Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

APPR intră în 2023 cu nume nou și proiecte ambițioase

Publicat: 27 ianuarie 2023 - 17:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul 2022 a însemnat pentru Asociația Producătorilor de Porumb din România o perioadă de noi provocări, dar și ocazia de a se dezvolta, tocmai pentru a face față problemelor tot mai complexe.

„Este momentul să ne găsim un nume care să reflecte cu adevărat ceea ce facem și cu ceea ce a devenit APPR: o organizație puternică, articulată, prezentă în toată România, o voce reprezentativă pentru întreg sectorul vegetal, dar și pentru domenii conexe.
De aceea, Consiliul Director lărgit a aprobat schimbarea numelui asociației noastre în Forumul APPR, adică Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România, propunere ce urmează a fi prezentată Adunării Generale”, a precizat Nicolae Sitaru, președintele APPR.

 

EVENIMENTE APPR ÎN 2022


Deosebit de intens, 2022 a însemnat pentru APPR numeroase proiecte noi, precum ambițiosul FarmConect Romania - Târgul Agriculturii Românești de la Slobozia, dar și continuarea și consolidarea deja tradiționalelor evenimente în câmp: „Ziua grâului și a rapiței” Caracal, „Ziua grâului” Bărăgan, „Ziua porumbului” din localitatea Orezu, Ialomița.
La acestea s-a adăugat „Ziua culturilor fixatoare de azot”, organizată la Chirnogi, Călărași, pe fondul preocupărilor APPR de a contribui la relansarea acestor plante esențiale în agricultura durabilă și în strategia UE privind aprovizionarea cu proteine.

appr 2022_b 

PREGĂTIRI PENTRU NOUA PAC


Odată cu apropierea implementării noii PAC, testarea și promovarea practicilor sustenabile au făcut din ce în ce mai mult obiectul unor studii efectuate în cadrul departamentului tehnic al APPR, fie că vorbim de digitalizare (prin proiectul european DEMETER) sau de agricultură regenerativă: culturi verzi, lucrări minime ale solului (prin intermediul programelor locale de cercetare agricolă sau al unor parteneriate cu companii private).
Tot 2022 a adus cel de-al 10-lea rând de rezultate comparative pentru soiurile și hibrizii testați în rețeaua RITAC, precum și concluziile încă unui sezon de cercetări, în colaborare cu specialiștii de la Institutul Fundulea, asupra alternativelor de combatere a dăunătorilor de sol endemici pentru sudul României.

 

PROIECTE ŞI MĂSURI ÎN 2023


„Trebuie să fim un câine de pază al regulilor și regulamentelor ce se aplică în România”, a apreciat Tiberiu Ichim, vicepreședinte al APPR.
Pornind de la această poziție s-au lansat negocierile pe care reprezentanții organizației le-au purtat cu MADR în mai multe chestiuni legate de aplicarea unor norme cuprinse în PAC în condițiile specifice din România. Un exemplu îl constituie eco-schema GAEC 6, referitoare la acoperirea solului cu culturi în perioadele critice din punctul de vedere al protecției împotriva eroziunii. „Dacă în alte zone perioada critică o reprezintă iarna, noi considerăm că în România aceasta este vara, pe timpul arșiței și al secetei, în perioada de după recoltarea culturilor de toamnă. Încă nu am ajuns la o soluție finală referitoare la acest subiect, dar vom continua discuțiile”, a spus Tiberiu Ichim.

În ceea ce privește GAEC 7, care se referă la rotația culturilor, Tiberiu Ichim a evidențiat că au fost obținute două derogări. Prima dintre ele se referă la faptul că, dacă porumbul este recoltat după 1 noiembrie, este permisă aceeași cultură și în anul următor, fiind prea târziu pentru înființarea unor culturi de toamnă. În cazul în care un fermier își ia angajamentul de a înființa imediat după recoltare un covor verde, atunci este permisă cultivarea porumbului și în trei ani succesivi.
Cea mai importantă misiune a APPR rămâne, însă, reprezentarea fermierilor români la toate nivelurile, dar mai ales la nivelul Copa-Cogeca. „Este cea mai puternică organizație a fermierilor, iar noi trebuie să fim acolo!”, a mai spus vicepreședintele APPR.

 Alina-Cretu farm forum1_b

De la 1 ianuarie 2023, echipa executivă pe care am bucuria să o conduc va fi structurată în 4 departamente: tehnic, marketing & comunicare, administrativ și directoratul de politici. Această din urmă structură este special dedicată dialogului cu autoritățile și armonizării legislative.
ALINA CREŢU
Director executiv APPR

REPREZENTANŢĂ LA BRUXELLES
De la începutul acestui an, asociația va avea și o reprezentanță permanentă la Bruxelles, în dorința de a fi mai aproape de forurile unde se iau deciziile majore pentru agricultura statelor membre.
În total, staff-ul organizației va avea 15 membri.

un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV

Vizualizat: 693 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Costel Vînătoru: ”Cultura plantelor nu e o meserie. Este o MISIUNE!” | podcast agroSTORY #12

Este convins că destinul în viață i-a fost hărăzit de mic, încă din momentul în care a primit Sfânta Taină a Botezului. Toate deciziile au urmat aproape firesc, transformând copilul născut și crescut în zona de munte a Buzăului, într-unul dintre cei mai de seamă specialiști în legumicultură pe care îi are România, fiind de peste 36 de ani angrenat în activitatea de cercetare horticolă.

Este Costel Vînătoru, directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău și ne împărtășește la #agroSTORY bucuria, dar și greutățile inerente ale pașilor făcuți în viață pentru a se împlini profesional și spiritual. Totul în jurul plantelor!

Vrei să afli toată povestea? Urmărește integral podcastul #agroSTORY: VINERI, 17 martie 2023, de la ora 19.00, pe canalul de youtube “revista Ferma”!

Cu Nicoleta Dragomir și Costel Vînătoru la o discuţie ALTFEL despre AGRICULTURĂ, PLANTE şi VIAŢĂ!

Mulțumim sponsorului BUSINESS AGRO CONSULTING din Girov, jud. Neamț!

Ionuț Cioranu și-a început studiile cu... Dreptul! Apoi a fugit la Zootehnie! | agroSTORY #11 Elena Mateescu ține pasul cu vremea! Ce vești aduce pentru fermierii români? | podcast agroSTORY #10 Mădălina și Raul, tinerii care au adus dronele agricole din viitor, în prezent! | agroSTORY #9
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?