Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Extractul lichid de humus de râmă: fungicid şi fertilizant

Publicat: 29 iunie 2010 - 14:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Proiectul de Regulament propus de Parlamentul Europei pentru înlocuirea Directivei 91/414 ce reglementează autorizarea şi plasarea pe piaţă a produselor de protecţia plantelor a întâmpinat opoziţia fermă a unor ţări, printre care şi România.

Click pe poza pentru galerie!

Este limpede că cei care nu s-au opus au deja tehnologii prin care vor depăşi cu succes aceste restricţii. Una dintre cele mai spectaculoase tehnologii prin preţ, randament, uşurinţă în producere şi aplicare, total nepoluantă, prin simplitate tehnologică etc., este folosirea extractului lichid de humus de râmă ca fungicid, ca fertilizant şi nu numai.

Datorită proprietăţilor extraordinare pe care le are, prognozele economice ca urmare a folosirii lui pe scară largă sunt extrem de favorabile pentru mulţi ani de acum încolo.

 

Principiile de funcţionare

Principiul numeric: în orice cantitate preparată există miliarde şi miliarde de microorganisme benefice plantei.

Principiul diversităţii: existenţa a numeroase specii de fungi, bacterii, nematode, protozoare, care la rândul lor produc hormoni, vitamine, enzime, nutrienţi, aminoacizi şi minerale necesare plantei.

Principiul priorităţii: după aplicare, miliardele de microorganisme benefice se localizează pe întreaga suprafaţă a plantei şi în rizosferă, ocupând inclusiv porţiunile nişă favorabile instalării microorganismelor dăunătoare. La apariţia acestora, toate zonele plantei fiind deja ocupate, nu mai sunt locuri propice instalării şi dezvoltării lor.

Localizate în zone neprielnice, într-o acerbă competiţie pentru hrană şi lumină cu microorganismele benefice plantei, incompatibile cu acestea din toate punctele de vedere şi depăşite mult numeric, toate aceste microorganisme dăunătoare mor.

 

Avantajele extractului lichid de humus de râmă

Folosind extractul lichid de humus de râmă trebuie să aveţi în vedere atât avantajele, cât şi dezavantajele presupuse de utilizarea acestuia. Să începem cu cele favorabile.

• Poate fi aplicat pentru sistemul foliar şi radicular prin orice metodă de stropire sau irigare, sporind creşterea numerică şi dimensională a frunzelor şi a rădăcinilor.

• Extractul suprimă ciupercile dăunătoare din sol. În plus, microorganismele din extract produc hormoni, vitamine, nutrienţi, enzime, aminoacizi şi minerale necesare chiar şi plantelor tinere.

• Extractul remediază solurile afectate de folosirea îndelungată a substanţelor chimice. Prin aplicarea repetată, solul se va repopula complet cu microorganismele benefice plantelor distruse de substanţele chimice de-a lungul anilor. Acesta îmbunătăţeşte structura solului, scăzându-i densitatea şi crescându-i aeraţia.

• Creşte retenţia apei în sol, micşorând cantitatea de apă folosită la irigare cu 30 la sută.

• Aplicat după recoltare, raportul de transformare a resturilor vegetale în humus este de circa 30 de ori mai mare faţă de orice alt preparat chimic sau organic.

• Diluarea extractului obţinut prin preparare nu afectează calităţile acestuia. Se poate dilua în proporţie de la 1:10 până la 1:100, microorganismele din extract rămânând vii şi active. Proporţia de diluare este dictată doar de sistemul de irigare.

• Nu este toxic, nu arde plantele, nu are restricţii de folosire, se poate folosi în orice cultură, în seră sau pe câmp şi este compatibil cu orice fel de preparat chimic.

• Nu conţine şi nu oferă condiţii de viaţă pentru E. Coli, Salmonella sau alţi dăunători.

• Humusul de râmă din care se prepară extractul îşi păstrează caracteristicile şi proprietăţile fizico-chimice ani de zile.

