Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

CE SE VA ÎNTÂMPLA cu PREŢUL PORUMBULUI în VIITORUL SEZON?

Publicat: 03 decembrie 2021 - 14:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În contextul exploziei preţurilor la inputurile pentru agricultură, va fi din ce în ce mai greu pentru cultivatori. Scumpirile se vor ţine lanţ, motorina se va apropia de 7 lei/l şi probabil şi mai mult.

De aceea, în noul sezon agricol vor fi costuri de peste 5.000 de lei pe hectar. Estimările arată că în anii ce urmează preţurile nu vor coborî sub 1 leu per kilogram la cereale (grâul şi porumb) şi de 2,5 lei/kg la oaleaginoase - floare şi rapiţă.

Clubul Fermierilor Români vede o creştere de 120% la preţul îngrăşămintelor, de 12-15% la produsele pentru protecţia culturilor şi între 3 şi 5% la sămânţă.

În concluzie, cultivatorii de porumb vor avea asigurat un minim de profit de 35-38% la hectar.

Deci, cultura „mămăligii” rămâne una rentabilă şi va avea viitor!

 

HIBRIZII SEMITARDIVI, UN PARIU RISCANT?


Mai mulţi cultivatori au constatat că producţia medie obţinută cu hibrizii semitimpurii (FAO 350-390) în condiţii nefavorabile de cultură a fost de circa 5 tone/ha, iar varietăţile semitardive (de la FAO 400 în sus) au produs undeva la 3 tone/ha.

Seceta pedologică, instalată în profunzime în sol şi arşiţa cu temperaturi de aproape 40 de grade, din vară, au provocat serioase pierderi, de aproape 100% la culturile de porumb cu hibrizi tardivi, declara Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor.

Un cunoscut fermier din vestul ţării care are 3.500 ha cultivate cu porumb a recoltat doar 2 tone/t, ceea ce înseamnă o pierdere de circa 3.000 lei/ha (circa 5.000 lei costuri şi venituri în jur de 2.000 lei; porumbul valorificat la 1 leu/kg).

Concluzia este că în primăvară, sămânţa hibridă semitardivă şi tardivă de porumb va pierde teren.

Lucrează 100 hectare de teren şi face profit! Click AICI şi vezi cum reuşeşte asta fermierul Teodor Ioan Hopitea din judeţul Timiş!

 

pret porumb 2021_b

PORUMBUL 2021, ÎN CIFRE


Producţia totală estimată: circa 15 milioane tone; 

Suprafaţa cultivată: peste 2,6 milioane de hectare;

Producţia medie obţinută: 5.393 kg/ha (după mai bine de 60% din suprafaţa recoltată);

Preţuri de comercializare:

• la intern, între 871 şi 1.045 lei/tona (sfârşitul lunii octombrie - Bursa Română de Mărfuri);

• În Portul Constanţa: 225 euro/tonă (7.239 lei);

• Pe bursa comunitară Euronext, Paris: 244 euro/tonă.

• În Bazinul Mării Negre:preţul la porumb este influenţat de ceea ce face agricultura din Ucraina, care pune pe piaţă producţii de 35-38 milioane de tone. Previziunile cele mai optimiste menţin preţul actual, în jur de 225 euro/tonă. Fermierii din această ţară au o productivitate de 6,43 tone la hectar.

 

un articol de

Marian MUŞAT

Vizualizat: 4133 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?