Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sectorul pescăresc s-a cam dus pe copcă!

Publicat: 04 mai 2015 - 09:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Asociația pentru Dezvoltare Durabilă "Prut-Dunăre" Galați a primit mai bine de cinci milioane de euro din fondurile europene pentru revitalizarea arealului pescăresc adiacent zonei Prut - Galați. Dar o bună parte din acești bani nu a putut fi accesată în sesiunile de depunere a proiectelor. 

Click pe poza pentru galerie!

Despre această situație, am aflat mai multe amănunte de la președintele Asociației, Floricel Maricel Dima: „Bugetul asigurat prin Strategia de Dezvoltare Durabilă Prut-Dunăre Galați s-a ridicat la aproximativ 5.200.000 de euro. Din aceste fonduri s-au contractat în jur de 3,8 milioane de euro. Restul de circa 1.400.000 de euro, rămas necheltuit, s-a returnat Ministerului Agriculturii, care l-a redistribuit. Tulcea a fost unul dintre județele beneficiare care au depus proiecte a căror valoare depășea suma bugetată. E mare păcat, la câtă nevoie de bani are piscicultura gălățeană”. 

 

Piscicultura gălățeană, nepregătită să absoarbă fonduri europene

Așadar, un grad de absorbție relativ scăzut, în condițiile în care sectorul pescăresc gălățean - de altfel unul cu tradiție - s-a cam dus pe copcă!

Înainte vreme, în zona dintre Prut și Dunăre existau câteva bălți importante, întinse pe sute de hectare, locuri pentru pescuitul de agrement și ferme piscicole prospere, ce ofereau o varietate de specii de pește și în cantități suficient de mari pentru aprovizionarea ritmică a pieței gălățene și a celei naționale. Acum, toate acestea au rămas... baltă; se zabat ca și peștele pe uscat! 

 

Bălți cu probleme

Cele mai multe dintre societățile comerciale care administrează amenajările piscicole riverane Prutului se confruntă cu serioase probleme, îndeosebi de natură juridică. „Spre exemplu, la Mața - Rădeanu nu s-a putut depune proiect pentru accesarea eurofondurilor pentru că a avut bilanțul contabil negativ. La Șovârca sunt probleme nerezolvate legate de fondul funciar, iar fosta crescătorie de la Vlădești, intrată în lichidare, a fost cumpărată de o societate comercială, dar care nu a primit în administrare suprafața de luciu de apă. Apoi, Brateșul - un lac vestit încă de pe vremea lui Petru Rareș - este acum al... nimănui!”, a explicat Floricel Maricel Dima. 

Vorbind cu piscicultori mai mici, aceștia ne-au spus că și-ar fi dorit să acceseze banii europeni în cadrul Strategiei de Dezvoltare Durabilă "Prut-Dunăre, dar nu au avut suficiente fonduri disponibile în cont ca să achite serviciile de consultanță pentru întocmirea proiectelor, dar nici bani pentru cofinanțarea acestora. 

 

Zătun a accesat două proiecte 

Liderul asociației gălățene a precizat că singura companie din zonă care a reușit să depună două proiecte de aproximativ 500 de mii de euro este Zătun. Primul, în valoare de 100 de mii de euro, are ca obiect de activitate restabilirea potențialului productiv al lacului, prin acțiuni de decolmatare și de adâncire a fundului de baltă. 

Cel de-al doilea proiect, cu cea mai mare valoare, de circa 400.000 de euro, are în vedere dezvoltarea ecoturismului, oferind astfel facilități și condiții optime celor interesați de practicarea turismului piscicol.

 

Prin noul PNDR 2014-2020, fonduri mai mici 

„Pentru viitor, e clar că vom avea un buget mai mic, întrucât s-a diminuat la nivel național valoarea pe întreg programul, dar noi sperăm să antrenăm toți membrii asociației noastre, astfel încât să absorbim integral toți banii care ne vor fi alocați printr-o nouă strategie”, și-a manifestat optimismul oficialul gălățean. 

Este de apreciat acest lucru, pentru că Asociația de Dezvoltare Durabilă „Prut-Dunăre” Galați, prin Strategia de Dezvoltare a Zonei Pescărești, și-a propus să contribuie la dezvoltarea durabilă a județului prin valorificarea superioară și echilibrată în raport cu mediul înconjurător a resurselor pe care le deține. Însă acest obiectiv este mult prea departe de a fi realizat. 

 

 

EUROFONDURI PENTRU UN MUZEU ȘI PENTRU UN FESTIVAL PESCĂRESC

În cadrul Asociației pentru Dezvoltare Durabilă "Prut-Dunăre" Galați sunt în curs de desfășurare proiecte pentru fonduri europene atrase prin strategia de dezvoltare durabilă. Astfel, Grupul de Producători “Lotca” a accesat bani comunitari pentru a construi două pontoane de pescuit, cu zone de depozitare a capturii, cât și pentru alte activități specifice sectorului pescăresc. 

De asemenea, Centrul Cultural “Dunărea de Jos” a primit bani pentru amenajarea unui Muzeu Pescăresc și pentru unele proiecte de promovare a acvaculturii, Primăria din Tulucești a accesat eurofonduri pentru a organiza un Festivalul pescăresc, iar Universitatea "Dunărea de Jos" are în derulare un proiect axat pe metode de inovare în acvacultură.

Vizualizat: 1552 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
Era de asteptat
|
10. 20, 2015. Tuesday 15:26
S-a dus demult, prea putine evenimente.
2.
abc
|
10. 20, 2015. Tuesday 15:21
1.
JOB
|
05. 10, 2015. Sunday 23:24
Vă puteţi depăşi frica de eşec, mergând cu încredere în direcţia visurilor voastre şi acţionând ca şi cum ar fi imposibil să eşuaţi. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea ”Succesul în viață”. Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : iulianastan92@yahoo.com
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?