Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cum să devii din fermier un investitor anonim, fără portofoliu, la furnizorul de energie electrică!

Publicat: 07 august 2018 - 20:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Un tânăr fermier din localitatea Fundeni, judeţul Călăraşi, Petre Mihai - Florian a devenit, fără să îşi propună, investitor anonim al furnizorului său de energie electrică.

Mai precis, tânărul fermier, student la USAMV Bucureşti şi preşedinte al Cooperativei Agricole Fundeni, implementează primul său proiect european (înseamnă că e doar începutul odată ce l-a numit „primul proiect”) care constă în făurirea unei ciupercării în valoare totală de 265.000 euro cu sprijin european. Probleme nu a avut cu OJFIR, care l-au îndrumat cu precizie şi solicitudine, ci mai degrabă cu birocraţia legată de obţinerea de tot soiul de avize şi autorizaţii. Cel mai grav a fost pe relaţia cu furnizorul de energie electrică, acolo unde a fost nevoit să scoată din buzunarul societăţii suma de 110.000 lei pentru realizarea infrastructurii. Culmea e că pe teritoriul unde se construieşte ciupercăria trece linia de medie tensiune care trebuie doar tăiată pentru alimentarea transformatorului. Ce e mai ilar, după asta mai vin plantaţi trei stâlpi de joasă tensiune iar la final toate aceste investiţii rămân în proprietatea furnizorului. Si, ca epopea să fie întreagă, de la transformatorul pe care Miagri Sofix l-a plătit pot fi racordaţi la reţea şi alţi viitori consumatori!

Petre Mihai - Florian impreuna cu tatal_b

De curând am întâlnit o situaţie asemănătoare la un proiect, culmea tot cu o ciupercărie şi mai multe solarii, în acelaşi judeţ, la una din firmele familiei Ilisei care se plângeau tot de umflarea facturilor privind lucrările de efectuat pentru asigurarea alimentării cu energie electrică. Dar poate că este doar iluzia fermierilor că sunt jumuliţi de banii accesaţi cu destulă trudă prin intermediul proiectelor cu bani de la UE, nu?!

Petre Mihai - Florian_2_b

Dar să vorbim un pic şi despre tânărul fermier. Petre Mihai-Florian care a pus acum un an bazele unei cooperative agricole cu 5 membri pe care o folosesc pentru a vinde producţia dar şi a achiziţiona inputurile mai lesne. Anul acesta, tânărul care munceşte ceva mai mult de 40 ha, a reuşit să recolteze pe 10 ha cu grâu 65 t iar la rapiţă a avut o medie de 2,9 t ha pe 11 ha. Anul acesta a pus, după orzoaica de bere, 10 ha cu floarea-soarelui cultura a doua unde a folosit produse de la firma spaniolă Daymsa care este cel mai mare producător european de Leonardită. Raiza Mix (un produs care asigură stimularea puternică a dezvoltării radiculare şi cresterea absorbţiei hranei) pentru tratarea seminţelor, Naturamin WSP ( este un fertilizator de ultimă generatie cu 80% aminoacizi liberi cu rol de biostimulare a cresterii si dezvoltarii plantelor în toate fazele) cu care a asigurat.protecţia florii soarelui la tratamentul cu Pulsar şi, în curând, va folosi Pleniflor (un inducător puternic al înfloririi şi legării fructelor care tratează şi rezolva rapid deficienţele de Bor sau Molibden) pentru o floare bogată. Mai ales pentru că va aduce stupii săi la cules!

Petre Mihai - Florian_1_b

Petre Mihai - Florian_3_b


Pe larg despre cum a ajuns fermier deşi ar fi vrut la un moment dat să aleagă IT-ul, în revista Ferma!

Vizualizat: 2577 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?