Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cum arată viitorul economiei bazată pe bioresurse?

Publicat: 30 august 2022 - 20:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Începând cu acest număr al revistei vom aborda tematica bioeconomiei, cu accent pe aspectele legate de energie, biomateriale, biocombustibili, managementul reziduurilor din agricultură și industria alimentară.

Economia viitorului se va baza din ce în ce mai mult pe bioresurse. Deja societatea umană a început tranziția de la economia dezvoltată în timpul revoluției industriale, bazată pe resurse fosile epuizabile și cu grad redus de sustenabilitate, la un alt tip de economie, bazată pe resurse regenerabile și cu impact mai redus asupra ecosistemelor planetei.

bioeconomia circulara 1_b 

CE ESTE BIOECONOMIA?


Bioeconomia, așa cum este definită în Strategia pentru bioeconomie a Uniunii Europene, acoperă toate sectoarele și sistemele care se bazează pe resurse biologice (animale, plante, microorganisme și biomasa derivată din acestea, inclusiv deșeurile organice), funcțiile și principiile acestora. Cuprinde și interconectează:

ecosistemele terestre și marine și serviciile pe care le furnizează;

toate sectoarele de producție primară care utilizează și produc resurse biologice (agricultură, silvicultură, pescuit și acvacultură);

toate sectoarele economice și industriale care utilizează resurse biologice și procese pentru producerea de alimente, furaje, produse bio-bazate, energie și servicii.

 

ŢIŢEIUL ŞI GAZELE NATURALE NU SUNT SUSTENABILE


Țițeiul și gazele naturale acumulate în litosferă prin procese biogene care au avut loc în epoci în care existau condiții specifice pe Terra pentru acumularea acestor rezerve, reprezintă principalele resurse în economia construită de către om de după revoluția industrială.

Din păcate, principala caracteristică a acestui model economic este NESUSTENABILITATEA. Pur și simplu poate fi aplicată doar pe termen foarte scurt din două simple motive:

1. resursele fosile se epuizează

2. duc la emisii de gaze cu efect de seră care contribuie la modificarea climei pe Terra

 

BIOMASA, SINGURA ALTERNATIVĂ


Singura resursă regenerabilă care poate să înlocuiască resursele neregenerabile folosite în economia bazată pe petrochimie este BIOMASA. De fapt, este resursa din care s-au format hidrocarburile, cărbunele și gazele naturale începând cu era Paleozoică, în urmă cu 500 milioane de ani.

Termenul de ”biomasă” se referă pe larg la materia organică, adică biomasa înglobează orice material biogen rezultat în urma proceselor de biosinteză a organismelor vii.

 

TEHNOLOGII CARE PRODUC CARBON


Compoziția chimică a biomasei este bazată pe scheletul de carbon care reprezintă principala resursă utilizată de către om în industria chimiei organice, inclusiv rafinării.

Sunt demonstrate și ridicate la scară industrială tehnologii cu ajutorul cărora se poate procesa biomasa pentru a livra pentru economie aceleași produse care în prezent sunt obținute la scară largă din hidrocarburi: (bio)combustibili ca purtători de energie; (bio)materiale plastice biodegradabile sau de utilizare îndelungată; materii prime pentru industria chimică (acetat, lactat, acetonă, butanol, etanol, poli-hidroxi-alcanoați, succinat, esteri, glicerol etc.) și fără de care nu putem avea produse ca vopseluri, spume poliuretanice, materiale din industria automotive, baterii, sau detergenți.

PREŢUL, PRINCIPALA PROVOCARE! Află mai multe din Revista FERMA, ediţia 1-31 iulie 2022!

 Logo 3 culori proiect_b

Logo sigla-norvegiene_b

un articol de

TEODOR VINTILĂ

 

Vizualizat: 637 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?