Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Fuziunea anului în Moldova

Publicat: 03 decembrie 2017 - 11:56
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• Mihai Haraga şi Aurel Placinschi au bătut palma

În cel de-al treilea an în care şi-a sărbătorit în mod public ziua unităţii, în seara de 7 septembrie a.c., Semtop Group Iaşi, înfiinţată în anul 2012, sub coordonarea lui Mihai Haraga, agronom cu vastă experienţă ca director pentru Europa Centrală şi de Est la Monsanto şi, din anul 2016, la Remington Seeds International, a anunţat unirea cu SC Agricola 96 Tigănaşi, condusă de Aurel Placinschi.

recoltare rapita PlacinschiClick pe poza pentru galerie!

Semtop Group Iaşi, care deţine aproximativ trei mii hectare de teren pe malul Prutului, în comunele Bivolari, judeţul Iaşi, şi Santa Mare, judeţul Botoşani, produce seminţe de cereale şi plante tehnice, tomate în sistem hidroponic şi, recent, a realizat o investiţie unică în Romănia: o fabrică de prelucrare a seminţelor de porumb, floarea-soarelui, rapiţă, soia, lucernă, ş.a. “Semtop Group deţine, astăzi, şapte firme, cu aproximativ patru sute de salariaţi şi opt mii de hectare, dintre care jumătate sunt irigate. Obiectivul principal îl reprezintă producţia - 80% înseamnă producţie de seminţe, de tomate şi în zootehnie, respectiv creşterea şi exploatarea vacilor”, a menţionat Mihai Haraga.

Parteneriat pentru stabilitate şi certitudine
În vecinătate, SC Agricola 96 Ţigănaşi exploatează aproximativ cinci mii de hectare de teren, pe raza a patru comune, deţinănd şi o fermă de aproximativ opt sute de vaci, pentru lapte şi pentru carne. ”Intergrarea noastră în acest grup este benefică, de exemplu, prin faptul că am reuşit să concepem un proiect prin care să adăugăm încă două mii de hectare irigate, la cele o mie de hectare pe care le avem acum în sistem irigat. În zona noastră, în ultimii zece ani, atunci cănd a fost secetă, pierderile înregistrate au fost foarte mari. De aceea, am considerat că irigaţiile sunt foarte necesare. Pentru a realiza această investiţie, este nevoie de peste şase milioane de euro. Ar însemna peste trei mii de euro/ha, ceea ce necesita să avem în spate certitudinea realizării culturilor, a prelucrării şi a desfacerii lor. Prin acest pas, aşa cum suntem acum în grup, noi considerăm că problema este rezolvată. Atăt echipa noastră, de la Ţigănaşi, căt şi echipa de la Semtop sunt foarte calificate. Cu atăţia oameni care ştiu ce fac, nu avem cum să dăm greş”, explica Aurel Placinschi.

Extinderea loturilor de hibridare prin investiţia în irigaţii pentru 2000 ha
Fiecare societate din grup este independentă şi îşi desfăşoară propria activitate, avănd însă, certitudinea unei colaborări şi a unui sprijin reciproc, atunci cănd este nevoie, cu mijloace mecanice, cu transport, cu specialişti, cu logistică şi cu tot ceea ce este necesar unei activităţi agricole foarte complexe. ”Producerea de sămănţă, adică ceea ce facem noi, este o activitate foarte importantă şi care nu este la îndemăna oricui. Tot ceea ce producem şi vom produce împreună se raportează la un standard foarte înalt, trebuind să asigurăm contracte cu firme de prestigiu, atăt din Europa, căt şi din SUA. Semtop Iaşi, e-adevărat, are trei mii de hectare de teren, dar toate sunt irigate şi se lucrează cu tehnică ultramodernă. Noi, SA Ţigănaşi, am realizat pănă acum mai mult o dezvoltare extensivă, adică am ajuns la cinci mii de hectare de teren, dar, de exemplu, nu avem aceeaşi proporţie a loturilor de hibridare, fiindcă nu am reuşit să investim în sistemele de irigaţii. Acum sperăm ca în doi ani să terminăm investiţia în cele două mii ha la irigat şi să ajungem la un nivel de exploatare ridicat, astfel încăt să avem şi noi trei mii de hectare cu loturi de hibridare”, explica Aurel Placinschi.
Investiţia de peste 6 milioane de euro pentru realizarea sistemului de irigaţii pe cele două mii de hectare din cadrul SC Agricola 96 Ţigănaşi este realizată pe banii acestei societăţi, prin credite contractacte cu băncile. Prin această alipire la Semtop Group Iaşi, practic, se creează certitudinea valorificării producţiei şi, în timp, siguranţa obţinerii unor producţii mai mari care să uşureze rambursarea sumelor împrumutate.
”De cealaltă parte, colegii noştri de la Semtop, prin investiţia din satul Tabăra, comuna Bivolari, într-o staţie de seminţe de nivel european, au nevoie de parteneri serioşi, care să deţină suprafeţe şi care să aibă tehnologie, pentru a obţine şi pentru a livra respectivele seminţe care să poată fi prelucrate şi puse în piaţă cu firme foarte mari de producere de sămănţă. De aceea, terenurile noastre, care sunt foarte fertile şi bine amplasate pe terasele Jijiei, dacă ar fi şi irigate, ar produce multă sămănţă, ceea ce ne dorim cu toţii. Aflăndu-ne şi la o distanţă foarte mică faţă de staţia de seminţe de la Tabăra, de sub 40 km, suntem cu atăt mai potriviţi în a fi partenerii care să contribuie la creşterea profitabilităţii investiţiei domniilor lor, prin reducerea cheltuielilor cu transportul”, adăuga directorul SC Agricola 96 Ţigănaşi.

