Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Peştele, proteină strategică

Publicat: 22 aprilie 2019 - 12:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Astăzi, la nivel mondial, proteina de peşte este considerată proteină strategică. Ca urmare, este necesară o grijă deosebită faţă de această ramură economică a României, respectiv producerea şi industrializarea peştelui. De ce carnea de peşte şi de ce proteină strategică? Răspunsul îl avem în discursul lui Benone Păsărin, Prorector al USAMV Iaşi, specialist în domeniul Pescuit, Piscicultură şi Acvacultură.

 

”Motivaţia extrinsecă a afirmaţiei se bazează pe strategia cantitativă, respectiv pe faptul că există o bază materială a producerii peştelui şi a altor vieţuitoare acvatice de neegalat, respectiv peste 71% din suprafaţa Terrei este acoperită cu apă, ceea ce înseamnă un volum de circa 1,483 mld. kmc, din acest volum 97,3% fiind asociat mărilor şi oceanelor. Este adevărat, însă, că această bază materială a fost şi este exploatată fără strategii şi planificări ale recoltei, pe termen mediu şi lung, astfel încât la ora actuală, circa 52% din populaţiile de peşti ale lumii sunt exploatate la maximum, 20% sunt exploatate moderat, 17% sunt supraexploatate dincolo de posibilitatea naturală de refacere, 7% sunt complet dispărute şi pierdute iremediabil şi doar 1% se refac natural de pe urma cultivării coordonate şi a exploatării omului”, explică Benone Păsărin.
În concluzie, pentru a putea beneficia de roadele "ogorului albastru", este evident faptul că se impun stoparea drastică a pescuitului fără limite, crearea unei cote maxime de pescuit şi stabilirea unor sanctuare marine unde pescuitul industrial să fie interzis, iar populaţiile de peşti să aibă timp să se refacă.

Peste_b

Grad de utilizare a proteinelor de 94%
„Motivaţia intrinsecă sau strategia calitativă se referă la calităţile nutritive şi însuşirile organoleptice ale cărnii de peşte, proprietăţile sale fizico-chimice şi tehnologice cu adevărat deosebite, care se reflectă în impactul consumului asupra sănătăţii umane. Se cunoaşte în prezent că alimentaţia este răspunzătoare de mai mult de jumătate dintre toate bolile umane cronice. În alimentaţia umană, peştele deţine o pondere medie, el asigurând 12-15% din totalul proteinelor consumate”, argumenta prorectorul USAMV Iaşi. De precizat că un cetăţean român consumă, în medie, circa 5,5 kilograme de peşte pe an, în condiţiile în care consumul mediu anual de peşte în Uniunea Europeană este de peste 20 de kilograme pe cap de locuitor.
Atât carnea de peşte, cât şi icrele sunt considerate, de către mulţi nutriţionişti, a fi cele mai sănătoase produse alimentare de origine animală. Carnea peştilor este plăcută la gust şi mult mai digerabilă decât produsele şi preparatele din carne de pasăre sau de mamifere. „Gradul de utilizare a proteinelor din peşte este ridicat (94%), apropiindu-se de valoarea întâlnită la ou. Pe lângă calităţile sale gustative şi digestive, peştele conţine o serie de nutrienţi, valoroşi pentru sănătatea umană. Viteza de digerare a cărnii peştelui este mare, comparativ cu alte cărnuri, aceasta staţionând în stomacul omului numai 2-3,5 ore, faţă de 3,5-5 ore în cazul cărnii de vită. Dintre compuşii bio mai importanţi aflaţi în carnea de peşte, se remarcă proteinele, formate îndeosebi din albumine, în structura cărora se regăsesc toţi aminoacizii esenţiali, substanţele minerale (fosfor, potasiu, seleniu, zinc, iod - în cazul peştilor marini, vanadiu), vitaminele (A, B12 , D2, F), acizii graşi de tip omega, mai ales acizi omega 3 cu lanţ lung şi aminele biogene, între care, valoroasă pentru sănătate este L-carnitina şi derivatul ei, L-acetil carnitina”, adăuga profesorul Benone Păsărin.

Benone Păsărin_b
Benone Păsărin: „În zonele în care se consumă în mod tradiţional mult peşte (Japonia), cum este şi la noi Delta Dunării, locuitorii sunt longevivi, sănătoşi şi nu suferă de depresie sau de anxietate. Consumul regulat de peşte ajută la dezvoltarea armonioasă a adolescenţilor, scade riscul la infarct şi prezintă o acţiune favorabilă asupra oaselor şi a articulaţiilor. De asemenea, consumul mărit de peşte se recomandă în stres, în caz de surmenaj intelectual şi, cu anumite precauţii, în sarcină. Peştele previne formarea cheagurilor de sânge, protejând şi retina”.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 7/234 (ediţia 15-30 aprilie 2019)

 

Vizualizat: 973 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?