Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cât câştigă fermierii în Europa? Diferenţe mari între Vest şi Est

Publicat: 31 august 2021 - 12:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Între 2007 şi 2018, venitul agricol mediu în UE a crescut, ajungând la 35.300 euro pe fermă şi 22.500 euro raportat la unitatea de muncă anuală. Cu toate acestea, pot fi observate diferenţe semnificative între statele membre.

Potrivit unui raport publicat recent de Comisia Europeană cu privire la evoluţiile economice cheie în sectorul exploataţiilor agricole din UE, pe baza datelor colectate prin Reţeaua de Informaţii Contabile Agricole (Farm Accountancy Data Network / FADN), în perioada 2007-2018 s-a înregistrat o creştere a veniturilor din ferme, evoluţie stimulată în principal de creşterea valorii producţiei agricole, atât în ceea ce priveşte sectorul vegetal, cât şi cel de creştere a animalelor, respectiv cu 34% şi 36%.

veniturile fermierilor 1_b 

 

Diferenţe mari între Vest şi Est

 

Valoarea adăugată netă pe exploataţie diferă însă foarte mult între statele membre. În mod surprinzător, în 2018, Slovacia stătea cel mai bine la acest capitol, cu un venit de 198.500 de euro pe fermă, de circa 26 de ori mai mult decât s-a raportat în Slovenia, în timp ce media europeană era de 35.300 euro. Această valoare nu dezvăluie însă diferenţele în ceea ce priveşte mărimea fermei, tipul de agricultură sau scăderile structurale ale forţei de muncă angajate în agricultură. De obicei ea este exprimată în funcţie de unitatea de muncă anuală (UMA), care poate fi văzută ca o măsură a productivităţii muncii.

 

De unde vine decalajul?

 

Dacă ţinem cont de acest aspect, atunci Olanda, Danemarca şi Luxemburg se află în top, cu 59.400 euro, 58.900 euro şi, respectiv, 43.900 euro. Media europeană este de 2,6 ori mai mică decât în Olanda, şi anume 22.500 euro (dar cu 41% mai mare decât în 2007). Şi aici se pot observa diferenţe majore între statele din nord-vestul Europei şi cele din est. Acest lucru se datorează şi faptului că agricultura din această parte a continentului este orientată în mare măsură către tipuri de agricultură mai puţin intensive şi mai puţin productive, cu activitate mixtă vegetal-zootehnic.

(...)

venituri fermieri 2_b 


Care e situaţia la noi în ţară?

 

Cum era de aşteptat, România se află undeva la coada clasamentului când vine vorba de câştigurile obţinute din activităţile agricole, sub 13.000 de euro în medie în 2018, undeva la nivelul Poloniei. La nivel de regiune, câştigurile sunt chiar mai mici. Spre exemplu, în sud-estul ţării veniturile fermei familiale (raportat la UMA) nu depăşeşte 5.000 de euro, în timp ce în jurul Capitalei se ajunge la o medie de 69.200 euro. Şi dacă luăm în calcul valorile totale ale activelor din ferme, România este plasată pe ultimul loc între statele membre UE, cu o medie de 55.000 euro.

 

Care sunt ţările în care se câştigă cel mai bine şi de ce este o diferenţă între femei şi bărbaţi?

Aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 august 2021!

Cumpără revista şi citeşte articolul integral în format electronic AICI!

 

un articol de

LIVIU GORDEA

Vizualizat: 1510 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?