 

Dezavantaj

Extractul nu poate fi stocat; el trebuie să fie aplicat în maxim 12 ore de la finalizarea preparării, dacă dorim rezultate maxime. Prelungirea termenului de garanţie înseamnă mărirea costurilor de preparare şi scăderea drastică a randamentului.

 

Costuri reduse de producere

În condiţiile în care achiziţionaţi humusul de râmă cu un preţ de 1,8 lei/litrul, costul de producere a extractului necesar pentru o suprafaţă de 1000 mp este de 1 leu, în timp ce instalaţia de producere a cantităţii de extract necesare acestei suprafeţe valorează circa 50 lei, iar durata ei de folosire este de 20 de ani.

Daca folosiţi o instalaţie necesară unei suprafeţe de 20 ha, costul acesteia este de 800-1000 lei, cu o durată medie de folosire tot de 20 de ani. Durata de preparare a extractului fiind de 24 de ore, cu o singură instalaţie puteţi prepara lunar extract pentru trei sau respectiv 600 de hectare, în funcţie de instalaţie.

Costurile mici de obţinere ale extractului au făcut posibilă apariţia unor activităţi comerciale paralele, privind fabricarea instalaţiilor de producere, obţinerea, transportul şi aplicarea extractului, oferind întreprinzătorilor excelente oportunităţi.

De exemplu, cei care îşi desfăşoară activitatea în domeniul peisagisticii, profitând de refuzul celor care doresc să-şi amenajeze grădinile de lângă casă de a mai folosi substanţe chimice în propria curte şi practicând un preţ de 0,05 euro/mp fertilizat şi tratat cu extract lichid de humus de râmă au dezvoltat adevărate afaceri.

Pe viitor vom prezenta, prin intermediul revistei Ferma, tehnologia de preparare, dozare, metode, proprietăţi etc. Pentru alte detalii sunaţi la 0740575953 sau trimiteţi un email la adresa cazaculari@yahoo.com

 

ŞTIAŢI CĂ. . .

• Practica folosirii extractelor organice ca fungicide este foarte veche, iar extractele din plante precum coada calului, tătăneasă etc. şi zeama de compost s-au folosit dintotdeauna. Însă acestea sunt dificil de preparat corect, materia primă din care se obţin nu-şi păstrează proprietătile suficient de mult timp, la prepararea lor sunt dese cazurile în care apar E. coli şi Salmonella şi au randament scăzut după aplicare.

• Extractul lichid de humus de râmă se foloseşte absolut în toate ramurile agriculturii, la orice fel de cultură, fără restricţi şi poate fi preparat de către oricine, având o tehnologie de preparare extrem de simplă şi costuri extrem de mici.

• Prelucrând mai mult şi mai repede, datorită folosirii extractului, plantele dau sporuri de producţie mari, astfel se scurtează perioada până la fructificare sau coacere, iar produsele se pot depozita timp îndelungat, fără a înregistra pierderi.

 

ŢINE PARAZIŢII LA DISTANŢĂ

În 2008, după studii desfăşurate pe parcursul a mai multor ani, laboratoare din mai multe ţări au ajuns la concluzia că extractul lichid de humus de râmă este excelent în prevenirea atacului unor agenţi patogeni asupra plantelor de cultură: Alternaria spp. (alternarioza), Botrytis spp. (mucegaiul cenuşiu), Fusarium spp. (fuzarioza), Peronospora spp. (mana), Phytophthora cinnamomi, Pythium spp. (putrezirea rădăcinilor), Pseudomonas syringae (arsura bacteriană la mazăre), Rhizoctonia solani (rizoctonioza), Septoria spp. (septorioza), Thielaviopsis basicola (putregaiul negru al tutunului), Venturia inequalis (rapănul mărului).

Studiile continuă şi astăzi.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(70)/2009

Vizualizat: 6002 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Humusil
|
02. 07, 2016. Sunday 17:37
Cite kg se folosesc la ha?
1.
Biohumussol
|
12. 07, 2011. Wednesday 02:05
Vand Biohumussol ! Ptr mai multe informatii vizitati situl : www.biohumussol.ro
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!