Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

AFACERE prosperă cu MĂRUL IONATAN

Publicat: 08 ianuarie 2018 - 23:26
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna septembrie a.c., când l-am cunoscut la SCDP Bistriţa, inginerul Aurel Onigaş nu avea astâmpăr.

Era destul de neliniştit pentru că vremea începuse să se strice, fusese anunţat un front de ploi şi trebuia să onoreze o comandă pentru o reţea naţională de supermarketuri. Era o promoţie destul de mediatizată şi trebuia să livreze în decurs de o săptămână o cantitate de 250 tone de mere, preponderent din soiul Ionatan. Ulterior am aflat că a reuşit să rezolve cerinţa contractuală.

Aurel Onigaş administrează, cu priceperea şi pasiunea specialistului care-şi urmează destinul, societatea comercială - SC Pombis SA din Bistriţa Năsăud. Unitatea cu specific pomicol, specializată în principal în producţia, procesarea şi comercializarea de fructe, deţine o suprafaţă de livadă de aproximativ 300 hectare, organizată în două ferme: una în Ciceu-Mihăieşti şi cealaltă în Dipşa, un sat al comunei Galaţii Bistriţei.

Livezi în reconversie

“În general, au fost livezi bătrâne, unele aflate în declin de producţie, dar am reuşit să facem 100 hectare din cele 300 ha prin programul de reconversie. Avem plantaţiile tinere de măr şi de prun. În structură, exploatăm 45 hectare de prun, 10 ha de cireş şi diferenţa până la 300 de hectare - măr”, ne-a declarat administratorul Pombis. Acesta a continuat să aprecieze că anul pomicol nu a fost unul chiar rău pentru societate: „Ne-a ferit Dumnezeu de îngheţ! În primăvară a plouat, au mai căzut precipitaţii în prima parte a verii, apoi în depresiunea Bistriţei s-a instalat o secetă excesivă. Este prima dată când ne-a secat un lac de acumulare. Lipsa apei a făcut ca merele să nu se dezvolte la dimensiunea corespunzătoare, dar am reuşit să găsim înţelegere şi să vindem fructele şi la calibre mai mici. Preţurile sunt foarte bune, ele ne-au scos din necaz. La prune am făcut 40-45 la sută dintr-o producţie normală şi nu am vândut sub 2,7 lei kilogramul, iar la măr livrăm beneficiarilor noştri cu 2,3 lei/kg”.

aurel-onigas-pombis.2_b                          Aurel Onigaş: “Vindem de câţiva ani buni în reţeaua de supermarketuri, avem încheiate contracte cu parteneri de afaceri precum                           Fabrica de sucuri Austria Juice România din Vaslui şi Annabella - Fabrica de conserve Râureni din Râmnicu Vâlcea, prin care le                                 oferim mere pentru industrializare la 90 de bani plus TVA kilogramul, un preţ mult mai avantajos decât anul precedent”.

 Pentru mai multe detalii despre acest subiect citiţi în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Un articol semnat de MARIAN MUŞAT

Vizualizat: 1657 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?