Estetica nu reprezintă neapărat o caracteristică de care să ţină cont operatorii de tractoare, ci mai degrabă performanţa, fiabilitatea şi randamentul utilajelor. Cu toate astea, Vasile Oriol vrea să schimbe mentalităţi.
După aceste standarde, ideea basarabeanului stabilit de mulţi ani în ţara noastră nu părea că va avea prea mare succes. Şi totuşi, pariul său s-a dovedit a fi unul câştigător, cu mare „priză” la fermieri. Asta şi pentru că investitorii în tehnologie agricolă nouă sunt tot mai interesaţi să îşi păstreze în timp calitatea echipamentelor.
Husele de scaune pe care Vasile Oriol le creează, prin firma sa, sporesc confortul şoferilor, pe lângă protecţia pe care o asigură tapiţeriei originale. Asta în ideea în care te gândeşti la un moment dat să vinzi utilajul pentru a-ţi lua altul nou în locul său. Până la urmă e o practică uzuală în rândul fermierilor cu pretenţii, care îşi înlocuiesc flota de utilaje o dată la câţiva ani.
„Pentru tapiţeria din piele scumpă, cu sistem de ventilare, husele asigură protecţie materialului scump şi o aerisire suplimentară” - Vasile Oriol, tânăr antreprenor
Sursă de inspiraţie i-a fost prosopul tradiţional, pe care tractoriştii şi combinerii îl folosesc de obicei în zilele toride de vară. „Total nepractic, chiar enervant, mai ales că nu prea stă fixat pe scaun. În plus, acel prosop, prin praful pe care îl absoarbe şi apoi îl răspândeşte cu generozitate în cabină poate înfunda filtrele instalaţiei de climatizare, aducând prejudicii maşinii”, îmi spunea Vasile, pe care l-am întâlnit întâmplător în ferma lui Alexander Degianski, unul dintre clienţii săi cei mai fideli. Administratorul societăţii Forest and Biomass România şi-a tapiţat toate scaunele tractoarelor pe care le folosesc angajaţii săi. Mai mult decât atât, şi le-a personalizat cu logoul companiei.
Planul său iniţial era ca până la finele anului 2021 să vândă 300 de bucăţi, obiectiv pe care şi l-a depăşit cu mult datorită volumului ridicat de comenzi. Husa este de o calitate superioară, realizată dintr-un material textil buretat, cu o foarte bună aderenţă, care nu dă impresia unui scaun retapiţat.
„Pentru interioarele cu un grad mare de uzură, aceasta reprezintă un mare avantaj. Pe de altă parte, pentru tapiţeria din piele scumpă, cu sistem de ventilare, husele asigură protecţie materialului scump şi o aerisire suplimentară”, consideră tânărul antreprenor.
În condiţiile în care fermierii apelează tot mai des la serviciile de tip „buy-back”, această protecţie suplimentară poate fi o garanţie pentru un preţ mai bun. De obicei, culorile solicitate sunt, desigur, cele închise, din motive uşor de intuit, ce ţin de mediul de lucru.
Venind din domeniul vânzărilor, Vasile Oriol, artizanul acestei idei de succes, s-a gândit la nevoile fermierilor. El a încercat să răspundă unei cereri reale, dar neexprimate şi s-a dovedit că intuiţia sa a fost una bună. Venit din Chişinău în 2001 la Timişoara, Vasile nu este deloc străin de domeniul agriculturii, fiind absolvent al universităţii de profil din capitala Banatului. A şi lucrat o perioadă pentru câteva companii de renume din sector iar acum este propriul său şef.
Contact Vasile Oriol: 0745017917
un articol de
LIVIU GORDEA