Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Adrian Mocanu îşi face griji pentru aprovizionarea cu îngrăşăminte şi motorină

Publicat: 07 martie 2022 - 17:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Adrian Mocanu, fermier din Prahova,este unul dintre agricultorii încercaţi, a văzut multe la viaţa lui! Însă acum se declară de-a dreptul alarmat. Şi iată de ce?

1. ÎNGRĂŞĂMINTELE: deşi sunt scumpe, nu se mai găsesc!

 

„Suntem îngrijoraţi, îngrăşămintele azotoase nu se mai găsesc de niciun fel, la niciun preţ. Am luat chiar zilele trecute cu 3.900 de lei tona, însă aş mai fi avut nevoie de o maşină - două pentru completare, dar că nu mai sunt! De ce mi-a fost frică, s-a întâmplat”, oftează fermierul.  

 

2. MOTORINA: sincope în aprovizionare?!

 

Şi dacă ar fi numai asta, ar fi fost bine! „Am unele temeri legate de disponibilitatea la motorină, adică vreau să spun că dacă se prelungeşte destul de mult războiul ăsta din Ucraina o să fie sincope în aprovizionarea cu motorină. Lukoil-ul o să iasă curând de pe piaţă şi vor fi probleme. S-a scumpit motorina mult, dar mie de asta mi-e mai frică: că nu vom avea la treierat. Acum eu m-am pregătit să fac un bazin suplimentar de 10 mii de litri, să fie acolo”, susţine Adrian Mocanu care a fost sunat de furnizori de seminţe şi pesticide, sugerându-i că ar fi bine să cumpere acum că vor fi probleme cu aprovizionarea pe lanţurile logistice.

temeri Adriam Mocanu_b 

 

3. PIESELE DE SCHIMB: mai greu de procurat?!

 

O altă îngrijorare vine pe dinspre piesele de schimb. „Suntem în campania de revizii şi reparaţii, am comandat nişte piese pentru tractoare şi ne-au spus că o să vină în două sau trei luni!?! Păi eu ce o să fac până atunci?”, se întreabă pe bună dreptate fermierul .

 

4. SECETA: se va instala din nou?! 

 

Inginerul Adrian Mocanu are semănate 350 hectare cu grâu şi 170 ha de rapiţă. Dacă rapiţa e frumuşică, de grâu este nemulţumit, are ceva emoţii că e întârziat din cauza lipsei de apă. În ultimele săptămâni au căzut doar câteva picături de apă pe metru pătrat.

În campania de primăvară va semăna soia, porumb şi floare soarelui pe vreo 800 de hectare. „Pământul e cam uscat şi mi-e frică de lipsa de asta de apă!”,, precizează fermierul care continuă: 

 

5. PREŢURILE CEREALELOR: o necunoscută!

 

„Vedeţi, inputurile pentru agricultură se tot scumpesc, de preţurile la cereale nu zice nimeni nimic, acum sunt mari, dar nimeni nu semnează cu tine, dacă vrei să faci contracte futures. Când vom treiera, ne trezim cu grâul la 90 de bani kilogramul! Avem cheltuieli de producţie destul de mari, mi-e şi frică să intru în contabilitate!”

Trist este că aceste temeri, îngrijorări preocupă pe toţi fermieri din România. 

 

 

Marian MUŞAT

 

Vizualizat: 1308 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?