Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ai ASIGURARE? AFIR îţi dă BANI!

Publicat: 16 august 2019 - 14:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a publicat pe site-ul instituţiei centralizatoarele săptămânale privind rezultatele evaluării cererilor de finanţare pentru primele de asigurare a culturilor, animalelor şi plantelor, în cadrul SM 17.1 din PNDR.

Sprijinul nerambursabil, plătit din fonduri europene, reprezintă 70 la sută din valoarea primei de asigurare eligibilă şi plătită efectiv de către fermier, în cazul fermelor mici cu dimensiunea economică până la 11.999 SO. În cazul exploataţiilor cu dimensiunea economică mai mare sau egală cu 12.000 SO, sprijinul este de 55 la sută din valoarea primei de asigurare eligibilă şi plătită efectiv de către fermier.

Pasune_b

Primul drum, la societatea de asigurări
De ce plăteşte AFIR aceşti bani? Potrivit prezentării de pe afir.ro, scopul acestei submăsuri este să-i încurajeze pe fermieri să participe la schemele de asigurare private în vederea gestionării corespunzătoare a riscurilor care le pot afecta producţia agricolă şi să-i stimuleze pentru a beneficia de asigurare şi de extinderea sferei riscurilor asigurabile de către societăţile de asigurare. Aşadar, fermierul trebuie mai întâi să încheie cu o societate de asigurare un contract pentru riscuri prevăzute de sub-măsură şi să se angajeze să plătească valoarea integrală a primei de asigurare în cuantumul şi la termenele prevăzute în contract. Apoi, fermierul are obligaţia de a prezenta la cererea de finanţare dovada plăţii a cel puţin 50% din valoarea totală a primei de asigurare aferentă contractului de asigurare. Fermierul care solicită finanţare prin SM 17.1 în cadrul unei etape (culturi de primăvară/culturi de toamnă) trebuie să încheie un contract de asigurare pe cultură/plantaţie/specie cu o singură societate de asigurare pentru cel puţin unul dintre riscurile eligibile. Totodată, fermierul trebuie să utilizeze terenuri agricole (cu excepţia suprafeţelor cultivate cu struguri pentru vin) şi/sau să deţină, să crească sau să exploateze animale şi să încheie contractul de asigurare pentru toate suprafeţele cultivate cu acelaşi tip de cultură de la nivelul exploataţiei. În mod similar, această condiţie se aplică şi sectorului zootehnic, prin raportare la nivel de specie. Adică, nu poate fi încheiat un singur contract pentru toate speciile deţinute în exploataţie.
Consultând centralizatoarele, observăm că beneficiarii sunt constituiţi în diferite forme juridice: societăţi comerciale, întreprinderi individuale, scoietăţi cu răspundere limitată, chiar şi persoană fizică asigurată. Valoarea totală eligibilă a sprijinului diferă, desigur, de la un beneficiar la altul. De pildă, SC Agro Gintil SRL figurează în centralizatorul AFIR cu 1251,64 de euro sprijin total eligibil, din care 688,40 euro sprijin nerambursabil. În schimb, SC Teg Cartel Prod SRL figurează cu 19.956 de euro sprijin total eligibil, din care nerambursabil 10.976 de euro.


FIE PLOAIE, FIE VÂNT...
Care sunt riscurile eligibile? În Ghidul solicitantului sunt enumerate astfel: seceta, arşiţa, inundaţiile, grindina, îngheţul (timpuriu de toamnă, de iarnă sau târziu de primăvară), ploile torenţiale sau ploile excesive şi de lungă durată, furtuna, vijelia, uraganul sau tornada, dar şi infestările cu organisme de carantină dăunătoare plantelor prevăzute în HG 563/2007, cu modificările şi completările ulterioare. Desigur, condiţiile de eligibilitate sunt numeroase. De pildă, contractul încheiat de fermier cu societatea de asigurare înainte să aplice la AFIR trebuie să acopere cel puţin unul dintre riscurile eligibile. În situaţia în care contractul de asigurare cuprinde şi alte riscuri decât cele eligibile, prima de asigurare aferentă riscurilor neeligibile va fi menţionată distinct în contractul de asigurare. În acelaşi timp, contractul trebuie să acopere pierderile cauzate de riscurile care distrug peste 20% din producţia medie anuală a fermierului în perioada de trei ani imediat anterioară sau într-o perioadă medie de trei ani bazată pe perioada imediat anterioară de cinci ani, excluzând valorile minime şi maxime (franşiza atinsă). Aici e de calculat, iar reprezentanţii societăţilor de asigurare, având interesul să îşi extindă clientela, să sperăm că îşi vor face datoria faţă de fermier şi îl vor sprijini să încheie un contract eligibil pentru AFIR.

Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 891 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?