Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

BURSA AGRICOLĂ - decembrie 2019

Publicat: 02 ianuarie 2020 - 11:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Turcia - importatorul numărul unu al porumbului românesc

Conform datelor oficiale publicate de EuroStat, în sezonul 2018/2019 (septembrie 2018 - august 2019), România a exportat 5,486 milioane tone de porumb, cu 26% mai mult decât în sezonul precedent. Volumul mai mic al exporturilor către Spania şi Italia au fost compensate prin livrări către alte destinaţii. Astfel, Turcia a devenit importatorul numărul unu, cu 871 mii tone importate din România, acesta fiind un nou record, în creştere cu 115% faţă sezonul precedent.
De asemenea, exporturi mai mari de porumb s-au înregistrat către Olanda, Germania, Liban şi Libia. Şi Egiptul a redevenit client pentru porumbul românesc, după pauza (lipsa importurilor de porumb din România) din sezonul 2017/2018.
Există posibilitatea ca în anul comercial 2019/2020, România să înregistreze un nou record în ceea ce priveşte volumul exporturilor de porumb.


EGIPTUL cumpără 6 milioane tone de grâu în acest sezon
Stocurile strategice de grâu ale Egiptului sunt suficiente până la mijlocul lunii martie 2020, conform raportului Ministerului Agriculturii din acest stat. În sezonul actual (2019/2020), Egiptul intenţionează să importe 6,2 mil. tone de grâu.
La ultima licitaţie, din 14 noiembrie, Egiptul a cumpărat cel mai mare lot de grâu, exclusiv din regiunea Mării Neagre, în acest sezon, respectiv 465 mii tone, cu livrare în perioada 5-15 ianuarie 2020, la un preţ mediu de 232,35 dolari/tonă (C&F). Astfel, Egiptul a cumpărat grâu din Ucraina (120 mii tone) şi din Rusia (345 mii tone). Preţul de mediu de achiziţie a fost de 233,16 dolari/tonă (C&F) la oferta anterioară (5 noiembrie). Egiptul a cumpărat 175 mii tone grâu, cu livrare în perioada 15-25 decembrie, din Franţa şi Rusia.


UCRAINA exportă mai multe cereale
Conform datelor oficiale, Ucraina a exportat 23,128 mil. tone de cereale în perioada 1 iulie - 22 noiembrie a.c., cu peste şase milioane mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în perioada menţionată, traderii au expediat 12,9 mil. tone de grâu (+4 mil. tone faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), 3,45 mil. tone de orz (+450 mii tone), 6,46 mil. tone de porumb (+1,75 mil. tone) şi 5.000 tone secară (minus 60,8 mii tone).
De asemenea, au mai fost exportate 143,6 mii tone de făină de grâu, cu 59 mii tone mai mult decât în perioada similară a anului precedent.


BRAZILIA continuă să concureze cu Ucraina pe piaţa mondială a porumbului
În ciuda faptului că, de obicei, odată cu începerea campaniei de recoltare a porumbului în Statele Unite şi Ucraina, Brazilia reduce treptat ritmul exporturilor, în acest an, ea continuă să exporte în mod activ cereale, ceea ce a condus la creşterea concurenţei pe piaţa mondială a porumbului.
În primele şase zile ale lunii noiembrie, Brazilia a exportat 1,258 mil. tone porumb, o medie de 209,7 mii tone/zi, cu 21,4% mai mică decât la începutul lunii octombrie 2019, dar cu 15% mai mult decât la începutul lunii noiembrie 2018.
Asociaţia Naţională a Exportatorilor de Cereale din Brazilia (ANEC) a estimat că în 2019, exporturile de porumb vor fi de 35 milioane tone. Previziunea a fost depăşită de la începutul lunii noiembrie, fiind deja exportate 33,5 mil. tone. Acum experţii ANEC au majorat prognoza privind exportul la un nou record - de 40 de mil. tone.
Şi exporturile de porumb din SUA s-au dublat în prima săptămână a lunii noiembrie, până la 560,1 mii tone, depăşind aşteptările experţilor, dar sunt încă mult inferioare celor 1,158 mil. tone care au fost exportate în aceeaşi perioadă în urmă cu un an. De la începutul sezonului, Statele Unite au exportat 4,321 mil. tone de porumb, ceea ce este cu 61,2% mai redus decât în perioada similară a sezonului precedent (11,138 mil. tone).
Preţurile porumbului în Brazilia, pe fondul cererii puternice şi a reducerii stocurilor, au crescut la 175 dolari/tonă (FOB) şi au depăşit preţul înregistrat în Statele Unite, care este de 170-172 dolari/tonă (FOB). În Ucraina şi Argentina, preţul porumbului rămâne la nivelul de 164-165 dolari/t (FOB), în condiţiile în care cumpărătorii din Asia nu sunt dispuşi să plătească mai mult de 205-207 dolari/t CFR pentru livrări în martie, atunci când va ieşi pe piaţă porumbul brazilian din noua recoltă.

 bursad119_b


Sursa foto: www.iowaagribusinessradionetwork.com


RUSIA - PRINCIPALUL FURNIZOR DE ULEI DE FLOARE PENTRU TURCIA
Turcia a importat 410 mii tone ulei de floarea-soarelui în primele nouă luni ale acestui an. Ca şi până acum, cel mai mare furnizor este Rusia, cu o cotă de piaţă de 75%. Pe locul doi se află Bosnia (13%), urmată de Bulgaria (6%).
Turcia a importat 498,5 mii tone ulei de floarea-soarelui şi în 2018, din care 326,5 mii tone din Rusia, 72,5 mii tone din Ucraina şi 67,5 mii tone din Bosnia.
În perioada septembrie - octombrie 2019, Ucraina a exportat 52 mii tone ulei de soia, cu 41,7% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Uniunea Europeană rămâne cel mai mare importator, cu o cotă de piaţă de 65%. Volumul importurilor a crescut deja cu 78%, ajungând la 34 mii tone, faţă de 19,1 mii tone exportate în aceeaşi perioadă a anului trecut. S-a redus numărul statelor importatoare, dar au crescut exporturile către: Polonia (+75,7%), China (+166%) şi India (+47%).
În Kazahstan, anul acesta s-au produs deja 650 mii tone de ulei de in şi 380 mii tone ulei de floarea-soarelui. Cea mai mare parte din producţie va fi expediată către China şi Rusia.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 21/248 (ediţia 1-14 decembrie 2019)

 

Vizualizat: 1193 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?