Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

2 SOLUŢII PENTRU FERME ÎN CRIZA COVID-19

Publicat: 01 mai 2020 - 09:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Criza sanitară provocată de CoVid-19 a declanşat şi o criză socio-economică. Fermierii caută soluţii pentru ca hrana să ajungă la consumator, direct sau prin intermediul magazinelor.

La Gragina Ritei_b

Am identificat două măsuri salvatoare pentru fermieri, însă ambele au nevoie de puţin sprijin legislativ şi financiar. Ce trebuie făcut!

  1. Dezvoltarea lanţului alimentar scurt, în special comerţul online, unde consumatorii au acces direct şi rapid la produsele producătorilor locali. Asta înseamnă cât mai puţine drumuri şi mai scurte pentru ambele verigi şi susţinerea economiei locale prin hrană de calitate.
  2. Sporirea numărului de ferme integrate - producătorii de materie primă îşi transformă producţia în produs finit, câştigă mai mult şi securizează surse locale de hrană pentru consumator.

Acestea sunt doar două măsuri rapide care pot fi de mare folos micilor producători locali, consumatorilor, cât şi proprietarilor de restaurante. Momentul actual poate aduce o implementa mai rapidă de către fermieri a celor două concepte, măsuri care în alte ţări sunt de mult funcţionale şi totodată îi aduce mai aproape pe producători de consumatori şi invers.

2 VARIANTE DE UTILIZARE A LANŢULUI SCURT

1. Acces la canalele de distribuţie.

Prin măsura 16.4 din PNDR, începând cu 2017 au fost finanţaţe prin AFIR, cu sume de până la 100.000 euro (100% finanţare nerambursabilă), proiecte pentru realizarea acestor canale de distribuţie pe lanţul scurt. Scopul investiţiilor: cooperarea dintre actori în sectorul agro-alimentar, inclusiv din cel pomicol, pentru a comercializa produsele din lanţurile scurte de aprovizionare şi a facilita utilizarea metodelor inovatoare de comercializare a produselor şi atragerea unor categorii noi de consumatori.
Numai că în proiect există obligaţia de a stabili şi menţine o colaborare cu un număr de parteneri locali.
Propunere: printr-o derogare, accesul producătorilor locali la canalul de distribuţie să fie permis chiar dacă aceştia nu fac parte din parteneriatul proiectelor finanţate prin măsura 16.4.


2. Restaurantele, o soluţie la îndemână!

O altă variantă de utilizare a lanţului scurt alimentar sunt restaurantele a căror activitate este suspendată în momentul de faţă. Acestea deţin infrastructură şi logistică astfel încât, în perioada în care nu desfăşoară activitate, să funcţioneze ca nişte centre de colectare, pregătire şi distribuţie a produselor locale provenite de la fermieri.


FERMA INTEGRATĂ

Aici este nevoie de ceva bani pentru pregătirea unor mici unităţi de procesare: carne, lapte, legume, fructe. Pentru fructe şi legume se mai pot utiliza şi centre comune de procesare, unde pot veni mai mulţi producători. Finanţarea poate veni prin ajutoarele de stat care se pot acorda în această perioadă.


un articol de
GEORGE CĂŢEAN
fermier din Rotbav,
judeţul Braşov

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 7/256 (ediţia 15-30 aprilie 2020)

Vizualizat: 1007 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?