Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Experienţa gustului în Covasna, la Coni-Trans

Publicat: 26 august 2018 - 09:28
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La intrarea în municipiul Covasna, în spatele unei fabrici de cutii din lemn pentru rulmenţi, o sută de Bălţate cu roşu ne dăruiesc un lapte de poveste. Aici, în ferma Coni-Trans, administrată de Nicolae Costea, am băut cea mai bună Sana şi am savurat cel mai gustos emmentaler fabricat în România. Semn că vacile de aici sunt cu adevărat fericite. Apropos de stilul acesta rudimentar de reclamă românească!

Nicolae Costea_b

O pagină de reclamă din revista Ferma ne-a adus aici. Expertul în lucernă deshidratată, Viorel Gug, îşi face reclamă în revista noastră. Din vorbă în vorbă, acesta mi-a povestit că în urma promovării în Ferma, au început să-l sune posibili clienţi şi că a reuşit să facă business cu ei. Aşa se face că, atunci când mi-a propus să-l însoţesc la câţiva dintre cei care l-au contactat, nu am putut să ratez oportunitatea de a vizita fermele respective.
Recunosc că atunci când am pornit spre Covasna, nu m-am gândit nici o clipă că voi ajunge într-o fermă de vaci de lapte cu producţie integrată, unde aveam să trăiesc o experienţă a gustului deosebită. Chiar peste cea întâlnită acum vreo trei ani în comuna Monor din judeţul Alba. Şi cu mult peste alte experienţe ale mele de jurnalist în acest sector de activitate! Dar să revenim la ferma Coni-Trans.

Experienţa gustului în Covasna, la Coni-Trans_b

Totul a început în urmă cu 18 ani
Într-un grajd foarte bine făcut trăiesc vacile care dau acest lapte. Condiţiile sunt optime, stabulaţia este liberă, la furajare se foloseşte o remorcă tehnologică iar la obţinerea laptelui, o instalaţie de muls. Nicolae Costea şi şeful său de fermă Nicolae Vrîncean mi-au relatat că vor introduce doi roboţi de muls cât de curând, pentru a creşte şi mai mult confortul vacilor, dar şi pentru că se confruntă cu probleme de personal. În momentul în care am realizat documentarea, pe sala de muls activau trei angajaţi, iar, per total, personalul fermei numără 25 de oameni (mecanizatori, angajaţi în fabrica de lactate, şoferi pe maşinile de distribuţie, contabilitate etc). De altfel, Nicolae Costea a început activitatea în anul 1993 cu o firmă de transport, iar acum fabrică cutii din lemn pentru o fabrică de rulmenţi din Braşov (75% din activitate) şi, cred eu, produce cel mai bun lapte din zonă.
În anul 2000 a importat 30 juninci de Bălţată Germană. De atunci a lucrat pe acest nucleu cu genetică de la Semtest BVN Târgu-Mureş. Când cu Montbeliarde, când cu Red Holstein. Iată că acum obţin o medie de aproape 25 litri de lapte/vacă.

Experienţa gustului în Covasna, la Coni-Trans_b

Lucerna deshidratată - o alegere avantajoasă
Din păcate, ferma nu poate cultiva lucernă în zonă, din pricina condiţiilor meteorologice nu prea bune de aici. În rest, pentru a asigura baza furajeră, silozul de porumb, cerealele şi fânul le produc în fermă. De acum îşi doresc să introducă în raţia furajeră a vacilor lucerna deshidratată, pentru a creşte atât producţia medie, dar mai ales calitatea laptelui. O calitate care şi acum este foarte bună.

Experienţa gustului în Covasna, la Coni-Trans_b
Cât priveşte masculii rezultaţi în urma fătărilor, Nicolae Costea mi-a spus că îi îngraşă şi apoi îi livrează către piaţă. Mi-a întărit ceea ce mi-a mai spus de curând şi Cleonic Sucaciu, vicepreşedinte al Federaţiei “Cartoful” din România, şi anume că cea mai bună carne de vită este cea de Simmental. Mi-a adus ca argument faptul că principalii consumatori de carne de vită, americanii, au peste 70% din vaci provenite din Simmental. Iar turcii ştiu asta, spune fermierul, de aceea când vin să cumpere juninci, le caută pe cele cu capul alb.
Nicolae Costea este abonatul revistei Ferma de 18 ani şi cred că ar merita un premiu de fidelitate. Iar dacă aveţi drum prin zona fermei sale, treceţi pe-acolo spre a gusta din produsele Coni-Trans. Vă asigur că merită!

 ExperienÅ£a gustului în Covasna, la Coni-Trans_b

O DEOSEBITĂ EXPERIENŢĂ A GUSTULUI
Nicolae Costea prelucrează mare parte din producţia de lapte prin intermediul fabricii sale, dar livrează şi direct către populaţie prin intermediul dozatoarelor de lapte crud. Mai deţine o reţea de magazine în Covasna şi Braşov, în fiecare dintre ele fiind instalat şi câte un dozator de lapte. Iar în Săcele, au amplasate alte două dozatoare de lapte. În plus, comercializează şi către HoReCa (nici nu se putea altfel!), precum şi către spitale şi patiserii (în special brânza de vaci). Astfel, toţi cei 2.300-2.500 litri de lapte muls în fiecare zi ajung pe piaţă. Iar clienţii asigură un flux bun de cash, satisfăcuţi fiind de calitatea înaltă a produselor. Sana are 3,8% grăsime, dar un gust şi o textură de smântână. Cât priveşte smântâna, aceasta are 25% grăsime şi un gust divin. Telemeaua din lapte integral se găseşte atât proaspătă, cât şi maturată pe suport de lemn de brad. Caşcavalul de tip emmetailer produs la Coni-Trans este o poveste pe care doar gustând produsul o veţi putea înţelege. Oricât v-aş povesti, folosindu-mi toată îndemânarea, tot nu voi putea să transmit adevărata trăire. De asemenea, veţi găsi şi produse afumate şi brânză de burduf. Iar de iaurt, fie vorba între noi, chiar nu mai încerc să spun decât că este realmente ca şi acela mâncat în copilărie în gospodăria bunicii mele.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 6/211 (ediţia 1-14 aprilie 2018)

 

Vizualizat: 8750 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?