Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CRISTIAN NOJE a dat firma de construcţii pe BLACK ANGUS

Publicat: 08 decembrie 2017 - 00:42
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pe 19 octombrie a.c., am cunoscut un tânăr fermier în judeţul Timiş, localitatea Voiteg. Povestea lui Cristian Noje este interesantă prin prisma alegerii pe care a făcut-o. 

Deşi a terminat ASE-ul, iar tatăl său are o firmă de construcţii, a decis să crească vaci de carne!

Cristian Noje, imediat după absolvire, a intrat o perioadă în firma de construcţii a tatălui său. Acesta din urmă se şi vedea cu multe sarcini luate de pe cap. Mai ales partea de hârţogăraie pe care mai toţi oamenii de acţiune o urăsc. Dar tânărul nu s-a putut adapta la viaţa de constructor, pentru că, pur şi simplu, nu-l atrage. Iar la 25 de ani ai nevoie de pasiune pentru a te înhăma la jugul meseriei.

Internetul poate atrage tinerii spre zootehnie

Aşa a început să se documenteze, mai întâi pe internet, de un domeniu în care s-ar simţi confortabil. După îndelungi căutări, cum nu-i plăcea deloc sectorul construcţiilor, s-a gandit să se facă fermier. Mai precis s-a oprit la ideea de a creşte vaci de carne. Asta, după îndelunga căutare pe internet a diverselor oportunităţi investiţionale. A urmat mai apoi consultarea cu fermierul Paul Cristescu. Pe care l-a descoperit tot cu ajutorul motorului de căutare Google. Au urmat multele vizite în ferma acestuia de la Plugova - jud. Caraş-Severin, vizite determinate în primul rând de planul convingător de afaceri construit de Paul Cristescu pentru cei care doresc să devină fermieri cu ajutorul Măsurii 6.1 din PNDR, măsură destinată Instalării tinerilor fermieri.

Cristian Noje nu a vrut să audă de fondurile europene

Evident că l-am chestionat de ce! Aşa am aflat că nici birocraţia şi nici perspectiva unor probleme ulterioare accesării fondurilor nu l-au făcut aşa de reticent privitor la implementarea unui proiect european. Ci faptul că a fost practic “ţepuit” într-o încercare de accesare a banilor comunitari la firma de construcţii a tatălui pentru reînnoirea parcului de utilaje. Cristian Noje mi-a povestit cum au fost abordaţi de o firmă de consultanţă din Bucureşti, firmă care i-a dus cu zăhărelul obţinerii facile de fonduri europene nerambursabile, fără cofinanţare. Aşa au cheltuit circa 8.000 de euro pe comisioane şi deplasări, inclusiv cu avionul, pentru ca apoi să li se ceară 30% cofinanţare. A fost, evident, o mare dezamăgire. Dar nu UE este de vină pentru şmecheriile pişicherilor români vânători de comisioane. Aşa că tânărul a ales să investească fără să se adreseze PNDR-ului, ci scotocind adânc prin buzunarele… familiei.
Până la momentul vizitei mele în fermă, Cristian Noje a achiziţionat 18 juninci Black Angus şi un taur. Toate cu certificate de origine şi cu pedigree nobil. Din Irlanda are unsprezece juninci iar din Scoţia şase capete. Taurul l-a adus din Danemarca pentru tinerele juninci. Urma ca până la finele anului să rotunjescă turma la 25 de exemplare, ca să fie în tot cu vârsta sa.

voiteg1_b

Pe larg despre acest subiect citiţi în revista AICI!

Un articol semnat de TUDOR CALOTESCU

Vizualizat: 3680 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?