Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Drumul LEGUMELOR ROMÂNEŞTI din "Cutia Ţăranului", la uşa orăşeanului

Publicat: 19 iunie 2017 - 16:04
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PROIECT CU GUST ROMÂNESC! Un program iniţiat de doi tineri în urmă cu şase ani în comuna Mociu din judeţul Cluj le oferă producătorilor de la ţară o alternativă viabilă pentru a-şi distribui legumele, laptele sau carnea, direct la uşa locuitorilor de la oraş, în special tinerilor consumatori. 

„CUTIA ŢĂRANULUI” funcţionează acum în patru judeţe, dar şi în Bucureşti şi pune în centru grija ţăranilor pentru hrana pe care o produc şi pe care o comercializează, dar şi respectul membrilor programului pentru munca acestora.

cutia-taranului_foto1_b

Ildi Haidu şi soţul ei, Levente, sunt primii producători care au intrat în Cutia Ţăranului (foto: Ovidiu Cornea, cutiataranului.ro)

„Când am anunţat livrarea primei cutii, în urmă cu şase-şapte ani, în doar 24 de ore s-au arătat 40 de oameni interesaţi. Fata familiei Haidu (care producea legumele, n.red.) s-a îmbolnăvit şi a trebuit să amânăm distribuirea, cerându-ne scuze, după care am primit o grămadă de mesaje prin care cei interesaţi îi urau sănătate fetei. Programul nostru încearcă să încurajeze o relaţie, bazată pe respect, între cel care oferă produsele şi persoana care beneficiază de ele”, povesteşte Ronen, un tânăr din Israel, cel care a lansat în urmă cu 6 ani proiectul „Cutia ţăranului”, alături de Andreea. După ce s-a mutat din
Israel la Mociu, în judeţul Cluj, cuplul format din cei doi a constatat dificultatea primei familii cu care s-au împrietenit, Ildi şi Levente, de a-şi vinde produsele agricole.

Au căutat aşadar o cale să faciliteze sosirea hranei sănătoase direct la uşa tinerilor de la oraş. (…) Aşa a început povestea legumelor româneşti din "Cutia Ţăranului", la uşa orăşeanului.

cutia-taranului_foto2_b

Acum, producătorii pregătesc cutii cu diferite produse alimentare, cultivate în propria gospodărie/fermă, pe care le livrează săptămânal sau lunar clienţilor de la oraş. Preţul per cutie (40 de lei cutia cu legume pentru 1-2 persoane, 70 de lei pentru 3-4 persoane, la produse lactate) rămâne neschimbat, însă conţinutul acesteia poate să difere, în funcţie de sezon şi de rodnicia solului.
Ce trebuie să faci pentru a intra în program şi cum funcţionează sistemul, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-30 iunie 2017!

Vizualizat: 1139 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

CUM FACI 80 DE TONE DE VARZĂ PE HECTAR

CUM FACI 80 DE TONE DE VARZĂ PE HECTAR

Compania Seminis împreună cu Naturevo şi NaanDanJain au strâns fermierii din vestul şi
sudul ţării în ferma Banat Melon din Vizejdia, judeţul Timiş, pentru a le prezenta un lot
demonstrativ cu şase hibrizi de varză şi un hibrid de conopidă din gama Seminis.
Interviuri cu:
VIOREL DINU, promotor naţional Seminis România
FLORIAN LAZĂR, director tehnic Naturevo
RĂZVAN MANOLACHE, agent vânzări NaanDanJain
HEINZ WOLF, administrator ferma Banat Melon
Reporter Agroinfo: Violeta Mâţ
Operator imagine: Claudiu Borobei

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb GENETICA WWS, CAMPIOANA UNGARIEI CEA MAI MARE EXPOZIŢIE ZOOTEHNICĂ DIN UNGARIA
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?