Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cât de PROFITABILĂ este LUCERNA?

Publicat: 26 noiembrie 2021 - 15:22
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cultivarea acestei specii de leguminoase, cât şi procesarea ei sunt activităţi destul de rentabile. În Insula Mare a Brăilei sunt în funcţiune două fabrici de deshidratare a lucernei cu o linie tehnologică de peletizare. Specialiştii insulari susţin că există o cerere importantă pe piaţa mondială, profitul putând depăşi 500 euro/hectar.

Nu trebuie uitat că lucerna beneficiază de sprijinul cuplat în cuantum de peste 100 euro/ha, pe lângă schemele de bază.

Un anunţ, postat pe site-ul Publi24, la 22 octombrie a.c., oferea lucernă deshidratată în baloţi mari, dreptunghiulari, an de producţie 2021, la preţul de 1.100 lei tona.

procesare lucerna 01_b

 

CÂŞTIGUL VINE DIN PRODUCŢIA DIN CÂMP ŞI DIN PROCESARE

 

„Pe un hectar de lucernă, după 4-5 coase, eu produc anual între 10 şi 14 tone. Anul ăsta a fost destul de rău; din cauza vremii nefavorabile, nu am putut cosi şi aduna la timp şi s-a mai pierdut din recoltă. Un cultivator cu 100 ha care obţine o recoltă anuală totală de 14 tone poate avea profit de 500 euro/ha. La rându-mi, în urma procesării, obţin şi eu o rată de câştig”, explică Vasile Priceputu este unul dintre marii cultivatori de lucernă din zona Însurăţei-Dropia din Câmpia Bărăganului.

 

EU FAC LUCERNĂ PREMIUM

 

Pe lângă acest proiect, Vasile Priceputu a achiziţionat două autocamioane cu remorci specializate pentru a căra mai repede şi mai uşor lucerna din câmp. Nu a vândut nimic, are pe stoc circa 300 tone de baloţi. El vede comercializarea producţiei de lucernă diferit de cum o fac alţii: „Nu închei contract dinainte! Eu fac lucernă premium, îi anunţ pe cei interesaţi că am cantitatea, vin, văd marfa, o verifică, plătesc preţul la încărcare. Aşa voi proceda, ca la licitaţie”.

lucerna procesata 01_b

Vasile Priceputu este un fermier de succes! Şi-i priceput în afaceri. „Îmi propun să tot fac investiţii, mă gândesc la o variantă integrată: agricultură, zootehnie, comerţ, dar mai am două investiţii în curs şi mai întâi aş vrea să le finalizez”, încheie proprietarul Pricons Agriculture.

Lucerna este regina plantelor furajere. Vrei să o cultivi şi tu cu succes? Click AICI şi află totul despre tehnologie, soiuri, avantaje şi profitabilitate!

PRICEPEREA CAUTĂ PRICEPERE...

 ...spune un proverb englezesc. Vasile Priceputu are mai multe businessuri în agricultură şi în construcţii; în 2020 a fost reales vicepreşedinte al Consiliului Naţional al IMM-urilor din România; este legitimat ca sportiv, proprietar al unei echipe de fotbal, fiind pasionat de box şi de handbal.

În 2020, firma sa, Pricons Agriculture, a avut o cifră de afaceri de aproape 2,9 milioane de lei, un profit net de 1.066.223 lei.

 

 

un articol de

MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 2577 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?