Afaceri Agricole
25 de milioane de euro! Aceasta este suma care va fi investită în tehnică agricolă, în următorii doi ani, de către noii acţionari ai Agricost, care exploatează cele 57.000 de hectare din Insula Mare a Brăilei.
Creşterea găinilor ouătoare în sistem free range - notarea cu cifra 1 a oului după sistemul de creştere - a înregistrat în ultimii ani o evoluţie notabilă a efectivelor. Sperăm ca această creştere să se menţină, pentru că acest tip de fermă se pretează foarte bine la orice program de dezvoltare a satului românesc.
Ce obiective ne-am stabilit iniţial? Ce am făcut până acum? Ce am aflat până acum şi propunerile participanţilor pentru îmbunătăţirea mesajului nostru. După evenimentele organizate în cinci dintre liceele agricole cuprinse în proiect publicăm primul raport şi primele concluzii care vizează susţinerea învăţământului preuniversitar agricol!
La nici o săptămână de la ceremonialul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, ne-am dat întâlnire la Ciumbrud, în judeţul Alba, nu departe de locul unde a fost semnat actul de constituire a statului naţional unitar român, pentru a vorbi din nou despre învăţământul preuniversitar agricol. De această dată am poposit la Liceul Tehnologic Agricol "Alexandru Borza", împreună cu prieteni dragi, care şi-au manifestat susţinerea pentru proiectul Fundaţiei Revistei Ferma!
ROMÂNIA A PIERDUT PESTE 200 DE LICEE AGRICOLE! Aceasta este trista realitate pentru o ţară agrară cum e România care, paradoxal, suferă din lipsă de personal calificat în agricultură, cu studii medii.
Faţă de 2017, când în România s-a obţinut una dintre cele mai frumoase producţii de sfeclă din perioada post-aderare, situaţia recoltei din 2018 este destul de îngrijorătoare. Chiar dacă suprafaţa a scăzut cu 11% (faţă de 26.480 ha în 2017), în 2018 producţia totală de zahăr scade cu aproape 40%, în primul rând din cauza recoltei medii de sfeclă (45,73 tone net/ha în 2017), dar şi a conţinutului în zahăr şi implicit a randamentului de extracţie (17,4%, respectiv 14,7%).
Lucru ştiut şi confirmat de viaţă, graniţa dintre prostie şi ticăloşie este destul de subţire. De-a lungul ultimilor ani, la Agricultură am avut parte numai de miniştri-catastrofă! În perioada ministeriatului lor s-au întâmplat catastrofe, molime, epidemii..., ca pe vremea lui Vodă Caragea! Să argumentăm!
Administratorul fermei First Grain Amzacea este una dintre legendele vii ale agriculturii româneşti, alături de Lucian Buzdugan, Dimitrie Muscă, Vasile Lungu, Mihai Petcu, Nicuşor Şerban, Nicolae Sitaru, Gheorghe Niţu şi mulţi alţii. Oameni emblematici cărora fiecare ministru al Agriculturii ar trebui să le facă sluj. Şi asta nu e nicidecum o vorbă mare!
Ca o formă de reacţie la produsele din carne obţinute în sistem industrializat, pe care le găsim în supermarketuri, şi în condiţiile în care consumatorii manifestă o atracţie tot mai accentuată faţă de alimentele obţinute în cantităţi mai mici şi după reţete tradiţionale, în judeţul Iaşi a crescut numărul producătorilor care răspund acestor cerinţe de nişă.
Una dintre unităţile de producţie care, practic, în ultimul an, a cunoscut o dezvoltare deosebită atât din perspectiva diversificării gamei de produse, cât şi a extinderii reţelei de beneficiari, este Fabrica de Fum Iaşi.
În satul Roşcani, parte componentă a comunei gălăţene Băneasa, Vasile Stanciu se nevoieşte să obţină recolte cât mai mari pe o suprafaţă de 420 de hectare, cu terenuri nu dintre cele mai fertile. Totuşi, fermierul a reuşit să obţină producţii mulţumitoare.