Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Au început negocierile pentru recolta 2021

Publicat: 19 februarie 2021 - 09:12
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După un recul al preţurilor cerealelor, înregistrat la sfârşitul lunii ianuarie, tranzacţiile au stagnat. Jucătorii din piaţa internă manifestă acum interes pentru noua recoltă de grâu. 

În pragul primăverii, piaţa cerealelor ”se mişcă”. Conform analizei lui Cezar Gheorghe, consultant la Casa de Trading a Fermierilor, după un mic recul, generat de lipsa cererii în bazinul Mării Negre şi de paritatea euro-dolar (1,2137 lei), preţul porumbului românesc creşte. În Portul Constanţa, la începutul lunii, tona de porumb era cotată la 212-214 euro. În schimb, fermierii cu stocuri au așteptări de 960-980 lei/tona.

 

Grâul e bine cotat

 

“Prețurile grâului românesc (în paritatea CPT Constanța) au gravitat în jurul valorii de 225-228 euro/tonă. În continuare, pot varia în mod pozitiv sau negativ cu 2-3 unități. În piața internă, interesul procesatorilor rămâne constant, cu valori de 1.070-1.080 lei/tonă (echivalent 221,5 euro/tonă sau 269 dolari/tonă), în paritatea FCA ferme/siloz/bază. Pe lanțul de vânzare, intermediarii oferă, pentru loturile mici identificate în diverse locații, circa 1.000 lei/tonă (205 euro/t). Pentru loturi mai mici, prețul poate fi mai mic”, precizează Cezar Gheorghe.

grau semanat canva_b foto: canva.com

Pe ce recoltă mizăm?

 

România este creditată cu o suprafață de peste 2,1 milioane hectare însămânţate cu grâu, în creștere cu circa 100.000 ha faţă de sezonul precedent.
Întrucât câmpurile arată bine spre foarte bine, la această dată (1 februarie a.c.), la o productivitate estimată de 4,73 t/ha, producția ar depăși cu 300.000 de tone bariera celor 10.000.000 de tone, cu un potențial de export de peste 6.000.000 de tone.

 

Precauți la semnarea contractelor forward

 

Producătorii agricoli au început să semneze contractele forward la grâul din recolta 2021, cu o tendință de maxim 1-1,2 tone la hectar. Precauția devine un factor important în decizia de vânzare. Fermierii români s-au fript anul trecut cu contractele futures, acum suflă şi în iaurt! “E de preferat să vinzi în siguranță cu 3-4 euro mai puțin pe tonă sau să plătești o diferență de piață în caz de default generat de vreme?”, atrage atenția analistul Casei de Trading a Fermierilor.

Pogacean_b Maria Pogăcian, din judeţul Mureş, la recoltat de porumb în luna ianuarie

 

Campanie de cules la porumb în toiul iernii

 

La începutul lunii februarie, în judeţul Alba, mai erau câteva sute de hectare cu porumb necules. Neavând utilaje sau condiții prielnice pentru a intra cu combinele în lan, cultivatorii care nu şi-au adunat recolta au câștigat, de fapt, economisind banii cu uscarea şi depozitarea recoltei. “Lăsând porumbul până la desprimăvărare, umiditatea din bob se reduce. Recolta nu ar mai trebui depozitată şi uscată, se păstrează mult mai bine decât în magazie şi se vinde mai bine din lan, la 65 de bani/kg”, susţin agricultorii din comuna Mihalț.

Și în județele Cluj, Bihor şi Mureş se desfăşoară din plin recoltarea porumbului. “Trăim vremuri anormale, nimic nu mai e cum era, sezoanele nu mai există nici măcar calendaristic. Am avut o săptămână de Campanie de recoltat porumb, în zona noastră, cu multe zeci de hectare pe câmp. Și dacă în noiembrie umiditatea era 19, chiar și 23%, acum am recoltat cu 15 până la 17 la sută. Am trăit-o și pe asta!!”, scria pe pagina de facebook agronomul Maria Pogăcian, din judeţul Mureş.

 

Preţuri bune pentru cei care vând iarna

 

Unii fermieri au păstrat recoltele pentru a le vinde iarna, când preţurile sunt mai atractive. Nina Gheorghiţă, din Roşiori (jud. Brăila), a depozitat 500 tone de cereale. La final de ianuarie a primit o ofertă bună de preț: 1 leu/kilogramul de grâu şi 0,95 lei/kg la porumb. Recolta de floarea-soarelui (100 tone) a comercializat-o la recoltare cu 1,6 şi 1,8 lei/kg.

siloz cereale canva_bfoto: canva.com 

 

Producţia de cereale, la jumătatea lui 2019

 

În 2020, producţia de porumb boabe a României a fost de 9,63 mil. tone, comparativ cu 17,43 mil. tone în 2019. Suprafaţa însămânţată a fost de 2,61 mil. ha, iar randamentul la hectar a coborât la 3.695 kg, faţă de 6.508 kg.
Producţia de grâu a înregistrat un minus de aproape 41%, faţă de 2019, ajungând la 6,091 milioane de tone, de pe o suprafaţă de 2,088 milioane hectare şi o medie de 2.917 kg/ha, faţă de 4.749 kg/ha anul trecut.

PIAȚA CEREALELOR

(21- 27 ianuarie 2021)
Iată cotaţiile la Bursa Română de Mărfuri pentru cereale, pe regiuni:
Vest: grâu - 935 lei/t și porumb - 745 lei/t;
Est: grâu - 1012 lei/t şi porumb - 802 lei/t;
Sud: grâu - 964 lei/t și porumb - 852 lei/t;
FOB Constanţa: porumb 955 lei tona.
Pe site-urile de mica publicitate, porumbul era ofertat cu 0,70 lei/kg (ştiuleţi, Hunedoara), 0,75 lei/kg luat din câmp (Făgăraş) şi 1,20 lei/kg în Brăila, iar porumbul bio - 2 lei/kg în Sibiu.
De asemenea, grâul costă puţin peste 1 leu/kg, iar floarea-soarelui: 2,20-2,30 lei/kg.
Pe judeţe, situaţia la porumb arată astfel:
Botoşani: 1 leu/kg;
Galaţi: 0,95 lei/kg;
Vrancea: 1 leu/kg;
Buzău: 1 leu/kg;
Iaşi: 1 leu/kg, porumb din Republica Moldova;
Brăila: 1,20 lei/kg;
Constanţa: 1 leu/kg;
Dâmboviţa: 0,85 lei;
Călăraşi: 1 leu/kg;
Gorj: 1 leu/kg;
Bihor: 0,80 lei/kg;
Braşov: 0,75 lei/kg, direct din câmp;
Cluj-Napoca: 0,85 lei/kg;
Mureş: 0,90 lei/kg;
Maramureş: 0,80 lei/kg;
Bistriţa-Năsăud: 0,85 lei - 1 leu/kg;
Sălaj: 1 leu/kg;
Timiş: 0,80 - 1 leu/kg.


un articol de
Marian MUŞAT

Vizualizat: 5460 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?