Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Drumul LEGUMELOR ROMÂNEŞTI din "Cutia Ţăranului", la uşa orăşeanului

Publicat: 19 iunie 2017 - 16:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT CU GUST ROMÂNESC! Un program iniţiat de doi tineri în urmă cu şase ani în comuna Mociu din judeţul Cluj le oferă producătorilor de la ţară o alternativă viabilă pentru a-şi distribui legumele, laptele sau carnea, direct la uşa locuitorilor de la oraş, în special tinerilor consumatori. 

„CUTIA ŢĂRANULUI” funcţionează acum în patru judeţe, dar şi în Bucureşti şi pune în centru grija ţăranilor pentru hrana pe care o produc şi pe care o comercializează, dar şi respectul membrilor programului pentru munca acestora.

cutia-taranului_foto1_b

Ildi Haidu şi soţul ei, Levente, sunt primii producători care au intrat în Cutia Ţăranului (foto: Ovidiu Cornea, cutiataranului.ro)

„Când am anunţat livrarea primei cutii, în urmă cu şase-şapte ani, în doar 24 de ore s-au arătat 40 de oameni interesaţi. Fata familiei Haidu (care producea legumele, n.red.) s-a îmbolnăvit şi a trebuit să amânăm distribuirea, cerându-ne scuze, după care am primit o grămadă de mesaje prin care cei interesaţi îi urau sănătate fetei. Programul nostru încearcă să încurajeze o relaţie, bazată pe respect, între cel care oferă produsele şi persoana care beneficiază de ele”, povesteşte Ronen, un tânăr din Israel, cel care a lansat în urmă cu 6 ani proiectul „Cutia ţăranului”, alături de Andreea. După ce s-a mutat din
Israel la Mociu, în judeţul Cluj, cuplul format din cei doi a constatat dificultatea primei familii cu care s-au împrietenit, Ildi şi Levente, de a-şi vinde produsele agricole.

Au căutat aşadar o cale să faciliteze sosirea hranei sănătoase direct la uşa tinerilor de la oraş. (…) Aşa a început povestea legumelor româneşti din "Cutia Ţăranului", la uşa orăşeanului.

cutia-taranului_foto2_b

Acum, producătorii pregătesc cutii cu diferite produse alimentare, cultivate în propria gospodărie/fermă, pe care le livrează săptămânal sau lunar clienţilor de la oraş. Preţul per cutie (40 de lei cutia cu legume pentru 1-2 persoane, 70 de lei pentru 3-4 persoane, la produse lactate) rămâne neschimbat, însă conţinutul acesteia poate să difere, în funcţie de sezon şi de rodnicia solului.
Ce trebuie să faci pentru a intra în program şi cum funcţionează sistemul, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 1272 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Vacile superproductive, dovada progresului genetic!

Cine şi-a făcut anul acesta timp pentru a vizita INDAGRA, expoziţia naţională de agriculută, a putut admira la standul Asociaţiei HolsteinRo câteva dintre cele mai performante vaci de lapte din România. Printre acestea, un exemplar aparţinând societăţii Panifcom Iaşi, administrată de Liviu Bălănici, care a încheiat cea de a doua lactaţie cu o producţie de 13.636 de litri, iar în primele 128 de zile din lactaţia a treia a ajuns la 6.800 de litri.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?