Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Evoluţie neaşteptată a pieţei cerealelor în UE

Publicat: 14 septembrie 2020 - 20:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ultimul raport USDA a surprins piaţa cu noi prognoze: unde se anunţă o criză a grâului furajer şi care sunt estimările pentru România şi regiunea Mării Negre?

În raportul USDA din august, producţia de grâu a României este estimată la 7,029 mil. tone, cea de orz la 1,35 mil. tone, la ovăz - 270 mii tone, porumb - 12,8 mil. tone şi 2,7 mil. tone la floarea-soarelui.
Prognoza privind producţia de cereale a statelor din regiunea Mării Neagre, în sezonul 2020/2021, a fost ridicată cu 0,3%, până la 203,5 mil. tone, în timp ce prognoza exporturilor a fost crescută cu 1,16%, până la 109,86 mil. tone.

Scădere drastică a producţiei de grâu

În raportul USDA, producţia de grâu a statelor EU 27+Marea Britanie este estimată la 135,5 mil. tone, cu 4 mil. tone (3%) mai mică faţă de raportul din iulie, în scădere cu 19,4 mil. tone (13%) faţă de anul trecut şi cu 14,2 mil. tone (10%) sub producţia medie a ultimilor 5 ani.
Suprafaţa totală cu grâu recoltată în statele UE+Marea Britanie este estimată la 24,8 mil. hectare, în scădere cu 500 mii ha (2%) faţă de estimarea de luna trecută, cu 1,4 mil. ha (5%) mai puţin decât anul trecut şi cu 6% sub media suprafeţei cultivate în ultimii 5 ani (26,4 mil. hectare).
Randamentul mediu estimat este de 5,47 tone grâu/ha, în scădere cu 1% faţă de raportul din iulie, cu 8% mai mic faţă de anul trecut şi cu 4% sub media ultimilor 5 ani.

bursa agricola CANVA_b

Franţa: cea mai mică suprafaţă la recoltat

Reducerea producţie de grâu prognozată a se obţine de către statele UE+Marea Britanie e cauzată, în cea mai mare parte, de reducerea cu 300 mii ha a suprafeţei recoltate în Franţa, respectiv a producţiei cu 2 mil. tone. Conform datelor publicate de ministerul francez al agriculturii, scăderea s-a produs pe fondul umidităţii excesive din toamna anului trecut, care a împiedicat semănatul grâului. Anul acesta suprafaţa recoltată cu grâu în Franţa este estimată a fi cea mai mică din sezonul 1994/1995.
În Germania, din cauza secetei, randamentul mediu este mai mic decât s-a estimat iniţial. Ca urmare, USDA a redus cu 800 mii tone prognoza privind producţia de grâu a Germaniei, care este acum estimată la 20,9 mil. tone.

Ce se întâmplă în regiunea Mării Negre?

Traderii din Ucraina, Rusia, România şi Bulgaria raportează o penurie de grâu furajer pe piaţa internă. Această criză afectează diferenţa dintre preţul grâului furaj şi cel de panificaţie (12,5% proteină), care s-a redus considerabil.
Principalul motivul este seceta prelungită care a "lovit" zonele mari cultivatoare de cereale din regiunea Mării Negre. Deşi la începutul lunii august creşterea vânzărilor de grâu şi orz a dus la scăderea preţurilor, cererea mare de export precum şi lipsa porumbului de pe piaţă au determinat fermierii să crească preţul.

Ucraina va limita exportul

În 17 august a fost semnat un memorandum între Ministerul Economiei şi reprezentanţi ai traderilor de cereale, prin care se limitează exporturile de grâu la 17,5 mil. tone în sezonul 2020/2021, iar cele de secară la o sută mii tone. Aceste volume de export pot fi revizuite în al patrulea trimestru, în funcţie de rezultatele finale privind producţia de grâu, care vor fi publicate de Serviciul de statistică de stat.

bursa agricola porumb_b

România: seceta "taie" producţia porumb

USDA a redus estimarea privind producţia de porumb a României cu 1,2 mil. tone, până la 12,8 mil. tone, cu 9% mai puţin faţă de estimarea de luna trecută şi cu 1,5 mil. tone (10%) mai mică faţă de recolta de anul trecut. Cu toate acestea, producţia de porumb estimată este încă cu 8% mai mare faţă de media ultimilor 5 ani (11,9 mil. tone).

Conform estimărilor USDA, suprafaţa cultivată cu porumb în România este de 2,7 mil. ha, cu 4% peste media ultimilor 5 ani. Randamentul mediu prognozat este de 4,83 t/ha, în scădere cu 9% faţă de estimarea de luna trecută şi cu 10% mai mic faţă de anul trecut. Cu toate acestea, randamentul mediu estimat a se obţine anul acesta este cu 3% peste media ultimilor 5 ani, care a fost de 4,69 t/ha.
România este al doilea mare producător de porumb din UE după Franţa, dar producţia depinde foarte mult de precipitaţiile sezoniere. Ploile de la sfârşitul primăverii şi începutul verii au oferit un start bun pentru o mare parte din suprafaţa cultivată cu porumb. Totuşi, pe termen lung, deficitul de umiditate din sol, în special în regiunile din sud şi est, a continuat şi s-a extins, diminuând în continuare potenţialul de producţie. În zona de vest, cultura de porumb se află într-o stare bună de vegetaţie.

Ucraina: porumbul are condiţii favorabile

Producţia de porumb a Ucrainei, în sezonul 2020/2021, este prognozată de USDA la 39,5 mil. tone, în creştere cu 1% faţă de raportul din iulie şi cu 10% mai mult faţă de anul trecut. Randamentul mediu prognozat este de 7,31 t/ha, în uşoară creştere faţă de raportul de luna trecută şi cu 2% mai mult faţă de anul trecut.
Suprafaţa cultivată cu porumb este apreciată la 5,4 mil. ha, în creştere cu 1% faţă de estimarea de luna trecută şi cu 8% mai mult faţă de anul trecut. Creşterea suprafeţei cultivate se bazează pe datele statistice finale publicate de Serviciul de Statistică al Ucrainei.
Evoluţia favorabilă a culturilor de porumb a fost raportată în regiunile din estul şi centrul Ucrainei şi sunt în condiţie excelentă în zonele din sud şi nord ale ţării.
În raportul USDA, estimările privind producţia agricolă pentru Ucraina includ şi Crimeea.

Alte informaţii despre piaţa cerealelor în Europa şi în lume găsiţi pe www.agroinfo.ro.


EGIPTUL A CUMPĂRAT DIN NOU GRÂU RUSESC
La licitaţia din 13 august 2020, Egiptul a cumpărat 415 mii tone grâu din Rusia, cu livrare în perioada 1-10 octombrie 2020, la un preţ mediu de 222,64 dolari/tonă, C&F. Preţul de achiziţie la licitaţia anterioară (11 august 2020) a fost de 219,60 dolari/tonă (C&F), fiind achiziţionate 120 mii tone tot din Rusia, cu livrare în perioada 25 septembrie - 5 octombrie 2020.


un articol de
GHEORGHE GHIŞE

Vizualizat: 2166 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?