Haraga și Placinschi_b

Fuziunea nu afectează colaborarea cu partenerii tradiţionali
Căt priveşte colaborările cu partenerii săi tradiţionali din judeţele Iaşi, Botoşani, Bacău, Vaslui, cărora le furnizează seminţe şi servicii, inginerul Aurel Placinschi a menţionat faptul că lucrurile nu se schimbă, finanţarea acestora fiind deja demarată. Nu vor fi modificări, deocamdată, nici în ceea ce priveşte nivelul arendei achitate către proprietarii celor aproximativ cinci mii de hectare deţinute de Agricola 96 Ţigănaşi. “În următorii 5-6 ani, perioada în care va trebui să rambursăm creditele pentru realizarea investiţiei în sistemele de irigaţii de pe cele două mii de hectare de teren, veniturile proprietarilor de teren nu vor fi afectate. Prin parteneriat, ne-am asigurat că vom avea suprafaţa cu loturi semincere suficientă, astfel încăt rentabilitatea terenului şi a valorificării să ne permită achitarea ratelor din plusul de producţie. După această perioadă de 5-6 ani, adică după achitarea creditului pentru irigaţii, în mod logic, proprietarii de teren vor primi o sumă mai consistentă. Este normal ca din profitul societăţii să împărţim şi celor care sunt proprietari de teren”, preciza Aurel Placinschi
La evenimentul de prezentare publică a acestei fuzionări au fost prezenţi atăt preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa, prefectul Marian Şerbescu, acesta opinănd că mişcarea celor doi performeri care se află în topul agriculturii moldave demonstrează o dinamică bună a sectorului. De asemenea, au fost şi reprezentanţi ai unor instituţii publice precum APIA, AFIR, DSVSA, DADR, USAMV Iaşi, precum şi numeroşi fermieri din zona Moldovei.


Mihai Haraga: “Îl cunosc pe domnul inginer Aurel Placinschi de mulţi ani şi am un mare respect faţă de domnia sa, atăt ca specialist, căt şi ca om. Am încredere în ceea ce vom realiza împreună. De altfel, la baza dezvoltării noastre a stat încrederea, alături de dorinţa de a progresa”.
Aurel Placinschi: “Ideea asocierii noastre a pornit încă din toamna anului 2016, atunci cănd m-am găndit că, pentru a consolida ceea ce de peste 26 de ani realizăm noi la Ţigănaşi, este necesar să intrăm într-un grup în care să avem mult mai multă stabilitate şi certitudine a realizării proiectelor.”


INVESTIŢII ŞI OBIECTIVE COMUNE
Deja, în anul agricol 2016-2017, la Agricola 96 Ţigănaşi au existat 150 ha cu loturi de hibridare realizate împreună cu Semtop Iaşi. Pentru acest an, în virtutea aceleiaşi colaborări, suprafaţa a fost crescută la 250 ha, urmănd ca în anul 2018 suprafaţa cu loturi semincere să ajungă la 450-500 ha. Proiectul prevede ca, în anul 2019, în aria de activitate a SC Agricola 96 Ţigănaşi, suprafaţa cu loturi semincere să depăşească o mie de hectare.
Căt priveşte sistemul de irigaţii, în anul 2017 se finalizează lucrările pe aproximativ 1200 ha în lunca Prutului, urmănd ca în anul 2018 să fie amenajate pentru irigaţii aproximativ 3-4 sute de hectare, cu apă adusă pe culturi. Planul este ca în anul 2019 suprafaţa totală irigată să fie de aproximativ 2500 ha de teren, inclusiv pe terasele din zona Ţigănaşi.

 

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 9219 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?