Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Din bancher, FERMIER de top!

Publicat: 12 decembrie 2017 - 00:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Marius Gruianu este un tânăr de 37 ani care lucrează 500 ha de teren agricol împreună cu fratele său în localitatea Belciugatele din judeţul Călăraşi.

Marius a obţinut unul din premiile acordate de firmele de inputuri la Gala Premiilor Top Agribusiness (eveniment organizat pentru al patrulea an consecutiv de Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură şi Dezvolatre Rurală din cadrul USAMV Bucureşti). Până aici pare o poveste destul de întâlnită în ultima vreme. Multe evenimente dar şi mulţi premiaţi în agribusinessul românesc, unul mai bun ca altul, ceea ce nu poate face decât bine agriculturii!

Marius Gruianu_fermier Belciugatele_b

Dar atunci când am auzit că tânărul a coborât pe câmp direct din biroul cu aer condiţionat al unei bănci (Raiffaisen Bank), acolo unde a evoluat timp de un deceniu din treaptă în treaptă, mai că-ţi vine să te scarpini un pic în ceafă. Să nu vă mai povestesc că şi soţia sa lucrează tot în bancă! Aşa se face că l-am luat un pic la întrebări...

Marius Gruianu premiat la Gala Premiilor Top Agribusiness_b

Am aflat că este absolvent de economie agricolă la ASE Bucureşti. Poate unde tatăl său a lucrat în Banca Agricolă, la sucursala din Alexandria (în Teleorman) sau poate pentru că era cumva atras de ţărână, dar şi de economie în acelaşi timp, aşa cum s-a concretizat acum. Din 2011 este fermier la categoria fermă de familie. La început s-a urcat zi de zi într-un U 650, apoi pe un Fendt de 270 CP (investiţie gândită ca un economist). Și-a luat cu greu şi o combină de recoltat New Holland, achiziţionată în leasing pe 3 ani şi, abia anul acesta, a reuşit să acceseze şi fonduri europene. Ca să vă fac curioşi o să spun că tânărul bancher ajuns fermier a recoltat peste 7 t/ha grâu, soiul Glosa şi peste 4,1 t/ha floarea soarelui (L 25, de la Pioneer). Mi-a plăcut să aud că acolo unde munceşte acum, în Belciugatele, se ajută cu încă 4 fermieri tineri şi cam la aceeaşi dimensiune a exploataţiilor, semn că se naşte o clasă de fermieri mijlocii tineri şi ambiţioşi!

În curând îi vom vizita pe toţi la faţa locului, pentru a vă aduce spre lectură o poveste de succes. Fără lacrimi amare, doar cu transpiraţie şi multă muncă!

Vizualizat: 4235 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda

Cons DDA - semănătorile Monosem şi combina pentru lavanda

Semănătorile Monosem şi combina Bonino pentru recoltat lavandă au fost principalele noutăţi prezentate de Cons DDA la Agriplanta 2018. Alături de acestea, în standul Cons DDA au mai fost expuse discuri Gregoire Besson şi utilaje agricole Galucho.

Semănătorile Monosem cu secţie MonoShox, datorită formei paralelogramul şi a noilor modalităţi de control al presiunii pe punctul de semănat permit menţinerea unei adâncimi constante de semănare.

 

Interviu cu Dan Goldiş, administrator Cons DDA SRL

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Amazone - soluţii pentru prelucrarea solului şi semănat Noile tractoare Zetor Utilix şi Hortus
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?