Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cât câştigă fermierii în Europa? Diferenţe mari între Vest şi Est

Publicat: 31 august 2021 - 12:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Între 2007 şi 2018, venitul agricol mediu în UE a crescut, ajungând la 35.300 euro pe fermă şi 22.500 euro raportat la unitatea de muncă anuală. Cu toate acestea, pot fi observate diferenţe semnificative între statele membre.

Potrivit unui raport publicat recent de Comisia Europeană cu privire la evoluţiile economice cheie în sectorul exploataţiilor agricole din UE, pe baza datelor colectate prin Reţeaua de Informaţii Contabile Agricole (Farm Accountancy Data Network / FADN), în perioada 2007-2018 s-a înregistrat o creştere a veniturilor din ferme, evoluţie stimulată în principal de creşterea valorii producţiei agricole, atât în ceea ce priveşte sectorul vegetal, cât şi cel de creştere a animalelor, respectiv cu 34% şi 36%.

veniturile fermierilor 1_b 

 

Diferenţe mari între Vest şi Est

 

Valoarea adăugată netă pe exploataţie diferă însă foarte mult între statele membre. În mod surprinzător, în 2018, Slovacia stătea cel mai bine la acest capitol, cu un venit de 198.500 de euro pe fermă, de circa 26 de ori mai mult decât s-a raportat în Slovenia, în timp ce media europeană era de 35.300 euro. Această valoare nu dezvăluie însă diferenţele în ceea ce priveşte mărimea fermei, tipul de agricultură sau scăderile structurale ale forţei de muncă angajate în agricultură. De obicei ea este exprimată în funcţie de unitatea de muncă anuală (UMA), care poate fi văzută ca o măsură a productivităţii muncii.

 

De unde vine decalajul?

 

Dacă ţinem cont de acest aspect, atunci Olanda, Danemarca şi Luxemburg se află în top, cu 59.400 euro, 58.900 euro şi, respectiv, 43.900 euro. Media europeană este de 2,6 ori mai mică decât în Olanda, şi anume 22.500 euro (dar cu 41% mai mare decât în 2007). Şi aici se pot observa diferenţe majore între statele din nord-vestul Europei şi cele din est. Acest lucru se datorează şi faptului că agricultura din această parte a continentului este orientată în mare măsură către tipuri de agricultură mai puţin intensive şi mai puţin productive, cu activitate mixtă vegetal-zootehnic.

(...)

venituri fermieri 2_b 


Care e situaţia la noi în ţară?

 

Cum era de aşteptat, România se află undeva la coada clasamentului când vine vorba de câştigurile obţinute din activităţile agricole, sub 13.000 de euro în medie în 2018, undeva la nivelul Poloniei. La nivel de regiune, câştigurile sunt chiar mai mici. Spre exemplu, în sud-estul ţării veniturile fermei familiale (raportat la UMA) nu depăşeşte 5.000 de euro, în timp ce în jurul Capitalei se ajunge la o medie de 69.200 euro. Şi dacă luăm în calcul valorile totale ale activelor din ferme, România este plasată pe ultimul loc între statele membre UE, cu o medie de 55.000 euro.

 

Care sunt ţările în care se câştigă cel mai bine şi de ce este o diferenţă între femei şi bărbaţi?

Aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2021!

Cumpără revista şi citeşte articolul integral în format electronic AICI!

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1592 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?