Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Covid a scos cânepa din structura de culturi

Publicat: 29 iulie 2020 - 21:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cunoscutul fermier ieşean Vasile Lungu exploatează circa 2000 ha de teren, irigat în proporţie de peste 95%. Aici lucrează aproximativ trei sute de oameni, peste 120 fiind angajaţi.

În cadrul grupului de firme ”Domeniile Lungu” Trifeşti-Iaşi, investiţiile reprezintă un capitol deosebit de important, obişnuindu-se ca ritmic să se anunţe atât modernizări în fermele de cultura mare, horticultură, de creşterea animalelor, cât şi noi afaceri, precum Crama Hermeziu (investiţie de peste 2,5 milioane de euro) ori Hotelul ”La Domenii” la ferma Astra Trifeşti - Iaşi.

canepa vasile lungu_b

 

În 2019 s-a ratat recoltatul

 

Anul 2020 a fost proiectat să aducă noutăţi importante în ceea ce priveşte structura culturilor din ferma vegetală, ca urmare a implicării într-o nouă direcţie de afaceri. Cum Ministerul Agriculturii a început să emită autorizaţii fermierilor care doresc şi îndeplinesc condiţiile pentru a cultiva cânepă, a încercat să o introducă în rotaţia culturilor. ”Ne-am oprit la această cultură, deoarece sămânţa de cânepă este o materie primă pentru fabrici de extracţie a unui ulei deosebit, cu proprietăţi chiar farmaceutice. În plus, din masa verde de cânepă se poate obţine un anumit tip de ulei farmaceutic, numit cannabidiol, un supliment alimentar foarte bogat în aminoacizi esenţiali, Omega 3, 6, 9. Dacă în 2019, când am avut o anumită suprafaţă cu cânepă, din cauza unor necorelări cu beneficiarul, s-a ratat recoltarea de biomasă, ne-am pus în obiectiv ca anul 2020 să însemne finalizarea acestui gând”, spunea Vasile Lungu.

canepa Secuieni 2_b

 

Acum a venit pandemia

 

Izbucnirea pandemiei Covid-19 a făcut ca planurile de cultivare a cânepii să fie amânate, decizie luată în urma dialogurilor cu reprezentanţii fabricii de procesare şi în contextul necesităţii de a gestiona prudent resursa umană, evitând expunerea acesteia la pericolul infectării cu virusul SARS-CoV-2.

”Noi vrem stabilitate, contracte ferme şi parteneri care să preia tot ceea ce au comandat, astfel încât să fim siguri că şi noi ne încasăm sumele cuvenite. Există, în România, mai multe entităţi care deja extrag cannabidiolul sau care încearcă să dezvolte acest tip de industrializare a cânepii, atât la Băileşti, cât şi în zonele Sebeş şi Cluj. Deocamdată, noi am vrea să fim producători de materie primă, biomasă sau sămânţă destinată extracţiei uleiului. Sperăm ca, de-acum încolo, lucrurile să decurgă bine şi să continuăm ceea ce, mai nou, am început în cadrul grupului nostru de firme, respectiv să cultivăm şi cânepă. Ca suprafaţă, am putea vorbi despre o orientare determinată de rotaţia culturilor şi care ar însemna aproximativ 300 ha cu cânepă”, preciza inginerul ieşean.

porumb in loc de canepa_b

 

Porumbul de sămânţă a luat locul cânepii

 

Cultura de cânepă a fost înlocuită, în anul de producţie 2020, cu porumb pentru sămânţă, relaţia stabilă şi îndelungată cu Monsanto continuând să dea roade şi în condiţiile dificile din perioada pandemiei de Covid-19, când numeroşi producători au mari incertitudini privitoare la valorificarea producţiei, unii dintre partenerii acestora stopând inclusiv comenzile pentru multiplicarea seminţelor.

 

O cultură care oferă multe oportunităţi

 

Entuziasmul fermierului ieşean de a cultiva cânepă era susţinut inclusiv prin rezultatele recente ale unor cercetări ştiinţifice, potrivit cărora uleiul farmaceutic cannabidiol poate preveni şi chiar trata cancerul, diabetul şi boala Alzheimer. Știut fiind că despre utilizarea cânepii cu cele mai bune intenţii, în scopuri terapeutice şi pentru ritualuri religioase, se vorbeşte din urmă cu milenii, la asirieni şi egipteni, informaţiile recente întăresc orizontul unor oportunităţi deosebite de a contribui la obţinerea aici, în România, a unor produse benefice pentru sănătatea umană, utilizând ca materie primă cânepa.

canepa impact - Sursa - agro-chemistry.com_b

 

Nu este interzisă

 

Extinderea şi promovarea în agricultura României a soiurilor autohtone de cânepă monoică, dar şi a tehnologiilor specifice de cultivare atât pentru sămânţă, cât şi pentru fibră şi tulpini, ar putea însemna reintrarea în drepturile pe care această cultură le-a avut înainte de anul 1990, atunci când ocupa în ţara noastră aproximativ 50 de mii de hectare. Dispariţia de pe suprafeţele agricole ale României a culturii de cânepă este legată, în primul rând, de legislaţia privind cultivarea plantelor ce conţin substanţe stupefiante şi psihotrope. Cultura de cânepă în sine nu este interzisă sau îngrădită prin lege, numai că sunt necesare autorizarea şi monitorizarea din partea unor instituţii precum Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Interne şi Ministerul Agriculturii.

La grupul de firme”Domeniile Lungu” Iaşi, producţia agricolă este diversificată în culturi de porumb, floarea-soarelui, grâu, cartofi, viţă-de-vie, fructe şi legume, fiind axată pe producerea de sămânţă atât pentru piaţa internă (20-25%), cât şi pentru piaţa externă (75-80%).

canepa detaliu_b

SUBVENŢII STIMULATIVE

Un aspect îmbucurător este faptul că, în ultimii ani, statul român şi-a propus susţinerea şi dezvoltarea sectorului de producere a cânepii, prin subvenţii care să stimuleze fermierii. Ca forme de sprijin pentru cultivatorii de cânepă, există schemele de plăţi directe, respectiv Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), plata redistributivă, plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, plata pentru tinerii fermieri, schema de sprijin cuplat, schema simplificată pentru micii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii (ANT1 şi ANT 3) şi ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură.


un articol de
PETRONELA COTEA MIHAI
redactor Radio România Iaşi

Vizualizat: 1583 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?