Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

FERMIER ÎN LAGUNA VENEŢIANĂ

Publicat: 09 noiembrie 2022 - 11:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Gazdele celor 50 de jurnalişti din agricultura europeană aflaţi în vizită prin Laguna veneţiană au fost administraţia comunei Cavallino-Treporti şi Asociaţia Jurnaliştilor UNARGA din Italia.

Cavallino-Treporti este principala destinație turistică în aer liber din Europa. Această supremație se datorează prezenței locurilor de cazare în campinguri, multe cu ieşire la Marea Adriatică şi a căror dezvoltare este în strâns acord cu mediul înconjurător, dar mai ales cu agricultura.
Acest ţinut este suspendat între mare şi lagună, între apă dulce şi sărată, printre insule, bancuri de nisip şi stufăriş.
Cavallino Treporti este de fapt o insulă, un teritoriu de graniță fără granițe tangibile, un ținut al „Comunității albastre și verzi”: verdele pădurii de pini și al activităţilor agricole, pe de o parte iar albastrul apelor care o înconjoară, pe de altă parte. Toate aflate într-un echilibru care asigură calitatea vieţii lagunare.

 

422 DE ANI DE AGRICULTURĂ

 

Dezvoltarea agricolă a aşezării a început încă din prima jumătate a anilor 1600. De-a lungul timpului, fermele au evoluat de la producţia cerealieră şi zootehnică spre legumicultură şi pomicultură, vitele fiind crescute doar pentru producerea gunoiului de grajd, întrucât solurile sunt nisipoase și trebuie fertilizate în mod constant.

Inundațiile din 1966 au schimbat complet agricultura în Cavallino Treporti. Dacă în anii 60 ai boom-ului economic, criza prețurilor la fructe a pus în mare dificultate cele peste 1.000 de familii de fermieri din zonă, marea inundație a distrus multe plantații, ceea ce a dus la o schimbare majoră a tehnologiilor agricole. Producătorii au adoptat cultura în sere şi solarii, urmând exemplul horticultorilor olandezi şi belgieni, anticipând astfel producția horticolă şi forțând sezonalitatea… sub nailon.

produs in venetia_b

 

VENEŢIA ARE 200 DE FERME


Zona Cavallino Treporti, renumită pentru producţia de piersici, a devenit acum faimoasă și pentru produsele sale legumicole, în special tomate, anghinare şi plante aromatice.
Suprafața agricolă totală din provincia Veneția se ridică la aproximativ 111 mii ha, adică 13,7% din suprafața regională.
În Cavallino Treporti sunt astăzi 200 de ferme active (faţă de 500, în urmă cu 20 de ani).
În general, fermele sunt foarte specializate în ciuda dimensiunii modeste, de 2-3 ha, majoritatea fiind ferme de familie. Cei mai mulţi producători au peste 60 de ani (aproximativ 45 și doar 5% au sub 30 de ani.
Despre fermele vizitate în Laguna Veneţiană citiţi reportaje inedite şi exclusive în ediţiile viitoare Ferma.

agricultura in venetia_b 

AGRICULTURA DIN VENETO


Regiunea Veneto, din care face parte Laguna veneţiană are 781.630 ha de teren agricol, adică 43% din total suprafaţă. Principalele culturi cerealele, leguminoasele, legumele și culturile industriale. În regiune funcționează 74.884 de antreprenori agricoli, care lucrează în ferme cu o suprafață medie de 10 hectare.
Fermele sunt predominant administrate de o familie şi transmise de-a lungul generațiilor. Aproximativ 15% dintre ferme sunt conduse de femei și tineri antreprenori (sub 40 de ani).
Ca urmare a dimensiunii reduse a exploataţiilor, fermierii de aici sunt orientaţi exclusiv spre cerinţele pieţei, oferind consumatorilor legume şi fructe de calitate premium, multe ferme fiind şi certificate organic.


un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 1093 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?