabil, care exercită o activitate economică, tehnică şi socială în interesul privat al membrilor săi. În funcţie de gradul de complexitate, cooperativele agricole pot fi de gradul 1, 2 şi 3 (constituite din cooperative agricole de gradul 2). Capitalul social este de minim 500 lei pentru cooperativele de gradul 1, 10.000 lei pentru cele de gradul 2 şi 50.000 lei pentru cele de gradul 3, fiind compus din părţi sociale subscrise la aderare care nu pot fi mai mici de 10 lei. Odată înscrişi într-o cooperativă agricolă, membrii au, conform legii, obligaţiile următoare:
- să verse la termenele stabilite valoarea aportului subscris în cooperativa agricolă;
- să ducă la îndeplinire hotărârile adunării generale şi ale celorlalte organe de conducere ale cooperativei agricole;
- să nu fie în acelaşi timp membri cooperatori în cooperative agricole concurente;
- să înştiinţeze în scris eventuale situaţii de conflicte de interese;
- să respecte valorile şi principiile mişcării cooperatiste;
- să respecte prevederile actelor constitutive ale cooperativei agricole.
După înfiinţare, administrarea unei cooperative agricole este coordonată de consiliul de administraţie constituit din cel puţin trei membri aleşi prin vot secret de adunarea generală, care alege şi un preşedinte al acestui consiliu dintre membrii cooperatori. Conducerea executivă a cooperativei agricole se poate realiza prin angajarea unui director executiv, pe baza unui contract de muncă, care prevede criteriile de performanţă. Directorul executiv angajat prin concurs conduce activităţile zilnice ale cooperativei şi se subordonează consiliului de administraţie.


Articol publicat în revista Ferma nr. 2/251 (ediţia 1-14 februarie 2020)

Vizualizat: 1629 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?