Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA CEREALELOR - noiembrie 2018

Publicat: 09 noiembrie 2018 - 20:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Preţul de export al grâului rusesc îşi continuă trendul ascendent. Astfel, grâul de panificaţie şi cel furajer au închis prima săptămâna din octombrie cu un preţ mediu mai mare cu 2-3 dolari/tonă (preţ FOB cu livrare în perioada octombrie-noiembrie), faţă de ultima săptămână din septembrie.

Această majorare se datorează atât influenţei pieţei globale, cât şi factorilor interni. La începutul lunii octombrie, Egiptul a cumpărat 180 mii tone de grâu din Rusia la un preţ mediu de 235,55 dolari/tonă (FOB), cu 8,21 dolari/tonă peste preţul mediu de cumpărare de la licitaţia anterioară, din 18 septembrie a.c.

Grau rusesc la export_b
Guvernul rus, în 4 octombrie a.c. a decis scoaterea la vânzare din rezervele federale a 1,5 milioane tone de grâu, secară şi orz furajer (cumpărat în perioada 2008-2016). Cerealele din rezervele federale vor fi vândute pe piaţa internă şi spre export în sezonul 2018-2019. Este de remarcat faptul că în Rusia preţurile interne ale cerealelor au atins valori maxime în acest sezon. Ţinând cont de faptul că exporturile de grâu sunt la un nivel record şi pe fondul declinului producţiei de grâu din ţară, decizia de a vinde cereale din rezervele statului urmăreşte cel mai probabil atât încetinirea creşterii preţurilor interne, cât şi scăderea stocurilor de cereale pentru prelucrarea internă.

Ce volum de cereale poate exporta Rusia?
Conform declaraţiilor ministrului rus al Agriculturii, Dmitry Patrushev, producţia totală de cereale şi leguminoase a Rusiei va fi în acest sezon de 106 milioane tone, puţin mai mare decât media ultimilor 10 ani. Anterior, Ministerul agriculturii a preconizat că recolta de cereale şi de leguminoase va ajunge la 105 milioane tone în acest an, relatează agenţia Sputnik.
Conform estimărilor oficiale, Rusia poate exporta 30 până la 35 milioane tone de cereale în sezonul 2018/2019.


UCRAINA: 47 milioane tone de cereale spre finalul campaniei de recoltare
Serviciul de presă al Ministerului Agriculturii din Ucraina a raportat că fermierii ucraineni au recoltat peste 46,8 mil. tone de cereale de pe 12 mil. ha, 81% din totalul suprafeţei cultivate.
Este de remarcat faptul că în campania de vară au fost recoltate 34,3 milioane tone de cereale şi leguminoase de pe suprafaţa de 9,9 mil. ha, cu un randament de 3,48 t/ha, iar în toamnă 11,9 mil. tone de porumb de pe 1,9 mil. ha, cu un randament de 6,31 t/ha. De asemenea, au mai fost recoltate: 124 mii tone de hrişcă (de pe 100 mii ha) şi 74 mii tone de mei, de pe 48 mii ha (cu 1,55 t/ha randamentul mediu). În plus, Ucraina a mai recoltat 11,6 milioane tone de floarea-soarelui de pe 5,2 mil. ha, cu un randament de 2,21 t/ha şi 2,9 mil. tone de soia de pe 1,2 mil. ha (cu un randament de 2,52 t/ha), precum şi 2,7 mil. tone de rapiţă de pe un milion de hectare (cu un randament de 2,61 t/ha) şi 5,6 mil. tone de sfeclă de zahăr de pe 116 mii ha (cu un randament mediu de 48,2 t/ha).

Egiptul cumpără mai puţin grâu ucrainean
Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, producţia de grâu a Ucrainei a scăzut cu 11%. În luna septembrie, Ucraina a exportat 2,16 mil. tone, volum comparabil cu luna precedentă (august 2018), când a livrat 2,15 mil. tone, dar cu 18,4% mai puţin decât în septembrie 2017.
În perioada iulie-septembrie 2018, livrările ucrainene de grâu pe pieţele externe au totalizat 5,26 mil. tone, în scădere cu 11,3% faţă de aceeaşi perioadă din sezonul trecut. De remarcat este faptul că acest volum este cel mai scăzut din ultimii trei ani.
La fel ca şi în trecut, destinaţiile cheie pentru exporturile de grâu ucrainean în acest sezon au fost Indonezia şi Uniunea Europeană. Pe parcursul lunilor iulie-septembrie, livrările către aceste pieţe au crescut cu 15% şi, respectiv, cu 20%. În plus, o creştere substanţială se înregistrează în cazul exporturilor către Filipine.
În acelaşi timp, Egiptul şi-a redus substanţial importurile din Ucraina, preferând tot mai mult grâul rusesc. Astfel, exportatorii ucraineni au livrat către Egipt doar 319,6 mii tone de grâu în perioada iulie-august 2018/19, cu 55% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

BULGARIA: recoltă de oleaginoase mai mică, randament/ha mai mare
Statul vecin a exportat cu 58% mai puţină floarea-soarelui în acest sezon decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut. Potrivit Ministerului Agriculturii din Bulgaria, până la 27 septembrie a.c., floarea-soarelui a fost recoltată de pe 663,1 mii ha (90% din totalul de 734,9 mii ha cultivate). Recolta obţinută a atins 1,7052 mil. tone, cu un randament mediu de 2,57 t/ha. Producţia de floarea-soarelui obţinută este cu 11,5% mai mică decât anul trecut, dar randamentul mediu este cu 12,2% mai mare decât în 2017.
În această vară, producţia bulgară de rapiţă a totalizat 479 mii tone, cu 6% mai mică faţă de anul trecut. Aceasta şi deoarece suprafaţa recoltată a fost cea mai mică din ultimii patru ani (numai 160,7 mii ha), chiar dacă randamentul mediu a fost unul ridicat, 2,98 tone/ha. În urmă cu un an, producţia medie înregistrată a fost de 2,97 t/ha. În Bulgaria rapiţa este o cultură orientată preponderent spre export, care depăşeşte ocazional 90% din totalul producţiei interne.

 

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/220 (ediţia 15-30 octombrie 2018)

 

Vizualizat: 969 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?