Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

8 miliarde euro la dispoziţia fermierilor

Publicat: 09 decembrie 2020 - 11:58
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentul şi Consiliul European au ajuns la un acord provizoriu privind alocarea unui pachet de redresare economică pentru fermieri, producători de alimente şi zonele rurale.

un articol de
LIVIU GORDEA

Negociatorii au convenit să acorde în mod anticipat toate fondurile puse la dispoziţie pentru comunităţile rurale din instrumentul de redresare al UE până în 2022, deşi este vorba de o finanţare pe care Comisia a propus-o iniţial pentru perioada 2022-2024.

 

Când vor fi acordaţi banii?

 

paioase bani 2_b

Potrivit înţelegerii, aproximativ 30% din ajutorul de 8,07 miliarde de euro va deveni disponibil în 2021, iar restul de 70% ar fi eliberat în 2022.
De asemenea, deputaţii au reuşit să asigure cel puţin 37% din fondurile de redresare economică pentru fermierii ecologici, pentru acţiuni legate de mediu şi climă şi pentru bunăstarea animalelor. Cel puţin 55% din suma alocată se adresează sprijinului oferit start-up-urilor administrate de tinerii fermieri şi pentru investiţii în fermele care contribuie la „o redresare rezilientă, durabilă şi digitală”. Ponderea fondurilor de redresare pe care ţările UE le vor cheltui pentru practicile benefice pentru mediu nu ar trebui să fie mai mică decât procentul din pachetul de dezvoltare rurală al Uniunii pe care îl cheltuiesc în prezent în acest scop.

 

Cofinanţare mai mare, fără contribuţia statelor membre

 

UE va finanţa până la 100% din măsurile eligibile din fondurile suplimentare furnizate de programul Next Generation EU. Statele membre nu vor trebui astfel să contribuie cu bani suplimentari din bugetele lor naţionale.
Totodată, negociatorii au convenit că investiţiile făcute de fermieri şi procesatorii de alimente care contribuie la o redresare economică durabilă şi digitală pot fi susţinute până la un nivel de 75% din costurile suportate. Deputaţii au reuşit în plus să mărească plafonul pentru ajutorul destinat înfiinţării de afaceri din Fondul de dezvoltare rurală al UE pentru tinerii fermieri, de la 70.000 la 100.000 de euro. Textul privind instrumentul de redresare a UE va fi încorporat în regulamentul tranzitoriu al PAC, care trebuie aprobat de Parlament şi Consiliu înainte ca acesta să poată intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. 

 

Următoarea etapă - adoptarea regulamentului tranzitoriu al PAC

 

„Parlamentul European a demonstrat încă o dată că poate conduce procesul legislativ al UE, pentru a răspunde nevoilor reale, solicitând sprijin pentru cetăţeni, comunităţile rurale, fermieri şi producătorii de alimente. Procedând astfel, demonstrăm solidaritatea concretă a UE cu un sector care, chiar şi în cele mai întunecate zile ale pandemiei COVID-19, nu a dezamăgit niciodată cetăţenii UE”, a declarat raportorul Paolo De Castro. La rândul său, Norbert Lins, preşedintele Comitetului pentru agricultură din PE, a subliniat faptul că „acum trebuie să finalizăm rapid negocierile privind regulile PAC pentru 2021 şi 2022, astfel încât, până la sfârşitul anului, să avem reguli relevante aprobate pentru a ajuta fermierii să fie mai rezistenţi în viitor”. Acordul politic trebuie aprobat formal atât de către Parlament, cât şi de Consiliu.

Norbert Lins_b

Trebuie să finalizăm rapid negocierile privind regulile PAC pentru 2021 şi 2022, astfel încât până la sfârşitul anului să avem reguli relevante aprobate - NORBERT LINS, preşedintele Comitetului pentru agricultură din PE

Vizualizat: 1478 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?